Ga naar content

Fietsen in Tanzania

Mijn naam is Loes, 29 jaar, en op dit moment ben ik begonnen met mijn sabbatical. Omdat ik meer van de wereld wilde zien, heb ik mijn baan opgezegd en toen is mijn avontuur begonnen bij OneBike in Moshi Tanzania. Deze organisatie organiseert fietstochten voor toeristen in de omgeving van Moshi.

Fietsen met een hart!

Onebike houdt zich bezig met sociale projecten voor de lokale bevolking, zoals recycling tours, fietsreparaties, fiets workshops en donaties van fietsen aan de lokale bevolking. Deze projecten worden gefinancierd door toeristen die deelnemen aan een fietstour bij Onebike. Een win win situatie dus!

Met de inkomsten van fietstours worden projecten gefinancierd, zodat ook meer locals een fiets ter beschikking hebben.

Waarom fietsen in Tanzania?

Als Nederlander voel je je helemaal thuis in een land als je op de fiets hebt gezeten! Fietsen in Tanzania gaat er wel net wat anders aan toe dan in Nederland. De wegen zijn hier overbevolkter. Je deelt de weg namelijk met TukTuks, Boda Boda´s (brommertjes), auto’s en Dala Dala’s (taxibusjes) en er is geen fietspad! Ook zijn veel wegen onverhard.

Sociaal project
© Loes Berkers
Deel op Pinterest

1. Vrijheid

Daarnaast geeft het een gevoel van vrijheid; je kan makkelijk ergens stoppen en je ziet ook nog eens veel van het land.Gelukkig is het in de omgeving van de Kilimanjaro en Moshi niet zo enorm druk op straat. En is het daar enorm fijn om in deze omgeving op avontuur te gaan met de fiets.

2. Avonturen op de fiets - Fietsen bij de Kilimanjaro

In de omgeving rondom Moshi zijn verschillende landschappen te zien. Het landschap wat dichter tegen de bergen aan ligt, is enorm groen en bosrijk. Het landschap tussen de bergen in is vaak erg droog, een echte savanne. Hier regent het nu nauwelijks.

Moshi is met name bekend omdat dit stadje enorm dicht bij de Kilimanjaro ligt. De Kilimanjaro laat zich hier dan ook dagelijks zien, als het niet te bewolkt is.

Tijdens de driedaagse fietstocht aan de Westzijde van de Kilimanjaro fiets je door de verschillende biotopen.

Dag 1:
De fietstocht start in de groene en bosrijke omgeving. Omdat dit vanuit Moshi een flinke klim is, wordt het eerste stuk afgelegd met de Dala Dala. Hierna moet er nog ongeveer 30 km bergop gefietst worden. Gelukkig heb je onderweg altijd de support van de lokale kinderen. Het is voor hen toch een hele ervaring om een blanke (mzungu) op een fiets te zien.

Na aankomst op de eerste locatie, Simba Farm, kan er nog gewandeld worden in de bergen. In de bergen leven de Chagga. Dit is een grote Tanzaniaanse stam. Deze mensen leven met name van de landbouw. In de bergen zie je overal bananen-, avocado- en mangobomen. Naast het fruit wordt er ook veel groente en mais geteeld.

Van een deel van de bananen maken ze hier bananenbier. Zelf ben ik niet zo’n fan van het zelf gebrouwen bananen bier (erg zuur), maar die uit de supermarkt is echt top! De smaak bestaat uit een combinatie van een blond bier en witte wijn, maar wel erg sterk (10%). Dus je kunt er maar beter niet te veel drinken als er nog gefietst moet worden! 

Lokaal bananenbier
© Loes Berkers
Deel op Pinterest

Na de wandeling was het tijd voor een lekkere Mzungu maaltijd (Westerse maaltijd). Dit is extra genieten na de vele lokale maaltijden. Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n grote fan van de lokale keuken. Na de maaltijd was er nog de gelegenheid om in alle rust te ontspannen bij een heldere sterrenhemel en een kampvuur.

Dag 2:

De volgende dag is het tijd om naar de volgende locatie te fietsen. Omdat de eerste dag een flinke klim was, is het nu tijd om de afdaling in te zetten. Dit was wel op een onverharde weg. Dit betekent dat je een goede African massage krijgt (je wordt flink door elkaar geschud).

Al snel kom je in de savanne terecht, waar ook wilde dieren zoals giraffes, herten en zebra’s komen grazen. Gelukkig hebben we al deze dieren kunnen spotten! Omdat er toch genoeg tijd was om bij de volgende stop aan te komen, zijn we nog even helemaal off road gegaan met de fiets. Dit werd beloond met het zien van giraffes, maar afgestraft met wel 5 lekkages in de fietsband.

Fietsreparatie
© Loes Berkers
Deel op Pinterest

Gelukkig was de gids een ervaren fietsenmaker. Alle gidsen zijn ook werkzaam in de werkplaats en kennen de technische aspecten van de fietsen. Daarnaast werd er hulp aangereikt van mensen die langsreden. Het is mooi om te zien dat veel mensen stoppen om te helpen als je een probleem hebt.

Na ongeveer 25 km gefietst te hebben, kwamen we aan bij een Masaai dorpje. Dit is echt de ‘middle of nowhere’. De Masaai staan bekend als nomaden die met hun koeien, schapen en geiten op zoek gaan naar voedsel voor hun dieren. Tegenwoordig blijven ze iets meer op een plek, maar ze gaan er nog wel op uit met hun vee.

Van de dieren wordt het bloed, de melk en het vlees gebruikt als voedsel. In dit dorpje werd er meer verteld over de geschiedenis, gewoontes en tradities van de Masaai. En je kunt er zelfs slapen in een traditionele hut. Dit is wel wat luxer gemaakt voor toeristen. 

Maasai
© Loes Berkers
Deel op Pinterest

Ik vond het leuk om meer te weten te komen over de Masaai bevolking, aangezien je deze mensen in traditionele kleding op heel veel plekken in Tanzania tegenkomt. Daarnaast help je ze aan extra inkomsten en die waren nu erg welkom, omdat er door de droogte erg weinig voedsel is voor de dieren en dus voor henzelf.

Dag 3:
De laatste dag van onze tour bestond uit het terugfietsen naar Moshi. Om daar te komen moest er nog ongeveer 30 km aan "African massage" getrotseerd worden. Een pittig tochtje door de Masaai dorpjes met veel klimmen. Maar eenmaal op de verharde weg aangekomen, werd het klimmen beloond met een afdaling. Tijdens het dalen vond ik het wel komisch om te zien dat ik, ondanks mijn erg goede mountainbike, toch werd ingehaald door een Masaai man op een krakkemikkig fietsje.

Na ongeveer 30 km afgedaald te hebben, was het mooi geweest voor die dag. Gelukkig kun je hier overal op een busje stappen om terug naar de startlocatie te gaan. De fietsen op het dak van het busje en op naar huis!

Afbeelding van Loes Berkers
Geschreven door
Loes Berkers
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!