Ga naar content

Nyerere en Selous

Tanzania - Nyerere Nationaal Park - voorheen Selous Game Reserve - is met zo’n 50.000 vierkante kilometer het grootste wildreservaat van Tanzania, en zelfs van Afrika. Het maakt deel uit van een ecosysteem dat meer dan drie keer zo groot is, waarvan driekwart enige vorm van bescherming geniet.

Deze bescherming geldt overigens niet voor de individuele dieren. Het grootste deel van het reservaat bestaat namelijk uit private gebieden waar gejaagd wordt door lieden die daar grof geld voor over hebben. Slechts vijf procent is bestemd voor gewone toeristen en het meest bezochte deel pal ten noorden van de rivier de Rufiji beslaat slechts zo’n 1000 km².

Selous game reserve en het Nyerere Nationaal Park zijn opgenomen op de Unesco Werelderfgoed lijst. Vergeleken met de bekende parken in het noorden van Tanzania wordt Selous relatief weinig bezocht, wat toch wel een gevoel van exclusiviteit geeft.

Mooiste plekken Nyerere

Waarom op reis naar Selous in Tanzania? Reporter Theo ging op reis met Sawadee, verkende het gebied en vertelt ons meer over de natuur en de mooie plekjes om te zien in het reservaat.

1. Natuur en landschap van Selous Game Reserve

De natuur in Selous is gevarieerd, waarbij vooral de buitengewoon groene grassen met stukjes dichte vegetatie opvallen. En in het toegankelijke deel, in de nabijheid van de Mtemere gate, is er Rufiji rivier met zijn meanderende uitlopers, verschillende meren en stukken moerasland. Bij de andere ingang, de Matambwe gate is het landschap weliswaar groen, maar ontbreken de grote waterpartijen.

Selous Game Reserve
Selous Game Reserve
Deel op Pinterest

2. Game drives in Selous Game Reserve

De entree is per bezoek, dus je besteedt doorgaans de hele dag in het park. Er zijn verschillende picknickplaatsen voor pauzes en voor het eten van een meegebrachte lunch. Het park kan alleen bezocht worden per 4wd met voldoende grondspeling. In Nyerere mag je overal rijden, je hoeft je dus niet aan trails te houden. En, in tegenstelling tot de parken in het noorden van Tanzania, zijn open voertuigen toegestaan. 

Vergeleken bij bijvoorbeeld Ruaha National park verstoppen de olifanten zich wat meer. Dit is een direct gevolg van het feit dat er binnen het ecosysteem ook gejaagd wordt. De enorme populatie olifanten die het park ooit kenmerkte is ook aanzienlijk gedaald. Ook buffels zie je meer afstand houden en zich in het struikgewas terug trekken. Alleen de leeuwen, waarvan Selous een grote populatie heeft wanen zich overal boven verheven en doen soms hun ogen nauwelijks open als je ze tot op enkele meters benadert.

Dieren Selous
Leeuw in Selous
Deel op Pinterest

Giraffen, zebra’s, waterbuffels en impala’s zijn ook goed vertegenwoordigd, evenals een groot aantal (meer dan 440) soorten vogels. En in de meertjes zijn nijlpaarden alomtegenwoordig.

3. Bootsafari's op de Rufiji rivier

Bootsafari's zijn een populaire afwisseling van een safari met auto. Je krijgt de kans het wild vanaf een andere kant te zien. Het beste moment voor een bootsafari is de middag als de krokodillen liggen te zonnen en de nijlpaarden zich richting land begeven. Ook de verschillende soorten vogels kunnen zo goed bewonderd worden.

4. Fly-camping Safari's in Selous Game Reserve

Een aantal van de lodges en kampementen bieden Fly Camping safari’s aan. Dit zijn in principe wandelsafari’s waarbij je overnacht in een kleine tent, soms zelfs niet veel meer dan een muskietennet, die opgezet wordt in de bush. Er wordt gekookt op een kampvuur waarna je dus in de bush met de geluiden van het wild op de achtergrond overnacht. Het ultieme ontdekkingsreizigers gevoel, al zijn de tenten bij sommige aanbieders ook wel weer fors en vrij luxe.

5. Dieren in Nyerere

Selous gamereserve herbergt zo’n 1.300 wilde honden, meer dan enig ander reservaat. Dat dit 20 tot 30 procent van de totale populatie is geeft aan hoe zeldzaam deze diersoort is. Je hebt een goede kans ze te vinden bij de beide ingangen. 

Dieren in Nyerere
Wilde hond in Nyerere
Deel op Pinterest

Andere diersoorten die je voornamelijk in Selous kunt vinden zijn de sabelantilope en de Puku Antilope. Beide soorten worden helaas niet heel vaak gezien in het voor toeristen toegankelijke deel.

Routes

Je kunt in Selous buiten de gebaande paden rijden, maar een blik op een kaart leert dat er toch een netwerk aan routes is. Populair is de route die parallel aan de Rufuiji rivier voert en de verschillende tracks rond de grote meren bij de Mtemere gate. Je kunt ook, als je eigen vervoer hebt, eerst bij de ene gate verblijven, binnen of buiten het park, en vervolgens al gamedrivend door het park rijden om vervolgens kamp te maken bij de andere gate.

Toegang tot Selous Game Reserve

De toegang kost (2019) $59 per persoon plus een ‘conservation fee’ van $29,50 als je in het reserve verblijft en $17,70 als je erbuiten verblijft. Plus Tsh 23.600 (zo’n $10) per voertuig. Dit kan alleen per credit card of vooraf via een bankrekening betaald worden.

Bereikbaarheid

De toegang tot Selous Game Reserve gaat via de Mtmere gate of via de Matambwe gate. Beiden zijn bereikbaar vanuit Dar es Salam in ruim acht, respectievelijk negen uur. Je kunt ook per trein via Fuga, aan de kant van de Matambwe gate, waar je een pick-up moet regelen via een lodge of campsite. Er zijn ook packages waar de treinreis bij in zit. En je kunt per bus via Mloka, waarbij je dan wel weer en pick-up geregeld moet hebben omdat er geen voertuigen te huur zijn. Vliegen is een zeer gebruikelijke manier om in Selous te komen. Vanuit Dar es Salam zo’n $165- $195, vanuit Zanzibar ruim $200. Ook vanuit Mafia, Arusha en Ruaha kan naar Selous gevlogen worden. Lodges regelen pick-up.

Reizen naar Selous
© Theo Molenaar
Deel op Pinterest

Overnachten in Selous Game Reserve

Zoals dat vaker het geval is, kun je binnen of buiten het park of in dit geval het reservaat verblijven, waarbij buiten goedkoper is. Er zijn verschillende camp sites waar kamperen zo’n $10 kost en een verblijf in een vast opgestelde overdekte tent zo’n $40. Maar er zijn ook campsites waarbij een all-in verblijf in een luxe tent zo’n $100-$140 (s) tot $155-$200 (d) kost.

Binnen het reservaat zijn er public campsites en een special campsite die respectievelijk $35.40 en $59 kosten (kinderen goedkoper). De speciale campsite heeft geen voorzieningen, je moet alles dus zelf meebrengen. Verder zijn er verschillende tented camps die per persoon zo’n $400 tot $1350 kosten.

Er is veel aanbod in verzorgde trips vanuit Dar es Salam, inclusief vlucht en fly camping. Kort en langer, luxe of minder luxe. Dat lijkt als je niet over eigen vervoer en een tent beschikt een makkelijker optie dan alles zelf samenstellen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Theo Molenaar
Geschreven door
Theo Molenaar
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!