Ga naar content

Fietsen in Zweden

Zweden - Wie voor het eerst in Zweden komt, verbaast zich over de uitgestrekte en afwisselende natuur en de vele prachtige routes. Het weer is vaak net wat gunstiger dan in Noorwegen en het landschap vlakker. Voeg daar goed bewegwijzerde MTB- en fietsroutes aan toe en je begrijpt waarom Zweden een mekka is om te fietsen en te mountainbiken.

Er zijn een aantal regio's in Zweden die erg populair zijn bij mountainbikers. Zo worden bijvoorbeeld de provincies Dalarna, Örebro en Jämtland veel bezocht door actieve vakantiegangers. Natuurliefhebbers worden in Zweden sowieso verwend: verspreid over het hele land vind je 29 nationale parken, 2500 natuurreservaten en ontelbaar veel mooie meren.

Fietsroutes Zweden

Fietspaden worden onderverdeeld met een markering: groen voor landelijke routes (Sverigeleden), zwart voor regionale routes en blauw voor lokale fietsroutes. Langs de meeste fietspaden vind je een groot aanbod accommodaties en vakantieparken en anders kan je op veel plekken ook gewoon wildkamperen.

Fietsen met kind
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Sverigeleden (groen)

Sverigeleden (Zweedse route) is een netwerk van de belangrijkste langeafstandsfietsroutes en aftakkingen, dat opgezet werd om het fietsen in Zweden te promoten. Al deze fietspaden vormen samen het fietsnetwerk van Zweden, over routes met weinig verkeer, in de mooiste gebieden.

1. Kattegattleden

Kattegattleden is een bekende fietsroute langs de kust in Zuid-Zweden. Vanaf Helsingborg kan je naar Göteborg fietsen en wie dat wil kan zelfs verder richting Noorwegen fietsen. De fietsroute van 370 kilometer voert langs de Noordzeekust en is onderverdeeld in 8 kortere trajecten. Je kan er dus voor kiezen om een dagtocht te fietsen of een volledige fietsvakantie langs de Zweedse kust. Onderweg passeer je zowel ruige natuur (Kullaberg natuurreservaat) en idyllische kusten als mooie dorpjes en hippe steden.

Georganiseerde reizen

2. Fietsen in Skåne

De Kattegattleden voert door dit prachtige stukje Zweden. Omdat de regio meer is dan alleen deze route, vermeld ik hem toch nog even apart. Het is het meest zuidelijke deel van het land en omvat een groot netwerk van afwisselende routes. 

3. Vänerleden

Dit is een langeafstandsroute rond het grootste meer van Zweden, het Vänermeer. Je komt door maar liefst vier provincies: Bohuslän, Dalsland, Värmland en Västergötland. Het 640 kilometer lange fietspad voert door een typisch Zweeds landschap, langs het meer en glooiende graslanden en donkere bossen. Onderweg kom je de mooie Zweedse rode huizen tegen en op diverse plekken wordt een FIKA aangeboden, koffie met zoete lekkernijen. 

Vänerleden fietstocht in Zweden
Fietsen op de Vänerleden route
Deel op Pinterest

De fietsroute bestaat uit 4 etappes en zijn weer onderverdeeld in dagetappes. Heb je een rustig tempo, dan fiets je zo'n etappe in ongeveer 3-4 dagen. De route is vrij eenvoudig, met hier en daar een klimmetje. De etappes zijn eventueel in te korten door af en toe een veerpontje te nemen. Het soort wegen en ondergrond variëren tijdens de route. Zo fiets je over fietspaden en rustige wegen met weinig verkeer, maar ook deels over grindpaden.

De Vänerleden was genomineerd voor 'Fietsroute van het jaar 2023' en de glazen Hicle-award. 

4. Säfsen Resort

Dit vakantiepark in Dalarna is een bekende wintersport bestemming, maar biedt ook veel leuke activiteiten in de zomer. Het staat bekend om haar fietsmogelijkheden en heeft mountainbike trails in alle niveaus. Je kunt bij Säfsen (zie Booking) ook fietsen en helmen huren. Naast de fietsverhuur bevindt zich een testbaan, waar je de basis skills van het mountainbiken kan trainen. 

Mountainbiken bij Säfsen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Daarna is het tijd voor het echte werk. De trails van 3 tot 43 km nodigen uit om de natuur te verkennen op jouw niveau. Het kortste pad is uitermate geschikt voor kinderen die voor het eerst gaan mountainbiken, de langere paden voeren door de bossen en langs mooie meertjes.

5. Fietsen in Idre

Het gelijkaardig, maar iets grootser opgezet park Idre Fjäll, bevindt zich in het noorden van de provincie Dalarna. Ook dit vakantieresort staat befaamd om haar mountainbike trails en Downhill MTB-parcours. Neem je fiets mee in de stoeltjeslift naar de top, geniet van het uitzicht en zoef daarna al slingerend weer naar het dal! 

Fietsen in Idre
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Actievelingen kunnen hier naast fietsen ook raften, klimmen en hiken en in het indoor centrum zijn er binnenactiviteiten.

6. Isaberg

Isaberg Mountain Resort in Småland heeft het beste Bike Park van Zweden. Vanaf vier vertrekpunten kan je parcours rijden van 370 m tot 8 km, in verschillende niveaus. Wij reden een 2 km groene route met onze zoon. Toen dit goed ging, probeerden we de 8 km lange Pink Lady rond het nabijgelegen meer. Deze blauwe route was wat moeilijker en er kwam het nodige gemopper bij kijken, maar het was wel heel leuk. Er zijn ook nog rode en zwarte tracks voor de echte durfals. Op het bijzonder uitgebreide oefenparcours kan je alle skills trainen. 

Fietsen in Smaland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

7. Göta-Kanal-leden

Fietsen langs het Götakanaal. Een van de bekendste bouwkundige pareltjes is het Götakanaal of "Blauwe lint van Zweden". Ook historisch gezien was dit een belangrijke verbindingsroute tussen Göteborg en Stockholm. Je fietst hier over een pad dat gebruikt werd om boten verder te trekken. Een belangrijke bezienswaardigheid langs dit fietspad zijn de 18 meter hoge sluizen bij Berg.

8. Klarälvsbanan

De Klarälvsbanan is een 86 kilometer lang fietspad, parallel aan de gelijknamige rivier de Klarälven in het groene Värmland. Het geasfalteerde pad voert van Karlstad naar Uddeholm, deels over een oude spoorlijn, deels over zand- en grindpaden. In het verlengde van de Klarälvsbanan, ligt de 120 kilometer lange Klarälvsleden, een fietsroute die voornamelijk over onverharde paden voert en eindigt in Sysslebäck.

9. Fietsen in Stockholm

Ontdek het Venetië van het Noorden op de fiets! De hoofdstad telt maar liefst 760 km aan fietspaden, verspreid over 14 eilanden, die met elkaar verbonden zijn door bruggen. De meeste fietspaden zijn gescheiden van de autowegen en het is er dus heerlijk fietsen. Met gids of alleen op pad, bekijk de mogelijkheden bij Baja Bikes. Lees ook onze andere tips voor een stedentrip Stockholm. Er is verrassend veel natuur in en rond de stad!

Deel op Pinterest

9. Fietsen in Noord-Zweden

Noord-Zweden, oftwel Zweeds Lapland is wat ruiger en wilder dan de rest van het land. Hier vind je prachtige fietsroutes. Vanuit een hotel of vakantiehuis kan je de routes door de wildernis volgen.

10. Mountainbiken in Zweden

Over het hele land strekt zich een goed netwerk aan mountainbike routes uit. Op wikiloc kan je de meeste routes vinden.

MTB- of fietsvakantie

Je kunt er in Zweden makkelijk zelf op uit gaan met de fiets, maar er worden ook door verschillende organisaties, campings en vakantieparken fietsen verhuurd en zelfs complete fietsvakanties georganiseerd. Vaak wordt tijdens zo'n vakantie alles voor je geregeld: verblijf, vervoer en een fiets.

De belangrijkste routes van de Sverigeleden lopen van Helsingborg in het Zuiden tot Karesuando in het Noorden en hebben een totale lengte van ruim 2.500 kilometer. Daarnaast zijn er nog bijna 4.000 km aan gemarkeerde fietsroutes. De paden van de Sverigeleden zijn groen gemarkeerd en worden goed onderhouden door de Zweedse Fietsersvereniging en de lokale autoriteiten.

Overige langeafstandsroutes die je deels kunt fietsen zijn Mälardalsleden, Siljansleden, Nynäsleden, Gotlandsleden, Åsnen Runt, Vättern-Sommenleden, Ginstleden, Hylteslingan, Cykelspåret - Västkusten, Gislaved-Gnosjö-leden, På tur i Glasriket, Bergslagsrundan, Cykelspåret Ostkusten, Dalslandsleden, Slöjdleden, Skärgårdscykelleden Kustlinjen, Västgötaleden, Turiststråket runt Storgöteborg, Vindelälvsleden, Näckrosleden, Ölandsleden, Höglandstrampen, Smålandsleden, Astrid Lindgren -leden, Kronobergstrampen, Runt Vättern-leden, Banvallsleden, Längs Strömsholms kanal, TMF-Västerås, TMF-Huddinge en TMF-Järva Cykelled.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!