Ga naar content

Vogels in Tanzania

Natuur in Tanzania - Als een van de grootste landen in Oost-Afrika vind je naast de grote rijkdom aan zoogdieren, enorm veel vogels in Tanzania. Een aantal parken is zeer bekend en kan een schat aan vogelwaarnemingen opleveren. We nemen je mee in een reisverslag van vogelreizen specialist Blue Elephant.

Vogelreizen in Tanzania

Tanzania is een droombestemming voor een vogelreis. Vooral een groot aantal gebieden in het noorden, langs de grens met Kenia en aansluitend aan het Victoriameer zijn werkelijke paradijzen voor wie vogels in Tanzania wil zien. Hieronder worden bijzonderheden van de gebieden opgenoemd, maar de werkelijkheid is veel rijker. Overal zijn vogels en vele zijn prachtig, maar zo algemeen dat ze nauwelijks meer genoemd worden. Hetzelfde geldt voor de roofvogels, arenden, gieren, tal van valkachtigen, waaronder ook vele overwinteraars zoals grauwe en steppekiekendieven, kleine torenvalk, boomvalk, Amoervalk, steppearend, schreeuwarend en vele anderen. Op de savannen kun je vechtarend, bateleur en gieren zien, naast soorten als Lizard Buzzard, enz.

1. Vogels in Arusha National Park

Arusha Nationaal Park is de uitvalsbasis voor bezoek aan een uitgestrekte savanne, die Angyata Osugat genoemd wordt, het toernooiveld van de leeuweriken. Hier komt een van de zeldzaamste vogels van Afrika voor, de Beesley’s Lark (nauw verwant aan de Spike-heeled lark en ook wel de Pygmy Spike-heeled lark genoemd), met hooguit een honderdtal individuen. Ook vind je hier de Singing Bush Lark, Athi Short-toed Lark en White-browed Lark.

Vogels in Arusha
Deel op Pinterest

Arusha National Park is een fantastisch vogelgebied met soorten als Crowned Eagle, Mountain Buzzard, Nyanza Swifts, Bar-tailed Trogon, drie soorten sunbirds (in het Nederlands honingzuiger) en veel soorten spreeuwen (o.a. Abbots’s en Kenrick Starling) en Silvery-cheeked Hornbill. Tussen het vogels kijken door zal je hier uiteraard ook veel zoogdieren en vlinders kunnen zien. In het Arusha Park vind je vele meren en poelen. Het zijn de plaatsen voor de Southern Pochards, de geoorde futen, de Macoa Duck en de Pangani Longclaw. Een ander gebied is het vrij open Lark Plains waar je niet alleen 5 soorten piepers kunt zien, maar ook Rosy-patched Shrike en veel roofvogels waaronder een goede kans op de Amoervalk.

2. Vogels in de Serengeti

Het Serengeti Nationaal Park is een van de meest bekende en tot de verbeelding sprekende gebieden in Afrika om wild te zien, maar ook in dit deel van Tanzania vind je veel vogels. De vogelwereld is er ongekend rijk, met vogelsoorten als Black-headed Gonolek, Karamoja Apalis, Rufous-tailed Weaver. Bijzonderheden hier zijn de Grey-breasted Spurfowl en Fisher’s Agapornis.

Liza
Deel op Pinterest

Zandhoendersoorten, parelhoenders en secretarisvogels zijn hier algemeen.
De grote kudden wilde zoogdieren worden hier voortdurend vergezeld door ossenpikkers, Wattled starlings en koereigers. Andere soorten zijn de Social Weaver, Silverbird, Abyssinian Scimitarbill, Flappet Lark en talloze bijeneters, trappen (koritrap bijvoorbeeld), ijsvogels, zoals de Grey-headed Kingfisher die in droog bosland veel voorkomt en scharrelaars. 

3. Vogels bij Lake Manyara en Tarangire National Park

Lake Manyara en Tarangire National Park is een prachtig gebied met savannen die gedomineerd worden door vele Baobab-bomen. Naast de talloze olifanten die je hier voortdurend tegenkomt, zijn er natuurlijk vele vogels, zoals de Ashy Starling, Yellow-collared Agapornis, Orange-bellied Parrot en de aan de toerako’s verwante Barfaced-go-away Bird.

4. Vogels in de Usambara bergen

De Westelijke Usambara Mountains liggen vrij afgelegen, maar zijn bijzonder vanwege soorten die juist daar voorkomen en dan Usambara voor hun naam hebben zoals een soort Nightjar, Thrush, Oehoe, Mountain Greenbul en een Drongo dat allemaal hebben. De Usambara Akalat komt nergens elders in de wereld voor, de Usambara Weaver op maar weinig andere plaatsen. Maar ook de Oostelijke Usambara Mountains heeft een bijzondere lijst met vogelsoorten zoals Usambara Hyliota. Verder zijn hier goede kansen om vogels als de Red-tailed Ant Thrush, East Coast Akalat, Amani en Uluguru Sunbird te spotten. Het gebied is afwisselend bos en savanne, met kloven en kliffen waar ook een soort als de Cliff Chat voorkomt en een groot aantal gierzwaluwsoorten.

5. Vogels in de Ngorongoro krater

Ngorongoro krater wordt wel Afrika’s Eden genoemd, het is een fantastisch gebied om vogels in Tanzania te observeren. De hooggelegen delen eromheen zijn al rijk aan vogels, zoals de zeldzame Schalow’s Turaco. De krater zelf is een enorme afwisseling van open savanneland met bosjes, rivierbeddingen, struikgewas en veel hoog gras.

Vogels Ngorongoro krater
Deel op Pinterest

De krater is niet alleen een lusthof voor grote zoogdieren, maar net zo goed voor vogels. Struisvogels zijn er algemeen en de endemische Rufous-tailed weaver komt hier voor, naast bijzonderheden als Hildebrandt’s Francolins, Speke’s Weaver, Brown Parisoma, Hunter’s Cisticola, de African Finfoot, de Golden Pipit en noem maar op. De lijst van vogels in Tanzania lijkt wel eindeloos te zijn.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Kees van Berkel
Geschreven door
Kees van Berkel
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!