Ga naar content

North Downs Way

England's Great Walking Trails - Een reis van 246 kilometer van heuvelrug naar kliffenkust, in de voetsporen van pelgrims. Dat is de North Downs Way. Dwars door de graafschappen Surrey en Kent, die bekendstaan om de glooiende heuvels, landelijke gebieden en de sfeervolle plaatsjes. Een indrukwekkende tocht om nooit te vergeten. Wij geven je praktische tips over de trail zodat jouw wandelreis over de North Downs Way een gegarandeerd succes wordt.

North Downs Way route

Wie de gehele trail wil lopen, is zo'n 12 dagen onderweg. Mocht je meer tijd hebben, plan dan liefst wat ruimer zodat je niet hoeft te haasten bij de bezienswaardigheden onderweg. De route start in Farnham in Surrey en loopt vervolgens via natuurlijke en historische bezienswaardigheden naar het oosten om vervolgens te eindigen bij de krijtkliffen van Dover in Kent

Je wandelt door twee Area’s of Outstanding Natural Beauty die gekenmerkt worden door heuvels, landelijke gebieden en prachtige bossen en je sluit af aan de kliffenkust. De route wordt meestal van West naar Oost gelopen, maar je kan hem ook andersom wandelen.

North Downs Way wandelen
© England's Great Walking Trails
Deel op Pinterest

Hoewel een groot deel van de route vlak is, zal je af en toe geconfronteerd worden met flinke heuvels. Die geven wel een extra dimensie aan jouw reis, want de uitzichten vanaf de top zijn waanzinnig! Het meest uitdagende gedeelte van de trail is van Guildford naar Reigate, hier kom je hogere heuvels tegen. Box Hill en Leith Hill vormen leuke uitdagingen onderweg met als beloning een waanzinnig uitzicht.

Etappes

De route bestaat uit de volgende etappes:  Farnham - Guildford - Gomshall - Westhumble - Merstham - Oxted - Otford - Wrotham - Cuxton - Boxley - Hollingbourne - Charing - Wye.

Vanaf Wye heb je de keuze uit twee opties. Optie 1 is om via Etchinghill en Folkestone naar Dover te wandelen. Optie 2 is om via Canterbury en Shepherdswell naar Dover te hiken. Canterbury meenemen in je route is wel een echte aanrader. Je volgt de voetsporen van pelgrims, die al eeuwenlang naar de stad komen om de heilige kathedraal te bezoeken. Maak je niet te veel zorgen over het kiezen van de route. Je kan natuurlijk altijd nog terugkomen om beiden te doen.

North Downs Way kaart
Deel op Pinterest

Bereikbaarheid van de trail

De North Downs Way loopt net ten zuiden van Londen, waardoor het een van de best bereikbare National Trails is. Het startpunt Farnham is uitstekend te bereiken. Wie via Londen reist staat met het openbaar vervoer binnen een uur aan de start. En natuurlijk is Dover ook uitstekend bereikbaar met de veerboot vanuit Calais of Duinkerke, deze zijn te boeken via de website van DFDS. Langs de trail liggen maar liefst 30 stations die de verbinding met andere delen van de trail heel eenvoudig maken waardoor je ook af en toe een stuk kan overslaan.

Hoogtepunten

Je wandelt een groot deel van de tijd over de North Downs, de heuvelrug van Surrey en Kent waar de route zijn naam aan te danken heeft. Je bent omgeven door een prachtig landschap van glooiende groene heuvels, uitgestrekt grasland maar ook bossen. Aan het eind van de route gaat dit glooiende landschap over in een indrukwekkende kliffenkust. De combinatie van beiden is betoverend mooi! Onderweg passeer je diverse interessante bezienswaardigheden:

1. Areas of Outstanding Natural Beauty (AONB)

Tijdens jouw trekking kom je door twee gebieden die uitblinken op het gebied van natuurlijke schoonheid: Surrey Hills en Kent Downs.

Surrey Hills
is een heuvelachtig gebied dat zich uitstrekt van Farnham tot Oxted in graafschap Surrey. Een prachtig beschermd natuurgebied waar wandelaars alle kanten op kunnen. Je vindt er enorm veel variatie in landschap met bossen, bloemrijke graslanden en hoge heuvels zoals de Greensand Hills die oprijzen tot Leith Hill, het hoogste punt van Zuid-Engeland. De etappes door de Surrey Hills staan garant voor prachtige uitzichten! Ook erg mooi in de herfst wanneer de bomen oranje en rood kleuren.

Surrey Hills
Deel op Pinterest

Waar het graafschap Surrey ophoudt en Kent begint, gaan de heuvels over in de Kent Downs. Eveneens een magisch mooi heuvellandschap waar je in de glooiende landschappen vele boerderijen maar ook hoptuinen vindt. Kent staat namelijk bekend als een van de beste plekken om te genieten van Engels bier! Zeker even stoppen bij een biertuin onderweg dus.

2. Kent

We gaan nog even door op Kent, want er is zoveel te zien. Dit graafschap staat ook wel bekend als The Garden of England. De glooiende groene heuvels, de weidse landschappen en de boomgaarden spreken tot de verbeelding. Tussen al het natuurschoon zijn historische gebouwen verstopt die het sprookjesachtige karakter van Kent nog meer onderstrepen.

Garden of England
Deel op Pinterest

3. Historische plekken

De vele historische bouwwerken langs de trail laten je verwonderen wat zich hier ooit heeft afgespeeld. Dankzij de kastelen, kathedralen, paleizen, statige huizen en tuinen, prehistorische grafheuvels, forten van de Romeinen en bunkers uit WOII kijk je rechtstreeks de geschiedenis van Engeland in. Het kan niet anders dan dat je bij aankomst op je eindpunt heel wat kennis vergaard hebt over de roerige historie van het land.

North Downs Path bezienswaardigheden
Deel op Pinterest

4. Dover

De witte krijtkliffen van Dover, wie kent ze niet. Voor velen hét icoon van Engeland omdat dit het eerste is wat je ziet bij aankomst met de veerboot. De kliffen vormen het start- of eindpunt van je hike maar blijf er zeker even hangen om de schoonheid in je op te nemen. Rond en over de krijtrotsen lopen mooie wandelroutes waardoor je geniet van mooie vergezichten. 

Bij helder weer is de Franse kust vanaf de kliffen te zien, heel bijzonder! Op zoek naar het beste zicht op de kliffen, zodat je mooie foto's kan maken van de rotswanden? Bezoek dan Shakespeare Beach of St Margaret's Bay. Maar het aller mooist zijn de kliffen vanuit de ferry. Met de boot naar Engeland reizen is dus echt de moeite waard.

Kliffen van Dover
Deel op Pinterest

5. Canterbury

Kies je voor de route die door Canterbury gaat? Goed plan! Deze bijzondere historische stad zal grote indruk op je achterlaten. Laten we beginnen met het meest bekende van de stad: de Canterbury Cathedral. Deze enorme kathedraal is al eeuwenlang een belangrijk bedevaartsoort. Je bekijkt er relikwieën en geniet van de architectonische hoogstandjes zoals glas-in-loodramen en de rijkelijke versiering aan de buitenkant. 

North Downs Way Canterbury
Deel op Pinterest

Daarnaast heeft Canterbury nog veel meer prachtige bezienswaardigheden. Alleen al een rondje door het oude centrum zorgt ervoor dat je camera binnen no time vol is. De schattige oude huisjes zijn bijzonder om te zien. Ook kan je de Abdij van St Augustines bekijken, een riviertour boeken of natuurlijk lekker winkelen.

North Coast Way wandelen

Als het goed is heb je nu een goed beeld van deze bijzondere National Trail. Mocht je nog meer willen weten, kijk dan op de officiële website van England's Great Walking Trails. En om alvast in de stemming te komen, kan je onderstaande video bekijken:

Aanbevolen hotels via Booking.com

Video North Downs Way

Alvast een voorproefje van wat je onderweg te wachten staat! Prachtige beelden van de trail.

Beste reistijd

De trail kan het hele jaar door bewandeld worden. Toch hebben de maanden april tot en met oktober de voorkeur. In de winter kan het weer flink onvoorspelbaar zijn terwijl de zomermaanden meer garantie geven op zonnig en droog weer. Maar het blijft Engeland, dus zeker weten doe je het nooit. 

Houd er wel rekening mee dat de zomermaanden een stuk drukker zijn dan de winter, lente en herfst. Het najaar is ook een mooie periode, omdat de bomen dan goudgele en rode herfstkleuren hebben.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!