Ga naar content

Wandelen in North York Moors

Het North York Moors Nationaal Park nodigt uit tot een heerlijke Engelse wandelvakantie. Het is inspirerend om te wandelen over de heuvels, begroeid met heide, bosbesplantjes en varens, waar je de meest prachtige uitzichten hebt. Ook is het fijn struinen door de countryside, waar je schapen, paarden en koeien tegenkomt en schattige boerderijen. En er is nog meer variatie in dit natuurgebied: de kust!

North York Moors wandeltips

Zoek je gevarieerde wandelingen, dan zit je dus zeker goed met een trektocht in North York Moors. Door het Nationaal Park lopen maar liefst drie lange afstandsroutes, dus ook voor een meerdaagse hike kun je prima in dit stuk Engeland terecht.

Naturescanners Manou en Janneke bezochten de regio en maakten mooie hikes, die we graag op een rijtje zetten.

1. Coast to Coast Walk

Het Coast to Coast Path loopt dwars door Noord-Engeland, van de Ierse zee tot aan de Noordzee. Met een afstand van 309 kilometer doet de route drie Nationaal Parken aan: Lake District, Yorkshire Dales en North York Moors.

De route is (nog) niet volledig bewegwijzerd, maar er zijn plannen om van de Coast to Coast Walk in 2025 een National Trail te maken. Dan zal de trail worden verbeterd en worden er overal routebordjes geplaatst.

Door North York Moors lopen vier etappes van de Coast to Coast route. Wij liepen de etappe van Swainby naar Clay Bank. Het fijne van dit deel van de route is dat deze geheel gelijk loopt aan de Cleveland Way, en je dus de bordjes daarvan kunt volgen. 

Vanuit het leuke dorpje Swainby lopen we een stuk langs de weg omhoog, om vervolgens linksaf te slaan, de trail op door Claim Wood. Een lieflijk pad loopt door het bos met af en toe uitzicht op velden met schapen. Al gauw begint de eerste klim van de route en komen we gelijk in een ander landschap terecht: de moors, de met heide begroeide heuvels. We wanen ons eind september al in de herfst, nu de bosbesplantjes rood en de varens bruin kleuren. Eind augustus zal het hier zeker ook prachtig zijn met bloeiende heide!

Coast to Coast Walk - North York Moors
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

We hebben prachtig uitzicht op een groen begroeide heuvel en de lager gelegen countryside, een mooi 'vakwerk'; velden gescheiden door muurtjes en heggetjes.

Nu wordt het echt klimmen en dalen, want het pad loopt over een aantal heuveltoppen. Vanaf Gold Hill en Faceby Bank krijg je een goed beeld van het lagergelegen landschap. Na het bedwingen van deze toppen kun je heerlijk bijkomen bij Lord Stones Country Park met een hapje en drankje. 

Uitzicht
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Daarna volgen nog enkele beklimmingen en worden de heuvels wat rotsachtiger. Af en toe word je verrast door een raar kwakend geluid. Het blijkt de grouse te zijn, het Schotse sneeuwhoen. Een vogel met bruin verenkleed en rode oogschaduw, die alleen voorkomt in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Komt je deze bekend voor? Dat klopt, ze staan ook afgebeeld op de bekende fles met whisky.

Grouse
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

De etappe gaat nog over een laatste heuveltop, waar je de Wainstones aantreft (bizarre rotsen met inkervingen uit de bronsttijd), en eindigt bij Clay Bank, waar wij de auto hebben staan. 

Hier start ook direct de volgende etappe over de Cleveland Hills naar de Lion Inn, verkozen tot de beste pub van de North York Moors. Deze ligt aan de Blakely Ridge, een hoge weg over de heuvels heen. De derde etappe loopt naar Grosmont en de laatste etappe in dit Nationaal Park eindigt bij Robin Hood's Bay, aan de Noordzeekust. 

2. Roseberry Topping

De meest opvallende heuvel in North York Moors, die je van heinde en verre ziet, is de Roseberry Topping. Het is zeker niet de hoogste top met zijn 320 meter, maar wel opvallend spits en zonder begroeiing. Tot 1912 had de berg van zandsteen de vorm van een suikerhoed, totdat deze instortte door een geologisch breuk en trillingen van mijnbouw in de buurt. 

Het loont zeker de moeite om de top te beklimmen en dit kan op drie manieren, zoals je op de kaart met wandelroutes kunt zien. De routes zijn niet bewegwijzerd, maar kunnen bijna niet missen als je vanaf de parkeerplaats in Newton under Roseberry wandelt. Voor het makkelijkste pad omhoog (blauw) ga je linksom, voor de gemiddelde route (rood) rechtsom en voor de meest uitdagende route (zwart) rechtdoor de trappen op.

Roseberry Topping
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Je start in de bossen, het Newton Wood, aan de voet van de heuvel, waar volop vogels fluiten en de grijze eekhoorn zich zomaar laat zien. Wij namen omhoog de rode route en kwamen uit in een grasland, om vervolgens de top te beklimmen. Dit is prima in een klein uur te doen.

Roseberry Topping hike
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Het uitzicht is prachtig alle kanten op en extra speciaal met het mooie licht in de avond. Ga zitten op de gigantische zandstenen op de top en neem een genietmomentje. De weidse view geeft een goed beeld van hoe uitgestrekt het Nationaal Park is en je kijkt zelfs tot aan de Noordzeekust in het oosten van het Nationaal Park.

3. Rosedale Abbey

In Rosedale Abbey lag vroeger een van de vierentwintig nonnenkloosters van Yorkshire. Het enige wat daar nu nog van over is, is een traptoren die je naast de kerk vindt. Vanuit het leuke dorpje starten diverse rondwandelingen. Wij liepen deze wandelroute van 13 kilometer, die niet bewegwijzerd is. 

paard met oude spoorweg
Countryside
Deel op Pinterest

Vanuit het dorp lopen we eerst over paadjes dwars door de countryside. Schapen, paarden en koeien houden ons gezelschap. We openen het ene klap- of draaihekje na het andere. Alles om het vee op hun eigen weiland te houden. De paden zijn hier en daar behoorlijk modderig en lopen gestaag omhoog, maar zijn goed te doen. 

Halverwege de lus komen we een theehuis tegen, een welkome plek om even uit te rusten en bij te tanken met een stukje cake en een kop thee. Daarna maken we een pittig klimmetje van ongeveer honderd hoogtemeters, om uit te komen op een oude spoorweg van de voormalige ijzermijn. Alles wat hier nog van over is, zijn de ruïnes van een schoorsteen en enkele stenen bogen, die de stookovens blijken te zijn. Een mooie herinnering aan noeste arbeid uit die tijd. Kijk je goed, dan zie je bovenaan de ovens de schapen grazen. En aan de overkant heb je weer een prachtig uitzicht op het glooiende boerenland.

Oude spoorweg
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Na de spoorweg dalen we dwars door schapenvelden weer af, terug naar Rosedale Abbey. Deze wandeling is een leuk rondje van enkele uren en geeft een goed beeld van het boerenleven én de industriële geschiedenis van North York Moors.

Country side
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

4. Cleveland Way

De Cleveland Way is een van de National Trails van maar liefst 175 kilometer lang en loopt langs de randen van het North York Moors National Park. Deze lange afstandsroute is prima bewegwijzerd en combineert natuur met historisch erfgoed. 

De heuvels van de Cleveland Way
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Wandel over de heuvels met heide en langs oude monumenten, zoals abdijen, en langs de oostkust van Engeland. De trail is ook populair bij vogelaars. Lees meer over de Cleveland Way op onze speciale pagina over deze route.

5. Lyke Wake Walk

De Lyke Wake Walk is 64 kilometer lang en loopt door het hoogste stuk van North York Moors National Park. Deze lange afstandswandeling kent een minder vrolijk verhaal; over deze route werden vroeger doden vervoerd. Onderweg kom je diverse grafheuvels tegen; een stapel stenen waar het niet is toegestaan om nieuwe stenen erbij te leggen.

Sinds 1955 bestaat de traditie om de wandelroute in een keer af te leggen van west naar oost binnen 24 uur. Deze uitdaging was vooral in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw populair. 

Video wandelreis NYM

Krijg een goed beeld van de trails bij Roseberry Topping, Coast to Coast / Cleveland Way en de wandelingen rond Rosedale.

Wij bezochten deze regio op uitnodiging van North York Moors National Park en VisitBritain/VisitEngland. Onze tips voor mooie wandelingen hebben wij vanuit ons eigen enthousiasme geschreven.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!