Ga naar content

Wandelen in Ladakh

Wandelen in India - Een trektocht in Ladakh is niet zomaar een wandelreis. Het is de ultieme manier om het lichaam fit te houden, maar ook je hoofd te legen en tot bezinning te komen. Hier kom je even los van het dagelijkse leven, van social media en technologie en voel je je weer helemaal een met de aarde en de natuur.

Mooiste wandelgebieden in Ladakh

Er zijn veel verschillende wandelroutes in Ladakh en het is dus geen makkelijke keuze om een trektocht uit te zoeken. Je keuze zal bepaald worden door de beschikbare tijd en hoe avontuurlijk je bent ingesteld. Voor de meest afgelegen gebieden zijn speciale vergunningen nodig, maar als je een wandelreis onderbrengt bij een reisorganisatie wordt hiervoor gezorgd.

1. Markha Valley Trektocht (6-7 dagen)

De Markha Valley trek is de populairste meerdaagse trektocht in Ladakh. Kies voor deze trektocht als je hiken wil combineren met mooie natuur en cultuur. Op deze route kan je overnachten bij locals en dus in nauw contact staan met de bevolking. De populairste periode om deze trekking te doen is juli en augustus: het kan dan erg druk zijn op de paden en bij de mensen thuis, dus in deze maanden kan je misschien beter kiezen voor een andere wandeltocht. 

Deel op Pinterest

2. Trektocht in de Nubra vallei

De Nubra vallei is een van de mooiste gebieden van de regio en biedt tal van mogelijkheden voor kortere trektochten, eventueel in combinatie met een kamelenrit. Ook meerdaagse tochten van 5 of 6 dagen zijn mogelijk.

3. Trektocht in Zanskar

De verborgen valleien van Ladakh in het Zanskargebergte is een trekking van 9 tot 10 dagen. Wandel langs kleine dorpen in dit afgelegen gebied. Zorg voor een goede kampeeruitrusting, want homestays zijn niet altijd een optie. 

Zanskar India
Deel op Pinterest

4. Kharnak trekking

Deze lange tocht begint hetzelfde als de Markha vallei, maar voert nog een week verder door naar het zuiden. In totaal ben je twee weken aan het wandelen. Voor wie ruim de tijd heeft om het gebied te verkennen.

5. Rumtse naar Tsomoriri

Dit is een van de mooiste plekken om te wandelen, vanwege de prachtige meren en de interactie met lokale herders op de route. Reken op 8 tot 9 dagen.

Benodigdheden trektocht

Ladakh heeft een wisselvallig klimaat. Zorg dus voor een goede uitrusting. Denk hierbij aan een wind- en waterdichte tent, een warme slaapzak en de juiste kleding. Maar ook een backpack of trekkingrugzak is onmisbaar tijdens een lange tocht. Voor een trektocht in de Himalaya is het aantal liter belangrijk, maar let ook op de verstelbaarheid, de aanwezigheid van een regenhoes en de mogelijkheid om wandelstokken te bevestigen. Bespaar hier niet op, want handige kampeeraccessoires dragen bij aan het plezier.

Wandelkaarten Ladakh

Ga je individueel op stap, zorg dan tevens voor een goede wandelkaart: kaarten van Ladakh en Zanskar zijn compact en hebben een duidelijk overzicht waarin de verschillende routes gemakkelijk terug te vinden zijn. Goede kaarten vind je bij De Zwerver.

Individueel of in groep met een gids?

In sommige gebieden in Ladakh mag je uitsluitend met een gids wandelen. Deelname aan een georganiseerde wandelvakantie is dan aanbevolen. In andere gebieden, zoals de Markha Valley, mag je zonder begeleiding wandelen, maar dan moet je dus wel je eigen bagage dragen. 

Met een gids ben je er van verzekerd dat je op het juiste pad blijft. Als de weersomstandigheden plots omslaan (een sneeuwstorm is niet vreemd), dan weet deze hoe hier op te reageren. Daarnaast kan hij tolken waar nodig en je meer vertellen over de tradities en gewoontes van de lokale bevolking.

Kamperen of homestay?

Als je gaat kamperen in Ladakh kan je de tent neerzetten op de mooiste plekken. Nadeel is dat het soms erg koud en nat kan zijn in de regio. Het voordeel van een georganiseerde wandelreis in groepsverband is dat een paard je spullen draagt. Je zou het wellicht niet verwachten, maar homestays zijn vaak goedkoper dan kamperen. Bovendien maak je écht kennis met de lokale bevolking.

Tips wandelreis Ladakh

Een trektocht in Ladakh is een ervaring waarvan je rijker wordt. Het prachtige landschap en de vriendelijkheid van de lokale bevolking overtreffen je wildste dromen. Diverse touroperators specialiseren zich in trektochten door de Himalaya. Bekijk onze tips voor meer georganiseerde wandelreizen en ervaar zelf een van de mooiste trektochten in Azië.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!