Ga naar content

Ruaha Nationaal Park in Tanzania

Nationale Parken Tanzania - Ruaha NP in het zuiden van Tanzania is het grootste nationale park van dat land. Het is zo'n 20.000 km² groot en maakt weer deel uit van een ecosysteem dat nog twee keer zo groot is. Al in 1910 werd een deel van het gebied door de Duitsers, destijds de kolonisator, tot wildreservaat bestempeld. De Britten voegden er een stuk aan toe en in 1964 werd het zuidelijk deel een Nationaal park, nog steeds omgeven door wildreservaten waarmee het één ecosysteem vormt.

Natuur en bezienswaardigheden Ruaha

Geografisch is het park van belang omdat het een transitiezone is waar de zuidelijk Afrikaanse flora en fauna overgaat in de West-Afrikaanse. Vergeleken met de parken in het noorden van Tanzania kent Ruaha relatief weinig bezoekers waardoor het vaak urenlang lijkt alsof je het park voor jezelf hebt. 

© Theo Molenaar
Deel op Pinterest

1. Landschap van Ruaha National Park

Het landschap is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in het park, zeker in het droge seizoen, van augustus tot november. Het is een ruig landschap. De sporen waarover de landcruisers rijden zijn als drooggevallen rivierbeddingen, ingesleten in de bodem. Droge doornstruiken, laag groen en taaie acacia's worden afgewisseld met grote rotsen, enorme vertakte cactussen, hoge palmen en majestueuze baobabs, die in bloei verrassend teer ogende bloesems blijken voort te brengen.

2. Brug bij het Ruaha National Park Msembe hoofdkwartier

Vanaf het hoofdkwartier van Ruaha leidt een brug over een zijrivier van de Ruaha rivier die het park zijn naam heeft gegeven, naar de trails langs de waterwegen en half drooggevallen pools waarlangs het meeste wild zich ophoudt. Het is een plek om stil te houden en van het uitzicht te genieten. De rivier vertakt zich tussen gladde rotsblokken en lijkt op te lossen in een groen landschap. In poeltjes liggen nijlpaarden als gestroomlijnde bruine rotsen in het water, tot ze hun kop heffen en luid snuiven. Krokodillen zonnen op de oever of zwemmen dicht langs de kant. Kingfishers, bij ons bekend als ijsvogels, dansen boven het water alvorens een duik naar een prooi te maken en grote scholen katvissen verdwijnen onder water als een visarend overvliegt. Het is een plek waar je al gauw langer blijft stilstaan dan je van plan was.

© Theo Molenaar
Deel op Pinterest

3. Game drives in Ruaha National Park

De entree is per bezoek, dus het loont om een safari in Ruaha per dag in te richten. Dit combineert ook mooi met de realiteit dat het wild zich niet om iedere hoek licht. Reusachtige baobab bomen en grote vlaktes vormen het ultieme Afrikaanse decor waar je doorheen rijdt op zoek naar de acteurs. Langzaam speuren naar groot wild vanuit de Landcruiser. En af en toe halt houden voor een mooie vogel terwijl je ondertussen door de struiken naar iets groters speurt. En plotseling is er als uit het niets die olifantenmoeder, die indrukwekkend waarschuwend met klapperende oren steeds voor haar jong blijft staan als we een stukje verder rijden.

Savannes, met heuvels op de achtergrond. Enorme baobabs, waarvan de stammen zijn aangetast door olifanten. Een giraffennek boven kleine boompjes, een kleine kudde zebra's, die ietwat wantrouwend naar de voertuigen staren. Gazellen die plots tot wel drie meter hoog opspringen. Bokkensprongen. En de leeuwen die zich als koningen der dieren gedragen, hautain alle aandacht negerend. Apen en impala’s die samen optrekken ter bescherming. De apen hebben naar voren gerichte ogen en kunnen ver zien. De impala’s kunnen de prooidieren ruiken. In het prachtige landschap een indrukwekkende totaalervaring.

© Theo Molenaar
Deel op Pinterest

Walking safari’s kunnen in dit het park georganiseerd worden en vanuit Iringa kun je ook een nachtsafari regelen.
Toegang tot het park kost 30 $ per persoon en 40 $ per voertuig tot 2000 kilo. Te betalen met Visa of MasterCard.

4. Bijzondere dieren in Ruaha National park

Doordat het park in een transitiezone zit, is Ruaha de enige plaats waar de Lesser Kudu en de Greater kudu samen gezien worden. Ruaha kent de grootste populatie olifanten van Tanzania. Dat is ook duidelijk te zien aan het aantal volledig verwoeste stukjes bos die je aantreft. Verder komen in het park de zeldzame wilde honden voor.

Routes in Ruaha

Het gedeelte van het enorme park dat het meest bezocht wordt ligt in het zuidwesten, vanuit het Msembe park hoofdkwartier. Er zijn een aantal trails om te volgen. Populair is de route die parallel aan de Ruaha rivier voert. In het droge seizoen is dit waar het wild zich ophoudt.
Verschillende andere routes leiden naar de open savanne, halfopen savanne en poelen met nijlpaarden.

Bereikbaarheid

Hoe kan je Ruaha National park bereiken? Het wildpark is over de weg bereikbaar via Iringa. Daar kun je ook een auto huren. Een andere optie is vliegen vanaf Arusha, Dar es Salaam (beiden 365 $) of Zanzibar (425 $) . Je kunt in Iringa ook kant en klare safari’s naar Ruaha regelen. Vanuit Iringa gaat en bus naar Tungamelanga, een plaatsje dat vlak bij de budgetkeuzes ligt. Vandaar moet je echter wel een huurauto van tevoren geregeld hebben om bij het park te komen (ca. 250 $ / dag). 

© Theo Molenaar
Deel op Pinterest

Overnachten in Ruaha

In het park zijn verschillende campsites, waaronder de Ruaha Park Main Public campsite, vlakbij het Msembe park hoofdkwartier (35 $). Bij dit hoofdkwartier wordt ook accommodatie geboden. Banda’s, tenten onder een afdak, kosten 30 $, evenals aanwezige kamers. Cottages zijn 50 $ of 100 $ (familiecottage). En voor groepen is er een hostel voor 10$. Andere accommodaties in het park zijn aanzienlijk duurder (400 $-1200 $ pp). Dat is dan wel inclusief gamedrives.

Buiten het park is er Chogela Campsite, als populaire budgetkeuze. Kamperen kost 10 $, Safari tenten (Banda’s) zijn (s/d) 30 tot 50 $. Vergelijkbaar van prijs is de Tungamelanga Lodge en Campsite.

Wil je individueel reizen naar Ruaha National Park, vraag dan een offerte op maat aan bij Explore Tanzania. Met open jeeps worden game drives georganiseerd. Kwaliteitsreizen worden tevens aangeboden door Matoke Tours.
Beste reistijd Ruaha: mei - december voor wildlife. Kom je voor de vogels, reis dan in het begin van het jaar.

Afbeelding van Theo Molenaar
Geschreven door
Theo Molenaar
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!