Ga naar content

Göteborg tips

De stad Göteborg is de toegangspoort tot West-Zweden. Grote kans dat jouw reis door de regio hier begint of eindigt. Neem daarom zeker de tijd om de tweede stad van Zweden te leren kennen. We geven tips voor jouw stedentrip. Zowel voor bezienswaardigheden in Göteborg als voor de natuur eromheen. We verklappen alvast: de stad is verrassend groen!

Fun fact: wist je dat Göteborg grotendeels ontworpen is door Nederlanders? Al in de 17e eeuw was Nederland koning in het droogleggen en bouwen op moerasland.

Natuur bij Göteborg

Houd jij van groene steden? Dan zit je in Zweden helemaal goed. De natuur is namelijk nooit ver weg! Ook rond Göteborg vind je op korte afstand al bijzondere natuurgebieden. Natuurliefhebbers als we zijn, nemen we je eerst mee de natuur in voordat we de hoogtepunten van het centrum gaan bekijken.

1. Göteborg archipel

Göteborg is een havenstad en dus ligt de zee op steenworp afstand van het centrum. In ongeveer een uur reizen sta je midden in de archipel van de stad met bijzondere rotseilandjes. Hier krijg je alvast een voorproefje van wat je te wachten staat aan de rest van de Bohuslän kust! De archipel is ingedeeld in de noordelijke en zuidelijke eilanden. Tot de noordelijke eilanden behoren onder andere Hönö en Björkö. Deze bereik je met de boot vanuit Lilla Varholmens. Tot de zuidelijke eilanden behoren o.a. Styrsö, Vargö, Brännö en Vrangö. De haven voor deze eilanden ligt bij Saltholmen. Let op: sommige veerdiensten varen alleen in de zomermaanden, dus let hierop bij je planning.

Goteborg archipel
Deel op Pinterest

Een korte samenvatting van de bezienswaardigheden op de populairste eilanden bij Göteborg:

Hönö - Grootste eiland van de archipel. Staat bekend als visparadijs. Ga mee op vissafari en zoek naar makreel, krab en kreeft. Of ga zeehonden spotten, wandelen over de kliffen of de vuurtoren bezoeken. Hönö is met bruggen verbonden met buureilanden Öckerö en Hälsö dus als je tijd hebt ook leuk om daar langs te gaan.

Brännö - Levendig eiland dat bekend staat om de zomerfeesten en kindvriendelijke stranden. Knusse dorpjes met houten huizen en smalle straatjes. Beklim de kliffen en geniet van waanzinnige vergezichten. Maak ook zeker een uitstapje naar buur Galterö, waar je ongerepte natuur en vele vogelsoorten aantreft. Ook opvallend zijn de schapen die op het eiland grazen. Een leuke activiteit hier is kajakken.

Göteborg archipel
Deel op Pinterest

Styrsö - Zeer geliefd eiland omdat het alles heeft wat je wil: zandstranden, gladde rotskusten, bos en bloemrijke weilanden. De meeste mensen blijven hangen bij de zandstranden vlakbij de haven, maar jij pakt natuurlijk de fiets naar het noordwesten om ongestoord te genieten van de adembenemende rotskust.

Vargö
- Eentje voor de liefhebbers van pure natuur. Hier maak je kennis met een ruig rotseiland vol mooie bloemen. Lamsoor bloeit vrolijk blauwpaars in juli en augustus en de heide maakt daarna zijn opkomst. Vanaf de haven loopt een mooie rondwandeling over het eiland. Houd er rekening mee dat het eiland erg blootgesteld is aan wind van zee waardoor het er al snel koud aanvoelt.

Vrangö - Om hier te komen ben je lang onderweg; 50 minuten met de boot. Maar daar krijg je wel wat voor terug. Een rustig eiland met de beste zandstranden van de archipel plus twee mooie rondwandelingen. Eerst lekker wandelen, dan neerstrijken voor een fika met de voeten in het zand.

2. Gunnebo Slott och Trädgårdar

Oftewel, het Gunnebo Kasteel en Tuinen. Dit prachtige landgoed net buiten de stad is ooit gebouwd als zomerhuis voor John Hall, een welgestelde inwoner van Göteborg. Hij wilde een plek om zich terug te trekken uit de drukte van de stad. Hij vroeg architect Carl Wilhelm Carlberg om het huis en de omliggende tuinen te ontwerpen. Carlberg haalde zijn inspiratie uit heel Europa waardoor je invloeden uit onder meer Frankrijk, Italië en Engeland terugziet in Gunnebo. Zeker de Italiaanse symmetrische bouwstijl komt goed tot zijn recht in het huis en de tuinen.

Gunnebo tuin
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het landgoed werd bekostigd met geld dat John Hall verdiende met zijn bedrijf. Na zijn dood werd dit bedrijf overgedragen aan zijn zoon John Hall Jr. Hij was echter niet zakelijk aangelegd en ging vrij snel failliet. Gunnebo kwam daarna telkens in handen van nieuwe eigenaars en is uiteindelijk in verval geraakt. Halverwege de vorige eeuw is begonnen met renovatie van het landgoed. Er werden gedetailleerde tekeningen gevonden met zowel de buitenkant van het landgoed als de meubels, de tuinen en de planten die erin stonden. Gunnebo kon dankzij die tekeningen tot in detail hersteld worden naar hoe het er ooit uitzag.

Gunnebo Slott och Trädgårdar
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vandaag de dag is het nog steeds een heerlijke plek om de stad te ontvluchten. Gunnebo ligt op een heuvel bovenaan twee meren en is omgeven door bos. Op en rond het landgoed zijn wandelroutes uitgezet. Struin over de statige lanen en door de slingerende bospaadjes en ontdek het eerste stukje Zweedse natuur, vlakbij de stad. 

Aanrader is het restaurant van Gunnebo, Kaffehus och Krog. Het is een duurzaam restaurantje waar ze werken met groenten en kruiden uit de eigen keukentuin die naast het restaurant ligt. Loop ook eens een rondje in deze tuin want de geur van verse kruiden is onweerstaanbaar! Het menu kan meerdere keren per week wijzigen, afhankelijk van wat er beschikbaar is. Het voedsel dat ze niet zelf kunnen verbouwen, kopen ze bij lokale ondernemers. Maar liefst 97% van de ingrediënten is biologisch. Ook heeft het restaurant een eigen bakkerij waardoor altijd vers gemaakt brood en kaneelbroodjes op het menu staan. 

Gunnebo restaurant en bakkerij
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Biologisch, uit het seizoen en lokaal. Super duurzaam en ook nog eens heel lekker! Hier wil je zeker eens eten.

3. Delsjön

Dit natuurgebied op steenworp afstand van het centrum bestaat uit twee meren (Stora Delsjön en Lilla Delsjön), bosrijk gebied en rotsformaties. De meren zijn belangrijk voor de watervoorziening van de stad, maar dienen ook als recreatieplek.

Natuurgebieden Göteborg
Deel op Pinterest

Wandel bijvoorbeeld de 7,5 kilometer lange Stora Delsjön, ga lekker mountainbiken of stap in een kano voor een ontspannen tochtje op een van de meren. In de zomermaanden is dit ook een heerlijke plek om te zwemmen en te barbecueën en te genieten van de lange avonden. Je bereikt Delsjön met de fiets al in een half uur of met de auto in een kwartiertje. 

4. Änggårdsbergen

Vanuit het centrum van Göteborg fiets je binnen 20 minuten naar het Änggårdsbergen natuurpark. Hoewel het binnen stedelijk gebied ligt, vind je er toch grote variatie in flora en fauna. Heidevelden, meertjes en bos wisselen elkaar af. Het is populair om hier te gaan mountainbiken over uitdagende paadjes, maar een rustige wandeling maken kan er ook. Je hebt vanuit hier bovendien mooie uitzichten over de stad en de zee.

5. Säveån rivier

Deze rivier wordt ook wel 'De Amazone van Zweden' genoemd. Klinkt spannend toch? Hier leven onder andere bevers en zalmen en je kan de rivier op verschillende manieren verkennen. Peddel op eigen kracht met de kajak of sup of laat je vervoeren door een paddan, een open rondvaartboot.

Natuur rond Goteborg
Deel op Pinterest

Het leuke is dat je de kanalen van Göteborg combineert met de natuur er net buiten. Een mooi contrast tussen natuurlijk en industrieel.

Bezienswaardigheden Göteborg

En wat zijn dan de highlights ín Göteborg die je niet wil missen? Van parken en gebouwen tot musea, dit zijn de leukste plekken van Göteborg

1. Parken in Göteborg

We blijven nog even in de groene sferen, want Göteborg heeft diverse mooie stadsparken waar je lekker kan neerstrijken voor een echte Zweedse fika in het zonnetje.

Slottsskogen
- Het grootste park van Göteborg en voor velen ook het leukste. Er is een grote speeltuin, een vijver, een kasteel en een gratis dierentuintje met dieren uit de regio zoals elanden, zeehonden en ganzen. Voor de locals is dit de plek om naartoe te gaan op zonnige dagen en ook voor de reiziger biedt Slottsskogen een welkome afwisseling van het stadse leven. Wij waren er in de herfst toen de bomen prachtige kleuren hadden.

Parken in Goteborg
Deel op Pinterest

Botanische Tuin - Welke stad heeft hem niet! Dit is de allergrootste botanische tuin van heel Zweden. Struin lekker door de verschillende thematuinen: de Japanse tuin, rotstuin, kruidentuin, broeikassen met exotische planten en orchideeën en de rododendronvallei. Én heel bijzonder is dat ze de in het wild uitgestorven Paaseiland boom (Toromiro) in de collectie hebben. Ze hebben al verschillende pogingen gedaan om de boom te herintroduceren op Paaseiland maar tot nu toe zonder succes.

Trädgårdsföreningen - Een ingewikkelde naam die niks anders betekent dan 'De Tuinvereniging van Göteborg'. Het is een goed bewaarde 19e-eeuwse tuin, die al 175 jaar rust en ontspanning biedt aan de inwoners van Göteborg. Historische gebouwen zoals het koffiehuis staan nog altijd overeind. In de tuin vind je een mix van weides, bos, een rosarium (waar in de zomer duizenden rozen bloeien) en een palmenkas met tropische bomen en planten.

2. Fiskekyrkan

Letterlijk vertaald de viskerk. Hoewel het uiterlijk inderdaad doet vermoeden dat hier een kerk in verstopt zit, is het in werkelijkheid de vismarkt. De visserij was vroeger ontzettend belangrijk voor Göteborg en op de vismarkt kan je nog zien hoe de vishandel er al eeuwen lang aan toe gaat. Een architectonisch hoogstandje dat je niet wil overslaan!

3. Cafe Husaren

Speciaal voor degenen die geen genoeg kunnen krijgen van die heerlijke Zweedse kaneelbroodjes! Cafe Husaren staat namelijk bekend om de Hagabullen, enorme kaneelbroodjes. Een waar begrip in Göteborg. Oke, een beetje toeristisch is het wel maar lekker dat ze zijn!

Hagabullen Goteborg
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bovendien ligt Husaren in de hippe wijk Haga waar je alternatieve cafeetjes en winkeltjes vindt. Leuk om even doorheen te struinen. Vroeger was dit een van de slechtste wijken in de stad. Dat zou je vandaag de dag niet meer zeggen met al die vrolijke hipstertentjes.

4. Kungsportsavenyen

De meest bekende straat van Göteborg. Ook vaak gewoon Avenyn genoemd. Een levendige boulevard die geïnspireerd is op de Champs-Élysées in Parijs. Hier kom je naartoe als je op zoek bent naar een plek om te winkelen, eten, drinken en dansen. Het bruisende hart van de stad!

5. Utkiken

Wie Göteborg van boven wil bekijken, gaat naar de top van dit rood-witte gebouw (bijnaam de lippenstift). Vanaf 86 meter hoogte zie je de stad, de haven en de archipel liggen!

6. Museum Göteborg

In voor een dagje musea? Dan zijn onderstaande leuk om te bezoeken.

Universeum - Voor natuurliefhebbers absoluut het leukste museum van Göteborg. Het Universeum is het wetenschapscentrum van de stad en je leert er veel over natuur en wetenschap, zowel uit Zweden als verder weg. Hier wandel je het ene moment over hangbruggen door een regenwoud, vervolgens ga je de ruimte in en dan weer bevind je je in de Zweedse wildernis. Je spot er levende dieren zoals haaien, slangen, vogels en luiaards. Ook kan je er proefjes doen in het lab. Een lekker interactief museum dus!

Natuurhistorisch Museum - Nog eentje voor de natuurliefhebbers, want hier vind je een grote collectie opgezette dieren, van dinosauriërs tot een enorme blauwe vinvis. Het museum heeft diverse tentoonstellingen die je meenemen in de evolutie van dieren en de soorten die nu op aarde leven.

Verder ook nog leuk: Stadsmuseum, Museum of Art, Visserij Museum, Maritiem Museum & Aquarium en het Volvo Museum.

Trek vanuit Göteborg lekker verder het land in en verken de mooiste plekjes in West-Zweden. Op naar de Bohuslän kust of de bossen en meren in het binnenland!

Bereikbaarheid

Hoe reizen naar Göteborg? De stad is prima bereikbaar met de auto. Reis je helemaal over land, via de brug bij Malmö, dan ben je zo'n 13 uur onderweg (gerekend vanaf Utrecht). Mocht je dit te ver rijden vinden, dan kan je naar Kiel rijden (6 uur) en van daar de Stena Line naar Göteborg pakken (14,5 uur). Niet de snelste manier, wel een leuk avontuur!

Een andere optie is om met de trein naar Göteborg te reizen. Boek je ticket naar Kopenhagen bij NS International en reis vanaf daar door naar de Zweedse stad. Vanuit Amsterdam reis je via Osnabrück en Hamburg naar Kopenhagen in 10,5 uur. Daarna nog zo'n 4 uur naar Göteborg. Ook dit is een lange reis, maar wel duurzaam.

Vliegen kan natuurlijk ook. Dit is verreweg de snelste manier om naar Göteborg te reizen. Je bent vanuit Schiphol zo'n 1,5 uur onderweg.

Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door het Verkeersbureau van West-Zweden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!