Ga naar content

Wandelen in Bulgarije

Vakantie Bulgarije - Op zoek naar een onbekend gebied om te hiken in Europa? Overweeg dan eens om te wandelen in Bulgarije. Tijdens een wandelvakantie in Bulgarije maak je kennis met de onbetreden gebieden van de Balkan. Geniet van spectaculaire vergezichten boven de wolken in de hoogste bergen van het Balkan schiereiland.

Mooiste wandelgebieden Bulgarije

Wat zijn mooie wandelgebieden in dit land? Met name een trekking in het Rilagebergte of een wandelvakantie in de Rhodopen is een bijzondere ervaring. Er zijn echter tal van mooie wandelpaden in het hele land. Voor een volledig overzicht kan je best een goede wandelkaart kopen: deze zijn verkrijgbaar bij Reisboekhandel De Zwerver.

1. Trekking in het Rilagebergte in Bulgarije

Gedurende een trekking in het Rilagebergte in Bulgarije beklim je de hoogste bergtop van de Balkan, de Musala (2.925 meter). Je wandelt door enorme nationale parken, met uitgestrekte alpenweiden, rivieren, gletsjermeren en zeldzame planten en dieren. Het hoogste Bulgaarse klooster (het Rila klooster), tevens de bekendste bezienswaardigheid van Bulgarije, staat ook op het programma.

2. Trekking in het Pirin gebergte

Trektochten in het tweede hoogste gebergte in Bulgarije, het derde hoogste gebergte in de Balkan. De bergen hier rijzen op tot een hoogte van 2.914 meter (de Vihren). De bergen maken deel uit van een nationaal park wat op de UNESCO Werelderfgoedlijst figureert.

Hoogtepunten van een trektocht in Bulgarije:
♦ Rila gebergte: de hoogste bergen van Bulgarije en de hele Balkan.
♦ Pirin gebergte, het tweede hoogste gebergte in Bulgarije na de Rila bergen.
♦ Rila klooster (1147 meter hoogte) dankt haar bekendheid aan de prachtige omgeving, de architectuur, muurschilderingen en historische waarde. 

Wandelen in Pirin Bulgarije
Deel op Pinterest

Voorbeeldreis om zelf te wandelen in Bulgarije

Dag 1. Aankomst
Aankomst op de luchthaven van Sofia en transfer naar het bergdorp Govedartsi (1150 meter) waar je een nacht verblijft. (1 uur rijden)

Dag 2. Govedartsi – Vada Hut – The Seven Rila Lakes – Govedartsi
Lusvormige wandeling vanaf de Vada Hut naar het mooiste gebied van de Rilabergen: de zeven Rila meren, gelegen op een hoogte van meer dan 2200 meter. Het pad loopt langs de bergtop tussen de rivieren Dzherman en Cherni Iskar, met betoverende vergezichten over de Vitosha en Verila bergen.
Stijgen: 1050 meter, dalen: 850 meter. Duur trekking: 6-7 uur.

Dag 3. Govedartsi – Maliovitsa resort – Prekorechki Lakes – Govedartsi
Nog een betoverend mooie wandeltocht vanaf het Maliovitsa resort. Langs de vallei gaat het omhoog naar de meren van Prekorechki. Je loopt tussen steile hellingen en rotswanden en sommige bergtoppen die tot 2700 meter hoogte oprijzen.
Stijgen: 850 meter, dalen: 850 meter. Duur trekking: ongeveer 6,5 uur.

Dag 4. Govedartsi – Musala Peak – Govedartsi
Beklim de hoogste berg van de Balkan, de Musala. Deze berg is maar liefst 2.925 meter hoog. Het uitzicht is overweldigend. Vanaf de top zie je andere bergen van het Rilagebergte in Bulgarije, de Pirin bergen, Mount Vitosha en de Sredna Gora bergen, de groene toppen van de Rodopi bergen en niet op zijn allerminst, de lange Balkan bergketen.
Stijgen: 650 m; Dalen: 650 m. Duur van de trektocht ongeveer 6,5 uur.


Dag 5. Govedartsi – Rila Monastery – Stob Pyramids – Bansko
Rijd naar de beroemdste bezienswaardigheid van Bulgarije, het Rila Klooster. Wandel naar de mooie St. Ivan Rilski kerk. Maak een stop bij de indrukwekkende Stob Piramides en langs de voeten van het Piringebergte naar het plaatsje Bansko.
Stijgen: 150 m; dalen: 150 m; duur tussen 2-3 uur

Dag 6. Bansko – Mount Vihren – Bansko
Een pittige klimtocht naar de hoogste bergtop van de Pirinbergen, de Vihren (2914 meter). Op de route geniet je van zicht op de meeste Pirin toppen, de Vlahini en Bunderishki ijsmeren. Edelweiss en andere zeldzame planten bloeien in het karstgedeelte van de bergen.
Stijgen: 1000 meter, dalen: 1000 meter. Duur: 7-8 uur.

Dag 7. Bansko – Popovo Lake – Valiavishki Lakes - Bansko
Wandeltocht naar het grootste en diepste gletsjermeer in de bergen, het Popovo meer. De route wordt vervolgd naar het Dzhengalska Porta zadel, waarvandaan je geniet van een spectaculair uitzicht. Via de Valiavishki meren bereik je de Demianishka rivier, waarvandaan je weer naar Bansko rijdt.
Stijgen: 650 meter, dalen: 650 meter.

Wandelreis Bulgarije

Uiteraard zijn er vele andere opties om te wandelen in Bulgarije. Bekijk onze reistips en boek vandaag nog een georganiseerde wandelvakantie, of stippel zelf een wandelvakantie in Bulgarije uit met een goede kaart of wandelgids.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!