Ga naar content

Kajakken in Noorwegen

Noorwegen - De Noorse fjorden zien er prachtig uit vanaf het water. Met de Hurtigruten of een ander cruiseschip kan je tot diep in de fjorden varen tussen de groene bergwanden. Wie in alle rust en van heel dichtbij wil genieten van de mooie natuur zou zeker eens een kajak of kano moeten huren. Diverse reisorganisaties bieden kajakken of kanoën aan tijdens hun vakanties in Noorwegen.

Beste gebieden om te kajakken in Noorwegen

Wat zijn de beste plekken om te kanoën en kajakken in Noorwegen? Reisboekhandel De Zwerver verkoopt enkele handige kanogidsen, waarin je alle routes en bestemmingen vindt. Dat is dus erg handig wanneer je naar Noorwegen op vakantie gaat en wil kajakken. Naturescanner geeft je vast een aantal tips voor gebieden waar je kan zeekajakken en kan kajakken in fjorden. Wie op vakantie gaat met kinderen kan best kiezen voor deze laatste optie.

1. Kajakken in Helgeland

Helgeland is het zuidelijkste deel van Noord-Noorwegen, het gebied dat zuidelijk ligt van de Lofoten. Langs de kust liggen talrijke kleine eilanden en rotseilandjes in alle vormen en formaten. Dit maakt het tot een van de beste gebieden in Noorwegen om te zeekajakken. Leg aan bij het strandje van jouw keuze en maak kennis met de lokale vissers en hun streekgerechten.

2. Kajakken bij de Lofoten

Noordelijker vind je een van de meest paradijselijke gebieden van Noorwegen, de fraaie Lofoten. Ook hier kan je kajakken op zee. Peddel tussen steile rotswanden, die tot in de perfectie weerspiegelen in het diepblauwe water. De rode vissershuisjes op de oever contrasteren fraai tegen de puntige bergen. 

Zeekajakken bij de Lofoten
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Kajakken in de Noorse fjorden

Lijkt de zee je net iets te wild, kies dan voor een excursie kajakken in de Noorse fjorden. Het water is hier een stuk warmer en rustiger dan op zee. Tussen de steile, groene wanden van de fjorden voel je je als mens klein en nietig. Er zijn veel fjorden waar je kan peddelen.

Buro Scanbrit kiest voor de Geirangerfjord, een zijarm van de Storfjord in de Sunnmøre streek. Wist je dat dit de filmlocatie is van Mission Impossible 7 - Dead Reckoning, met een spectaculaire motorsprong van de berg Helsetkopen?

Onder begeleiding van een gids kan je hier kajakken langs mooie watervallen, zoals de Seven Sisters. De Nærøyfjord is een van de mooiste plekken om te kajakken in Noorwegen: het is een zeer smalle zijvertakking van de Sognefjord. De steile bergen eromheen zijn wel 1700 meter hoog! Beide fjorden staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Sognefjord is de grootste en bekendste van alle fjorden. Verken ook hier al peddelend de afgelegen hoekjes.

4. Kanoën in Valdres

Valdres, gelegen tussen Oslo en Bergen, is het actieve centrum van Noorwegen. Diverse natuurgebieden, waaronder Jotunheimen Nationaal Park, nodigen uit tot fiets- en trektochten in de bergen. Op de vele meren, zoals het 20 km lange Vangsmjøsa meer, kan je mooi kajakken en kanoën, met de bergen op de achtergrond. 

Beste tijd kajakken in Noorwegen

Wat is de beste periode om te kanoën in Noorwegen? De maanden juli en augustus zijn het warmst en aangezien je op het zeewater of water in de fjorden vertoeft zijn dat dus de beste maanden om te kajakken.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!