Ga naar content

Kajakken in Zweden

Zweden - Een vakantie in "Sverige" zonder kanoën en kajakken is haast ondenkbaar. Diverse rivieren banen hun weg door het landschap en verspreid over het land liggen eindeloos veel mooie meren, het ene uitgestrekter dan het andere. Bijna overal worden kajaks en kano's verhuurd.

Beste plekken om te kanoën en kajakken

Wat zijn de mooie plekken om te kanoën of kajakken tijdens je vakantie in Zweden?

1. Kajakken in Dalarna

De provincie Dalarna wordt wel eens Zweden in het klein genoemd, omdat je hier ongeveer alle Zweedse landschappen vindt. En dus ook veel meren en rivieren! Tijdens onze reis naar Dalarna zijn we zelf diverse keren gaan kanoën en kajakken op de stille, donkere meren. Een aantal plekken zijn uitgelezen bestemmingen om het water op te gaan. Die tips deel ik graag, maar weet dat er nog vele andere locaties met kanoverhuur zijn.

Johannisholm Adventure is een walhalla voor de actieveling. Naast kanoverhuur kan je allerlei excursies in de natuur boeken. Van een survival tot een quad tour, van boogschieten tot houtgestookte sauna. Je verblijft in een oud dorpje, met historische achtergrond. Vroeger was dit een glasfabriek.

Deel op Pinterest

Säfsen Resort is een vakantiepark bij het Säfssjön meer. Bij het excursiegebouw kan je kano, kajak of bootje huren. Peddel naar een van de eilandjes in het meer en waag een plons in het donkere water. Neem een lunch mee, zodat je onderweg ergens aan kan meren om een broodje te eten!

Deel op Pinterest

Wij verbleven in Dalarna een nacht in een houten cabin bij een meer, gerund door Nas Camping. Deze kleinschalige camping ligt aan de Västerdalälven en er zijn kano's voor een tocht in de omgeving. Verken de rivier en haar zijarmen en ga raften of leren kajakken 5 km verderop bij Dala River Adventures. De kano's zijn gratis voor de campinggasten.
Het huisje waar wij verbleven had geen kano of kajak, maar er lag wel een roeiboot waarmee we het meer konden verkennen. Lees meer over dit huisje

Roeiboot in Zweden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Kajakken bij Stockholm

Niet de minst populaire plek om te kajakken in Zweden is de hoofdstad. Dichtbij Stockholm ligt een archipel met bijna 30.000 eilandjes. Peddel van het ene naar het andere eiland en overnacht eventueel in een tent op je eigen eilandje. Er worden tours aangeboden van 2 uur tot enkele dagen. Ook bij Göteborg is het mogelijk om te peddelen op zee of op de rivieren rond de stad.

3. Kajakken in Småland

Ook Smaland is een prachtige provincie om op het water te vertoeven. Er zijn veel verhuurlocaties, maar ik deel graag enkele bijzondere plekken waar je een kano of kajak kan huren.

Isaberg Mountain Resort is een gaaf vakantiepark in Småland, met verhuur van kano's, kajaks en sups. Het resort ligt aan het Algustorpasjönmeer, dat via een rivier in verbinding staat met de zee. Het is mogelijk om in ca. 1 week met kayak of kano van zee naar het park te peddelen. Isaberg zorgt voor transport en uitrusting. Maar bij het vakantiepark kan je dus ook een kano of kajak huren voor enkele uurtjes of een dag.

Kajakken Isaberg
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het park heeft daarnaast ook een schitterend Bike Parcours, met mountainbikeroutes in alle niveaus, een boomtoppenpad en andere sportactiviteiten.

Agundaborg Camp and Paddle was een unieke natuurbelevenis. Simon en Roos en hun drie zonen runnen dit kleinschalig familiebedrijf met activiteitencentrum en kampeerplaats in Agunnaryd. Je verblijft hier in een Zweedse cottage aan de oevers van het Agunnaryd meer. 

Agundaborg is een gekwalificeerd kanobedrijf met een mooie vloot aan kano's, kayaks en stand up paddleboards. Peddel enkele uren over het meer of boek een meerdaags kano-avontuur. Je kunt hier wel 60 km ver kanoën.

Kajakken Agunnaryd meer
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De camping is rustig en zeer basic, bijzonder geschikt voor wie even compleet wil onthaasten en genieten van de natuur. Diverse wandel- en fietspaden, waaronder de bekende Sverigeleden bevinden zich in de omgeving.

4. Kajakken in Värmland

Ook de provincie Värmland is een outdoor walhalla, met tal van meertjes en rivieren om te genieten van het water. Ga kanoën op de Rinnen en de Värmeln, door de wildernis van Zuid-Zweden. Meer aan bij een eiland, sla je tent op in het wild en steek het houtvuurtje aan. 

5. Kajakken in West-Zweden

Verder is West-Zweden een bijzondere bestemming om te kajakken. Dit doe je op een meer, rivier óf zoals wij aan zee. Op een frisse, winderige herfstmorgen in oktober arriveerden we bij kajakschool Skargardsidyllen aan de prachtige Bohuslänkust in West-Zweden. De golven botsten tegen de granieten eilandjes op. Ik was best zenuwachtig om de zee op te gaan bij dit weer, aangezien ik weinig ervaring heb met kajakken. Maar bij kennismaking met de hartelijke gidsen Ingela en Marcus merkte ik meteen dat het goed zat. Zij nemen iedereen mee de zee op. Getraind en ongetraind, in zomer en winter, in de zon en in de regen. Alleen bij echt extreem weer zoals storm en onweer gaan de tours niet door.

Kajakken in West-Zweden
© Skargardsidyllen
Deel op Pinterest

We krijgen een dubbele kajak die extra stabiel is en waarmee we de kracht kunnen verdelen. Ook krijgen we warme waterdichte kleding en schoenen en een paar handschoenen tegen de kou. Na korte uitleg over de peddeltechniek laten we ons vol enthousiasme in de kajak zakken en gaan we de prachtige granieteilandjes met rode vissershutjes tegemoet. Na de eerste paar slagen al merk ik dat ik er ontzettend enthousiast van word. De vrijheid die je ervaart in de kajak is zo gaaf! Ondanks de wind was het niet heel zwaar omdat we van eiland naar eiland peddelden en aan de rand van elk eilandje even konden uitrusten.

Marcus en Ingela wonen zelf op loopafstand van de kajakschool en kennen de kust hier op hun duimpje. Ze kennen alle ins en outs van de flora en fauna in het gebied en de lokale tradities en gewoonten. We peddelden tussen de granieten eilandjes door, langs zeevogels zoals meeuwen, aalscholvers en eidereenden. Tussendoor vertelden de gidsen ons honderduit over bijvoorbeeld de traditie van het kreeftenseizoen, over het belang van het zuurstofrijke zeegras en hun eigen ervaringen met kajakken. We meerden ook nog even aan op een prachtig eilandje voor een fika met gingerbread cake, heerlijk!

Kajak Skargardsidyllen
© Skargardsidyllen
Deel op Pinterest

Marcus en Ingela hebben naast hun huis een prachtige vakantiewoning staan. Na het kajakken brachten wij hier de nacht door. Ingela erfde het huis van haar grootouders en oude details zijn nog bewaard gebleven. Ze hebben de houten balken hergebruikt en je eet van het servies van haar opa en oma. Vanuit het huis heb je waanzinnig uitzicht over de baai. Deze foto is genomen vanuit de woonkamer:

Skargardsidyllen vakantiehuis
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook bijzonder: je kan een hout gestookte hottub bijboeken waarvandaan je uitkijkt over de zee. Naast kajaktours kan je bij Skargardsidyllen ook hikes, yogaweekends en suplessen boeken. Zelfs in de wintermaanden trekken ze er met kajaktours op uit wanneer de zee bedekt is met een dun laagje ijs!

Ingela en Marcus zetten zich bovendien in voor een duurzamere wereld. Ze proberen altijd met kleine groepen op pad te gaan om het gebied zo min mogelijk te belasten. Ook organiseren ze regelmatig clean-ups en hebben ze een eco-composttoilet project opgezet zodat mensen op de eilanden duurzaam naar het toilet kunnen en er geen zwervende wc-papiertjes op de eilanden terecht komen. Niet voor niets maken ze deel uit van het Stepping up Sustainability initiatief van West-Zweden. Lees meer over Skargardsidyllen en boek jouw onvergetelijke avontuur! 

Uiteraard zijn er nog veel meer kajakverhuurbedrijven in West-Zweden waarmee je op eigen houtje of met gids op pad kan. Bijvoorbeeld bij de kust van Lysekil, waar Anette van Salta Guiden met je mee de zee op gaat om alles te vertellen over de roze granietkust.

6. Kajakken in Zuid-Zweden

Twee van onze reporters gingen ook kajakken op zee in het zuiden van Zweden. Ook hier kan je heerlijk peddelen langs rotseilanden en verlaten kusten. 

zeekajakken in Zweden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het eiland Tjärö in de provincie Blekinge is een heerlijke plek om een dagje op het water te zijn, en ook een goed vertrekpunt om meerdere dagen langs de kust te kajakken.

Vissen

Vissen is hot in Zweden. Veel locals gaan wel enkele keren per week het water op met een bootje om zelf een zalm of baars te vangen. Ook voor toeristen is dit een leuke dagactiviteit. Vooral Zwitsers, Noren en Denen gaan graag het water op met een hengel. 

Vissers in de vroege ochtend
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!