Ga naar content

Toegankelijk North York Moors

Toegankelijkheid staat in North York Moors hoog op de agenda. Veel routes en bezienswaardigheden in dit mooie nationale park in Engeland zijn bereikbaar voor alle mensen, ook als je je minder makkelijk voortbeweegt, bijvoorbeeld omdat je gebruik maakt van een rolstoel of een rollator. Zo kan iedereen volop genieten van de mooie heuvels, fraaie kustlijn en attracties in dit natuurgebied. 

North York Moors voor iedereen

Ga je op vakantie naar North York Moors en gebruik je een rolstoel of een ander hulpmiddel? Heb je een auditieve of visuele beperking? Dan is het behulpzaam om vooraf alle informatie op een rij te hebben. Op deze pagina lees je alles wat je nodig hebt om onbezorgd te genieten van de natuur in het nationaal park.

1. Heen- en terugweg

Als je dit deel van Engeland bezoekt, kan het fijn zijn om je eigen, eventueel aangepaste, auto mee te nemen. Als je niet het hele stuk wilt rijden vanuit Nederland, kun je gebruik maken van de veerboot van DFDS van IJmuiden naar Newcastle. Vanaf daar is het nog een kleine anderhalf uur rijden naar North York Moors.

Op de ferry kan je auto mee. Enkele hutten op de boot zijn extra toegankelijk en hebben een bredere toegangsdeur, betegelde vloeren, comfortabele eenpersoonsbedden en een zitdouche. De openbare ruimtes aan boord zijn begaanbaar voor mensen die een rolstoel gebruiken of een geleidehond hebben. Behalve de Sky Bar.

Vermeld bij je reservering dat je gebruik maakt van een rolstoel of medische hulpmiddelen. Heb je een auditieve beperking, meld dit ook vooraf en bij het aan boord gaan aan de balie, zodat je indien nodig de juiste assistentie krijgt. Bekijk de reisinformatie van DFDS voor mensen met een mobiliteitsbeperking. 

2. Toegankelijke accommodaties

Het is belangrijk dat jouw accommodatie goed toegankelijk is en faciliteiten heeft om je bezoek aangenaam en comfortabel te maken. Op de site van North York Moors vind je een overzicht van hotels en vakantiehuisjes waar je goed terecht kunt. 

3. Toiletten in het natuurgebied

Wil je ontspannen genieten van een bezoek aan het National Park, zorg ervoor dat je weet waar de dichtstbijzijnde toiletten zijn. Er zijn veel openbare toiletten aanwezig, bijvoorbeeld op parkeerplaatsen of stations. Op de site van North York Moors vind je een overzicht. 

Ook zijn er toiletten aanwezig waar je kunt verschonen, met extra ruimte en benodigdheden. Op de site Changing Places Toilets zie je op de kaart waar deze te vinden zijn. Voor sommige van deze toiletten is een toegangscode nodig, die je ook op deze website kan vinden door te klikken op 'meer info'.

4. Aangepaste outdoor-activiteiten

Wil je genieten van een toegankelijk North York Moors en maak je gebruik van een rolstoel of ander aangepast voertuig? Houd er dan rekening mee dat de kwaliteit van de paden afhankelijk is van de weersomstandigheden. Hoe makkelijk de paden begaanbaar zijn, ligt ook aan de mogelijheden van jouw voertuig en eventueel de kracht van de persoon die hem duwt. 

Twijfel je over je eigen rolstoel, overweeg dan eens om een Tramper te huren, een elektrische scootmobiel geschikt voor ruig terrein en onverharde paden.

Tramper
Met de tramper op pad
Deel op Pinterest

De Miles without Stiles-routes zijn makkelijk begaanbaar, zonder obstakels. Deze wandelpaden zijn ingedeeld in verschillende categorieën - voor iedereen, voor velen en voor sommigen - en zijn toegankelijk met een rolstoel en voor families met een kinderwagen. Ook zijn ze geschikt voor mensen met een visuele beperking en mensen die slechter ter been zijn en daarom moeite hebben met klimmen en dalen. Je vindt deze routes in bijvoorbeeld het Dalby Forest, Mulgrave Woods en Sutton Bank.

Liever op de fiets? Huur een aangepaste fiets bij Dalby Forest Cycle Hub, zoals een speciale ligfiets met elektrische ondersteuning (ook voor kinderen), handbike, driewieler (trike) of tandem. Er zijn zelfs transportfietsen waar een rolstoel op kan. Zo is fietsen voor iedereen mogelijk! 

Handbiken
Aangepast fietsen
Deel op Pinterest

Aangepast paardrijden? Friars Hill Riding Stables in Sinnington heeft ervaring met ruiters met een beperking. Neem contact met hen op voor de mogelijkheden.

5. Wildlife spotten

Van vogels tot dwergvinvissen, er zijn volop wilde dieren te ontdekken in North York Moors. Met Yorkshire Coast Nature kun je een wildlifetrip maken en slangen, dassen, wespendieven en soms zelfs papegaaiduikers spotten.

Aanrader is de Bird Sound Safari, een boswandeling met natuurgids Richard Baines, die zijn passie en kennis van vogels deelt. De wandeling kan hij op maat maken en is bijzonder geschikt voor mensen met een visuele beperking. Leer hoe je geluiden kunt herkennen van bijvoorbeeld de 'nies' van een glanskopmees of het koerende geluid van een zomertortel. 

Safari North York Moors
© VisitBritain/Peter Kindersley
Deel op Pinterest

Nog meer vogels spotten? Bij Bempton Cliffs zijn drie van de zes uitkijkplatforms goed en veilig toegankelijk om zeevogels te observeren. In het Saltholme Nature Reserve zijn schuilhutten en schermen, waarmee je dicht bij de waterral, gele kwikstaarten en sterns kunt komen.

Ben je een dierenliefhebber, dan is het goed om te weten dat het National Centre for Birds of Prey, Flamingo Land Resort en SEALIFE in Scarborough ook goed toegankelijk zijn.

6. Toegankelijke uitzichtpunten

Er zijn talloze plekken in het toegankelijke North York Moors National Park, waar je onderweg kunt stoppen om van het uitzicht te genieten. Ook als je minder goed ter been bent, kun je genieten van fantastische vergezichten. De top 10 toegankelijke viewpoints:

Uitzichtpunten
Toegankelijk uitzichtpunt
Deel op Pinterest
 1. Sutton Bank - Volgens James Herriot 'het mooiste uitzicht van Engeland'. Niet alleen het pad naar het uitzichtpunt, ook de langere route naar de top van Kilburn White Horse is toegankelijk met een rolstoel of kinderwagen.
 2. Cowhouse Bank - Hier kun je genieten van adembenemende uitzichten over Bransdale met heide en bos.
 3. Newgate Bank - Een kleine picknickplaats tussen dennen- en lariksbomen met een prachtig uitzicht op Bilsdale.
 4. Gillamoor – Surprise View - Prachtig panorama over Douthwaite Dale naar de 'moors' boven Farndale en Hutton le Hole.
 5. Rosedale Bank Top - Langs de oude spoorweg, die makkelijk begaanbaar is, heb je prachtige uitzichten op Rosedale. Ook de iconische ovenruïnes van de vroegere ijzermijnen zijn goed bereikbaar.
 6. Clay Bank - Bekijk vanaf deze picknickplaats de heuvel Roseberry Topping en het Captain Cook Monument.
 7. Runswick Bay (Bank Top) - Dit uitkijkpunt op de klif biedt prachtige uitzichten op zee en langs de kustlijn. Tijdens een korte, toegankelijke (wandel)route geniet je van schitterende uitzichten over Runswick Bay.
 8. Whitby Abbey - Bezoek de indrukwekkende ruïne op de klif en ervaar een stukje van de Cleveland Way met een rolstoeltoegankelijk pad.
 9. Blue Bank - Vanaf deze parkeerplaats heb je uitzicht over Ugglebarnby en Little Beck, en verder naar de kust van de North York Moors en Whitby.
 10. Ravenscar - Met weids uitzicht over Fylingdales Moor en Robin Hood's Bay tot aan het oude smokkelaarsdorp met rode daken.

7. Toegankelijke bezienswaardigheden

In North York Moors zijn veel attracties te vinden die goed toegankelijk zijn. Van gotische ruïnes, fraaie kastelen en tuinen tot aan interessante musea. We geven je een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden die je ook kunt bezoeken als je een rolstoel, geleidehond of ander hulpmiddel gebruikt. 

Weet je niet zeker of iets goed toegankelijk voor jou is of heb je persoonlijke begeleiding nodig? Neem van te voren contact op met een attractie om dit te bespreken en je benodigdheden af te stemmen. In veel gevallen kan jouw persoonlijke begeleider de attractie gratis bezoeken.

Railway
© VisitBritain/Peter Kindersley
Deel op Pinterest
 1. North Yorkshire Moors Railway - Een van de leukste activiteiten van het National Park is een ritje met de stoomtram, die rijdt vanuit het stadje Pickering naar de kust bij Whitby. Geniet van een van de meest historische spoorwegen in Engeland. Er zijn extra toegankelijke wagons met bredere dubbele deuren, draagbare oprijplaten, ruimte om aan boord te bewegen en een volledig toegankelijk toilet. Reserveer minstens een week van te voren een plaats in deze wagon. Alle stations zijn rolstoeltoegankelijk, behalve Newtondale Halt. 
 2. Whitby Abbey en Rievaulx Abbey - Beide abdijruïnes zijn volledig toegankelijk met de met kiezels bedekte en met gras begroeide paden op het terrein. Ook bezoekerscentra, winkeltjes en horeca kun je bezoeken met je rolstoel. 
 3. Helmsley Walled Garden - De prachtige tuinen rondom Helmsley Castle zijn gelijkvloers en bijna volledig zonder trappen. Er zijn parkeerplaatsen speciaal voor mensen met een beperking beschikbaar, een toegankelijk toilet en gratis rolstoel te leen (op reservering). 
 4. Danby Lodge National Park Centre - Dit historische bezoekerscentrum aan de oevers van rivier de Esk is over het algemeen vlak met goed toegankelijke paden. Veel van de evenementen, tentoonstellingen, workshops en sommige begeleide wandelingen zijn rolstoeltoegankelijk.
 5. Castle Howard - Het mooiste landhuis van Engeland beschikt over een lift naar de hoofdverdieping en hoger gelegen kamers. Vanaf de ticketoffice rijdt de Kelly Car Land Train naar het kasteel, die rolstoelen en kinderwagen mee kan nemen. Ook zijn er aangepaste toiletten beschikbaar.
 6. Scampston Hall and Walled Garden - De begane grond van dit landhuis en de ommuurde tuin zijn rolstoeltoegankelijk. Helaas is de bovenste verdieping met slaapkamer niet bereikbaar voor mensen in een rolstoel. 
 7. World of James Herriot - Je kunt de dierenartspraktijk uit de boeken en televisieserie bezoeken, er zijn liften en hellingen in het gebouw en de paden in de tuin zijn volledig vlak en verhard.
 8. Musea en galerijen - Wil je een van de vele musea bezoeken, bekijk dan meer informatie over toegankelijkheid op de website van North York Moors. 
Tuinen
© VisitBritain/Peter Kindersley
Deel op Pinterest

8. Toegankelijke stranden

Langs de 65 km lange kustlijn van North York Moors liggen verschillende stranden waar je van kunt genieten. Als je trappen en steile hellingen moet vermijden, zijn er zeker mooie plekken om van de kust te genieten. Enkele tips:

 1. Redcar - Dit mooie zandstrand is toegankelijk voor iedereen. Er zijn gratis strandrolstoelen beschikbaar (ook voor kinderen) en een takel die je er zo nodig in kan helpen. Reserveer een rolstoel van te voren om teleurstellingen te voorkomen.
 2. Saltburn by the Sea - Het trammetje is volledig toegankelijk en biedt toegang tot de Saltburn Pier. Het personeel staat altijd klaar om te helpen waar nodig. Geleide- en hulphonden zijn ook welkom. Het strand bestaat uit zand en kiezels en heeft een prachtige promenade.
 3. Sandsend Beach - Dit mooie, gouden zandstrand ligt aan een schilderachtig dorpje. Toegang tot het strand is mogelijk aan de noordkant via de slipway (helling). Dit is echter een vrij steile weg naar beneden, dus mogelijk niet geschikt voor elke rolstoelgebruiker.
 4. Whitby Beach - Prachtig zandstrand met kleurrijke huisjes. Toegang tot het strand is mogelijk via een helling geschikt voor rolstoelen. Strand- en terreinrolstoelen zijn te huur bij de Whitby Disability Action Group.
Strand toegankelijk
Toegankelijk strand
Deel op Pinterest

9. Waterplezier

Naast mooie stranden bezoeken kun je ook het water op! De speciaal ontworpen, volledig toegankelijke powerboten brengen het plezier van de zee naar degenen die daar nog niet eerder de kans toe hebben gehad. Dit kan dankzij het project Wetwheels van Geoff Holt, ambassadeur voor aangepast sporten. 

Je vaart vanuit de haven van Whitby de open zee op, met snelheden tot wel 40 knopen (74 km/u). Onderweg kun je wilde dieren bekijken, vissen of een piratentocht of haventour maken. Deze trips zijn erg populair en vooraf reserveren wordt sterk aanbevolen.

Ook zeilen is goed mogelijk. De Challenger Trimaran van de Scaling Dam Sailing Club is uitgerust voor mensen met fysieke en/of zintuiglijke beperkingen die willen zeilen. Er is een toegankelijke steiger en een helling naar de ingang en toegankelijke voorzieningen in het clubhuis.

Video toegankelijk North York Moors

Wil je meer weten over de toegankelijkheid in North York Moors? Bekijk dan de video. ©VisitBritain/Peter Kindersley

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!