Ga naar content

Brecon Beacons

Wales - Na verschillende rondreizen in Engeland was het voor ons de hoogste tijd om ook eens een reis door Wales te maken; te veel jaren hebben we deze Britse regio links laten liggen. En daar hebben we nu spijt van. We werden compleet weggeblazen door de unieke en bijzondere natuur. Hoezo waren we hier niet eerder geweest?

Natuur in Brecon Beacons

De eerste verrassing van Wales was het Brecon Beacons Nationaal Park. Een brok pure en ongerepte natuur in het zuiden van de regio, makkelijk bereikbaar vanaf Bristol en Cardiff. Het natuurpark biedt eindeloos veel wandelmogelijkheden. Het landschap is lieflijker dan bijvoorbeeld Snowdonia in het noorden en Pembrokeshire in het westen van Wales; hier vind je groene ronde bergen, beboste dalen en schitterende watervallen.

Leuke overnachtingen

Mooiste plekken in Brecon Beacons

Wat zijn de voornaamste bezienswaardigheden die je niet mag missen in het nationaal park? Hieronder een overzicht van hoogtepunten en mooie plekjes in de Brecon Beacons. 

1. Watervallen in Brecon Beacons

Aan water geen gebrek in Wales. In Brecon Beacons hebben we twee wandelingen langs watervallen gemaakt. Beiden zijn zeer de moeite, dus als je de tijd hebt, loop ze dan allebei. Waterfall Country is erg druk, dus wees daar op voorbereid. 

Waterval in Brecon Beacons
© Naturescanner
Deel op Pinterest

  - Waterfall Country - Four Falls Trail

  De eerste en meest bezochte wandelroute is de tocht door Waterfall Country. De Four Waterfalls Walk voert langs vier imposante watervallen, en daartussen nog tal van kleinere stroompjes. Vanaf de parkeerplaats loopt een breed pad, wat later verandert in smallere paden.

  Deze leiden de bezoekers langs richeltjes met diepe afgronden en over rotsen. We horen verschillende waarschuwingen over mensen die hier verongelukt zijn. Zorg dus voor goede wandelschoenen en wees voorzichtig.

  Waterfall country Wales
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  De vier grote watervallen zijn sprookjesachtig mooi. De namen doen vermoeden dat we in een landschap van Lord of the Rings zijn beland: Sgwd Clun-Gwyn, Sgwd Isaf Clun-Gwyn, Sgwd y Pannwr en de Sgwd Yr Eira.

  - Blaen y Glyn Waterfalls in Talybont Forest

  Veel minder bekend is een andere wandelroute langs een serie watervallen in de Caerfanell valley van het Talybont woud. Vertrek vanaf de parkeerplaats Blaen y Glyn Isaf en wandel stroomopwaarts tot bij de grootste waterval. Hier kan je rechtsomkeer maken en langs de andere kant van de rivier terugkomen.

  Bij goed weer kan je stenen dammen maken of zwemmen in een van de vele poeltjes. De rivier eindigt bij het Talybont stuwmeer en voorziet dagelijks drinkwater voor ca 300.000 mensen. 

  Brecon Beacons Caerfanell
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  2. Fforest Fawr Geopark

  In het Westelijke deel van de Brecon Beacons - tussen Brecon en Llandeilo - strekt zich een gebied uit dat je eigenlijk wel moet bezoeken. Het als UNESCO Global Geopark geclassificeerde natuurgebied biedt een unieke mix van natuur en geschiedenis. Reeds 8.000 jaar geleden werd de regio bewoond.

  Hoogtepunt om te wandelen zijn de Black Mountains, met als top route de Black Mountains Circular Walk. Deze is maar liefst 25 kilometer lang, maar biedt enkele van de mooiste landschappen in de Brecon Beacons. Is deze wandelroute jou te lang, kies dan voor een kortere route, zoals de paden naar Llyn y Fan Fach, een gletsjermeer dat te mooi is om te missen. 

  Bergen in Wales
  Deel op Pinterest

  Vanaf het meer kan je naar een ander letterlijk hoogtepunt in de Black Mountains hiken. Fan Hir, wat letterlijk "lange piek" betekent, is een prachtige berg met mooie richel.

  Ga voor een fenomenaal uitzicht en de beste zonsondergang naar de top van Pen-y-Fan. De vier wandelroutes naar de top zijn absoluut adembenemend.

  Bij Merthyr Tydfil is het Pontsticill Reservoir een aanrader.

  3. Stuwmeren

  Het Talybont Reservoir ligt vrij centraal in het nationaal park. Door de aanwezigheid van de jeugdherberg is dit een goed vertrekpunt van allerlei wandel- en fietsroutes in het gebied. Vanaf het Youth Hostel kan je een wandeling om het meer maken, of de hoogte in gaan.

  Stuwmeer Talybont
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Iets meer naar het zuidwesten vind je Pontsticill Reservoir of Taf Fechan Reservoir; een prachtig stil stuwmeer waar je prima kunt suppen of hiken langs de oevers. Een rondwandeling van 8,8 kilometer voert volledig om het meer en duurt ca. 2,5 uur. Er is parkeergelegenheid in het noordwesten van het meer.

  5. Llanthony Priory

  In de idyllische Vale of Ewyas in het uiterste oosten van de Brecon Beacons liggen de ruïnes van deze priorij. Het verwoeste klooster dateert uit de 12e eeuw. Eeuwenlang was het een trekpleister voor monniken en je kunt niet onaangeroerd blijven bij de interessante geschiedenis van dit prachtige gebouw.

  Llanthony Priory
  Deel op Pinterest

  6. Brecon Mountain Railway

  Heb je na het wandelen zin gekregen om een ​​beetje te relaxen, en toch zicht te hebben op de mooiste plekken in de Brecon Beacons? Maak dan een ritje met de stoomtrein over de Brecon Mountain Railway. De historische trein rijdt van Pant naar Torpantau langs Pontsticill Reservoir en biedt de mogelijkheid om op een unieke manier de natuur van het gebied te aanschouwen.

  Brecon Mountain Railway
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Wandelen in Brecon Beacons National Park

  Er zijn tal van prachtige korte en lange wandelroutes in Brecon Beacons. Het is aanbevolen om een wandelvakantie goed voor te bereiden met een wandelkaart of zelfs een wandelgids.

  Hieronder onze tips voor de mooiste trails en wandelingen in het nationaal park.

  - Beacons Way

  De 159 kilometer lange Beacons Way voert dwars door het Brecon Beacons National Park, van Bethlehem in het westen naar het treinstation van Abergavenny of omgekeerd. De meerdaagse hike omvat vrijwel alle hoogtepunten van de Beacons, zoals de Black Mountains, Carregg Cennen Castle, Pen y Fan en de Llanthony ruïnes.

  Beacons Way wandelen
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  - Offa's Dyke Path

  Deze 285 kilometer lange route loopt op de grens tussen Wales en Engeland. 

  - Taf Trail

  De Taff Trail is een wandel- en fietspad van ca 90 kilometer tussen Cardiff Bay en Brecon. Het dankt zijn naam aan de loop langs de rivier de Taff. Over een groot deel van de lengte volgt het de National Cycle Network Route 8, die doorgaat naar Holyhead. Het is voornamelijk onverhard. 

  - Blaen y Glyn

  Een prachtige wandeling vanaf de Forestry Commission parkeerplaats tussen het plaatsje Aber en Talybont-on-Usk. Wandel langs de steile flanken van Gwaun Cerrig Llwydion en kijk uit over een weids groen landschap. De witte stipjes op de hellingen zijn schaapjes en het gemekker weerklinkt dan ook de hele dag. Je loopt als het ware over een vlak plateau met uitzicht op de dieper gelegen dalen.

  Helling met schapen en wandelaars
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Aan de oostelijke kant van de vallei is een gedenkplaats met nog enkele wrakstukken van een bommenwerper die hier in 1942 is neergestort. Het pad is niet overal even duidelijk en soms loop je een stuk over land zonder duidelijke route. Daarom is het aanbevolen om deze wandeling te maken op een droge dag, zodat je niet te veel door drassige gebieden hoeft. Je kunt de route eventueel nog verlengen naar de watervallen die we hierboven al omschreven. 

  Memorial Brecon Beacons
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  De weersomstandigheden in de Brecon Beacons kunnen snel wisselen. Ga dus verantwoord op pad en zorg dat er altijd iemand weet waar je gaat wandelen. 

  Overige activiteiten

  Naast wandelen zijn er nog vele andere mogelijke manieren om actief te zijn. Neem deel aan een excursie canyoning en trotseer de grootste watervallen, ga mountainbiken op de Taf Trail of paragliden vanaf de steile hellingen.

  Canyoning Brecon Beacons
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Cindy Theunissen
  Geschreven door
  Cindy Theunissen
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!