Ga naar content

Fietsen in Zweden

Wie voor het eerst in Zweden komt, verbaast zich vaak over de uitgestrekte en afwisselende natuur en de vele prachtige routes. Het land is dan ook uitermate geschikt om te fietsen en te mountainbiken. Het weer is vaak net wat gunstiger dan in Noorwegen en het landschap vlakker. Er zijn een aantal regio's in Zweden die erg populair zijn bij mountainbikers. Zo worden bijvoorbeeld de provincies Dalarna, Örebro en Jämtland veel bezocht door actieve vakantiegangers. Natuurliefhebbers worden in Zweden sowieso verwend: verspreid over het hele land vind je 29 nationale parken, 2500 natuurreservaten en ontelbare prachtige meren.

Fietsroutes Zweden

Fietspaden worden onderverdeeld met een markering: groen voor landelijke routes (Sverigeleden), zwart voor regionale routes en blauw voor lokale fietsroutes. Langs de meeste fietspaden zijn voldoende accommodaties en vakantieparken.

Sverigeleden (groen)

Sverigeleden (Zweedse route) is een netwerk van de 15 belangrijkste langeafstandsfietsroutes en hun aftakkingen, dat opgezet werd om het fietsen in Zweden te promoten. Al deze fietspaden vormen samen het fietsnetwerk van Zweden, over routes met weinig verkeer, in de mooiste gebieden. De belangrijkste routes van de Sverigeleden lopen van Helsingborg in het Zuiden tot Karesuando in het Noorden en hebben een totale lengte van ruim 2.500 kilometer. Daarnaast zijn er nog bijna 4.000 km aan gemarkeerde fietsroutes. De paden van de Sverigeleden zijn groen gemarkeerd en worden goed onderhouden door de Zweedse Fietsersvereniging en de lokale autoriteiten.

1. Kattegattleden

Kattegattleden is een bekende fietsroute langs de kust in Zuid-Zweden. Vanaf Helsingborg kan je naar Göteborg fietsen en wie dat wil kan zelfs verder richting Noorwegen fietsen. De Kattegattleden fietsroute van 370 kilometer voert langs de Noordzeekust en is onderverdeeld in 8 kortere trajecten. Je kan er dus voor kiezen om een dagtocht te fietsen of een volledige fietsvakantie langs de Zweedse kust. Onderweg passeer je zowel ruige natuur (Kullaberg natuurreservaat) en idyllische kusten als mooie dorpjes en hippe steden.

2. Fietsen langs het Götakanaal

Een van de bekendste bouwkundige pareltjes is het Götakanaal of "Blauwe lint van Zweden". Ook historisch gezien belangrijk als verbindingsroute tussen Göteborg en Stockholm. Je fietst hier over een pad dat gebruikt werd om boten verder te trekken. Een belangrijke bezienswaardigheid langs dit fietspad zijn de 18 meter hoge sluizen bij Berg.

3. Klarälvsbanan

De Klarälvsbanan is een 86 kilometer lang fietspad, parallel aan de gelijknamige rivier de Klarälven in het groene Värmland. Het geasfalteerde pad voert van Karlstad naar Uddeholm, deels over een oude spoorlijn, deels over zand- en grindpaden. In het verlengde van de Klarälvsbanan, ligt de 120 kilometer lange Klarälvsleden, een fietsroute die voornamelijk over onverharde paden voert en eindigt in Sysslebäck.

4. Fietsen in Stockholm

Ontdek het Venetië van het Noorden op de fiets! De hoofdstad telt maar liefst 760 km aan fietspaden, verspreid over 14 eilanden, die met elkaar verbonden zijn door bruggen. De meeste fietspaden zijn gescheiden van de autowegen en het is er dus heerlijk fietsen. Met gids of alleen op pad, bekijk de mogelijkheden bij Baja Bikes

Deel op Pinterest

5. Fietsen in Noord-Zweden

Noord-Zweden, oftwel Zweeds Lapland is wat ruiger en wilder dan de rest van het land. Hier vind je prachtige fietsroutes. Vanuit een hotel of vakantiehuis kan je de routes door de wildernis volgen.

Mountainbiken in Zweden

Over het hele land strekt zich een goed netwerk aan mountainbike routes uit. Op wikiloc kan je de meeste routes vinden. Je kunt er in Zweden ook makkelijk zelf op uit gaan met de fiets, maar er worden ook door verschillende organisaties fietsvakanties georganiseerd. Vaak wordt tijdens zo'n vakantie alles voor je geregeld: verblijf, vervoer en een fiets.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!