Ga naar content

Snowdonia

WalesSnowdonia  - Eryriis het grootste van de drie nationale parken in Wales. Gedurende het hele jaar kunnen natuurliefhebbers hier terecht om de vele outdoor mogelijkheden te verkennen. Het landschap is wilder en ruiger dan de rest van Wales en biedt enkele van de beste trektochten van het Verenigd Koninkrijk. Toch zijn er nog weinig toeristen van buiten de UK die dit pareltje weten te vinden. Tijd dus om op verkenning te gaan. 

Natuur in Snowdonia

Hier vind je enkele van de hoogste bergen van Wales. Groene, woeste bergen met diepe dalen, watervalletjes en wilde beken. Tijdens onze vakantie in Snowdonia was het weer helaas niet optimaal; enkele dagen viel de regen met bakken uit de lucht of lag het landschap volledig gehuld in een dikke laag mist. We reisden ook in het hoogseizoen en op sommige plekken was het behoorlijk druk. 

Snowdonia Nationaal Park
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Toch kregen we een goede indruk van wat Snowdonia te bieden heeft aan natuurschoon en dat is fantastisch! Naast mooie viewpoints in het nationaal park en een uitgebreid netwerk aan wandelpaden zijn er mooie culturele plaatsen en schitterende kastelen te bezichtigen. 

Mooiste plekken in Snowdonia

Wat zijn de voornaamste bezienswaardigheden en mooiste plekjes van Snowdonia?

1. Snowdon

Een van de must sees in het nationaal park is uiteraard het letterlijke hoogtepunt, Mount Snowdon. Snowdon - Yr Wyddfa in het Welsh - is met 1.085 meter de hoogste berg van Wales en wordt omringd door het Snowdonia National Park. De legende zegt dat Merlijn, de tovenaar uit de verhalen van Koning Arthur in de berg verblijft.

Treintje op de Snowdon
Deel op Pinterest

De top is goed bereikbaar, doordat er vele routes en paden vanuit de omliggende plaatsen zijn uitgezet. Deze variëren van gemakkelijke wandelingen tot uitdagende klimroutes waarvoor stijgijzers nodig zijn. Sir Edmund Hillary kwam hier zelfs trainen voor zijn beklimming van de Mount Everest! 
Enkele bekende wandelroutes zijn de Llanberis route langs de spoorlijn, de Snowdon Horeshoe, de Miners en Pyg Track en het Watkin Pad.  

Trein Snowdonia
Deel op Pinterest

Een andere populaire manier om naar de top te gaan is de spoorlijn vanuit Llanberis. Een rit met het treintje is behoorlijk aan de prijzige kant, maar de rit is waanzinnig! De trein op de Snowdon is de enige tandradspoorweg van het land. 

2. Bergpassen

Om en bij de bergen voeren een aantal passen door de mooiste gebieden van Snowdonia. De Pen-y-Pass en de Llanberis Pass liggen langs de hoofdweg (A4086) tussen het zuidoosten en Llanberis. Je rijdt hier tussen de bergketens van de Glyderau en het Snowdon massief. 

Pas in Snowdonia
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Onderweg passeer je dorpje Nant Peris en het Dolbadarn Castle; een fort gebouwd door de Welshe prins Llywelyn de Grote in het begin van de 13e eeuw, aan de voet van de Llanberis Pas. Het kasteel heeft een grote stenen donjon en is nu een toeristische attractie.

De Llanberis Pass is ca. 13 kilometer lang en biedt een prachtig berglandschap. Er zijn tal van wandelingen langs de pas, maar parkeergelegenheid is beperkt. Vanaf Pen-y-Pass zijn er de Pyg en Miners Tracks naar de top van de Snowdon. De parkeerplaats kan ook snel vol zijn, een alternatief is de Snowdon Sherpa-bus vanuit Llanberis of Betws-y-Coed.

3. Beddgelert

Meteen een goed moment om ook even langs het historische dorp Beddgelert te rijden. Hier mondt de rivier de Colwyn uit in de Glaslyn. Kenmerkend zijn de pittoreske brug die de rivier oversteekt en het St. Mary kerkje aan het einde van Church Street, waarvan delen dateren uit de 12e eeuw. 

St. Mary Church Beddgelert
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De kerk was aanvankelijk onderdeel van een Augustijner klooster (de kapel), maar is het enige dat overeind bleef na een oorlog in de 13de eeuw. En dan nog wat nostalgie! Want Beddgelert is verbonden met de Rupert Bear (Bruintje de Beer) verhalen, die je wellicht nog kent van je kindertijd. Ook werden er meerdere films, waaronder Tomb Raider 2, gefilmd in de omgeving. 

Het dorp is de uitvalsbasis voor de idyllische Glaslyn-kloof, een gebied met een tumultueuze rivier die tussen steile beboste heuvels stroomt. Een groot deel van het gebied kleurt in mei en juni roze door de vele Rhododendron ponticum, een invasieve plant die langzaam de inheemse flora overwoekert. 

Natuur Snowdonia
Deel op Pinterest

Een deel van de gerestaureerde Welsh Highland Railway loopt door Beddgelert. In 2009 werd het station heropend voor het publiek. De lijn verbindt het dorp met Caernarfon in het noorden en Porthmadog in het zuiden. Beddgelert heeft een scala aan hotels, cafés en restaurants. Vanaf de parkeerplaats in het dorp kun je gemakkelijk Moel Hebog beklimmen, de berg die uitkijkt op het dorp.

Een van de bezienswaardigheden verderop  langs de rivier is de Sygun Kopermijn. Het is echt wel heel tof om dit historisch erfgoed te bezoeken. Wandel door nauwe mijngangen en geniet van de natuurlijke wonderen van de grot. Het geeft je een bijzonder inkijkje in de lokale geschiedenis.

Combineer met een wandeling langs het meer of een fietstocht langs de rivier.

4. Betws-y-Coed

Dit pittoreske plaatsje is de toegangspoort tot het oostelijke deel van Snowdonia. De bergen en het dichte Gwydyr-Forest maken het tot een ideale bestemming voor de actieve outdoorliefhebber. Rond het dorp is een groot aanbod aan fiets-, mountainbike- en wandelroutes. 

Betws y Coed
Deel op Pinterest

5. Swallow Falls

Langs de A5 tussen Betws-y-Coed en Capel Curig moet je zeker een stop maken bij de meest imposante watervallen van Snowdonia. De Swallow Falls liggen meteen naast de weg. Je betaalt een klein toegangsbedrag, zeker wel de moeite. Vanaf verschillende platformen kijk je toe hoe het water hier naar beneden buldert over de hoogteverschillen in de Afon Llugwy. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Dolwyddelan Castle

Dolwyddelan Castle is een Welsh kasteel in de buurt van Dolwyddelan, waarvan men denkt dat het in het begin van de 13e eeuw is gebouwd door Llywelyn de Grote, Prins van Gwynedd en Wales. 

7. Bala Lake

Dit 6 kilometer lange en bijna 1 kilometer brede meer wordt gevoed door de Dee rivier, die ontspringt op de hellingen van Dduallt in de bergen van Snowdonia. Aan de noordoostkant van het Bala meer ligt de gelijknamige plaats Bala, ooit een belangrijk centrum voor de wolhandel in Noord-Wales.

Het Zuiden

Het zuiden van Snowdonia wordt wel eens vergeten. Toch herbergt ook dit gebied schitterende natuur en prachtige dorpen. 

8. Dôlgoch Falls bij Abergynolwyn

In het zuidelijke deel, landinwaarts bij de kustplaats Tywyn, ligt een reeks watervallen in een idyllische vallei. De Dôlgoch Falls maken deel uit van de Nant Dol-gôch-rivier, die uitmondt in de Afon Fathew. Vanaf het nabijgelegen station kan je een populaire wandeling van 1,5 kilometer lopen. Hoewel het een redelijk korte tocht is, kan het behoorlijk pittig uitpakken. Je wandelt langs de stroom tot bij de bovenste waterval. Onderweg kom je langs verschillende grotingangen. 

9. Cader Idris

In dezelfde omgeving, ietsjes verder naar het noorden ligt Cadair Idris. Vanaf de parkeerplaats kan je een aantal korte wandelingen maken door het parkland van Dôl Idris. Deze zijn ook toegankelijk voor kinderen en er is een rolstoelvriendelijke route. 

Cader Idris meer
Deel op Pinterest

Hiervandaan kan je tevens de berg op wandelen en een fantastisch mooie tocht over een kraterrand maken. In de lager gelegen caldera ligt een meer. De totale route is een dagtocht en is zeer aanbevolen voor hikers! Een van de hoogtepunten van Snowdonia! 

10. Dolgellau

Het historische marktplaatsje Dolgellau is een van de mooiste plekken in Snowdonia. Als je wilt mountainbiken kan je hier de vlakke Mawddach Trail rijden, die de oude spoorweglijn volgt naar de badplaats Barmouth. 

Mooie stranden bij Snowdonia

Wie denkt dat Snowdonia alleen bergen te bieden heeft, heeft het mis. Je kunt hier ook heerlijk relaxen bij het strand. Mits het weer het toe laat uiteraard. Enkele van de mooiste stranden zijn het gouden strand van Harlech, het naturisten zandstrand van Morfa Dyffryn ten noorden van Barmouth. 

Zonsondergang bij Harlech
Deel op Pinterest

Harlech heeft niet alleen een prachtig strand, maar ook een centrum dat als World Heritage Site gerankt staat, het imposante Harlich Castle en een van de beste golfbanen van het land.

Overige bezienswaardigheden Snowdonia

- De Dinorwig elektriciteitscentrale, bekend als Electric Mountain, of Mynydd Gwefru.
- Meren: Llyn Tegid, Llyn Mair, Cregenen Lakes, Llyn Elsi, Llyn Dinas, Llyn Celyn en Llyn Eigiau.
- Bossen: Coed Hafod tussen Betws y Coed en Llanrwst, Abergwynant Woods, Farchynys Woods, Coed y Brenin, Coed Felin Blwm en Coed Ganllwyd.

Wandelen in Snowdonia

Het spreekt denk ik voor zich dat Eryri / Snowdonia een wandelparadijs is. Enkele toffe wandelroutes om te bewaren:
- Lôn Gwyrfai - Diverse mooie routes
- Mawddach Trail - Hike tussen Dolgellau en Morfa Mawddach
- Beddgelert Forest - Prachtige boswandelingen en trails rond het meer Llyn Llywelyn
- Panorama Walk - Tocht bij Barmouth
- Cader Idris - Spectaculaire trekking met bergen en kust
- Dinas Emrys - Korte route met mooie uitzichten
- Cwm Bychan Walk - Mooie rondwandeling bij Beddgelert
- Crimpiau Walk - Rondwandeling van 6 kilometer naar de top van Crimpiau bij de Curig kapel.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!