Ga naar content

Wandelen in Marokko

Een trektocht in de Atlas staat bij veel hikers hoog op het lijstje. Maar er is meer. Het afwisselende landschap, de onmetelijke woestijn, de hoge bergen en mooie kustlijn bieden tal van mogelijkheden om te hiken in Marokko. Onze tips voor een wandelreis:

Wandelreizen Marokko

Er zijn verscheidene opties om te wandelen in Marokko. Denk eerst goed na of je een groepsreis of een individuele reis wilt boeken. Een privéreis biedt veel vrijheid, maar een vakantie in groepsverband is vaak zeer gezellig, vooral als je met gelijkgezinden gaat wandelen.

Ben je op zoek naar een meerdaagse wandelvakantie in Marokko of volstaat een normale reis naar Marokko met bijvoorbeeld een dagtocht? Wanneer je langere tijd gaat wandelen in Marokko kan je kiezen voor een trektocht in het Atlasgebergte, waarbij je kennismaakt met de kleurrijke en verafgelegen Berbervalleien. Ook kan je de Toubkal beklimmen, woestijntochten maken en La Grande Traversée met Toubkal en M'Goun maken.

De leukste wandelvakanties in Marokko

Mooiste wandelgebieden Marokko

Wat zijn de mooiste gebieden om te wandelen in Marokko? In de meeste gebieden zijn er tal van bewegwijzerde wandelroutes. Wil je een volledig overzicht hebben, dan is een goede wandelkaart van Marokko aanbevolen. Deze kan je online aanschaffen bij een reisboekhandel, zoals De Zwerver. Een kort overzicht van populaire bestemmingen voor een wandelreis.

1. Wandelen in de Atlas

De Hoge Atlas is het populairste gebied om te hiken in Marokko. De meeste reisorganisaties kiezen voor deze regio om te wandelen in de bergen. Veel wandelreizen vertrekken vanuit de bijzondere stad Marrakech. Na een paar dagen kennis gemaakt te hebben met de stad trek je de wandelschoenen aan om de bijzondere natuur in de omgeving te verkennen.

In het gebied van de Chleuh Berbers nabij Marrakech kan je prachtige trektochten maken naar de Djebel Toubkal (4.167 m), de hoogste berg van de Hoge Atlas. Tijdens de overnachtingen wordt er vaak gekampeerd in de meest ongerepte gebieden in de bergen; muilezels dragen tenten en bagage. Er is ook de mogelijkheid om in berghutten in de Hoge Atlas te overnachten.

Deel op Pinterest

De Aït Bougmez vallei, letterlijk de "gelukkige vallei" bevindt zich in het hart van de Hoge Atlas op een hoogte van 1.800 meter. Je kan er wandelen naar de hoogste waterval van Marokko, de Cascade d'Ouzout. De vallei bevindt zich aan de voet van de M'Goun, een 4.071 meter hoge berg en op een na hoogste berg van het land. De akkers, waar gerst, maïs en groenten worden verbouwd, en het klimaat van dit gebied zijn een trekpleister voor trekvogels, waaronder ooievaars, roofvogels en reigers. Bij het Izourrarmeer kan je in het voorjaar de nomaden zien die hier met hun zwarte tenten hun kamp hebben opgezet.

Wandelen in groep? Vraag dan de gratis brochure van Djoser aan.

Kijk eens naar The Atlas Trail van reisorganisatie Travelbase. Dit is een meerdaagse trektocht door de indrukwekkende bergwereld van de Hoge Atlas. Je ontdekt in zes dagen al wandelend de magie van de bergen, de berberdorpen en valleien. Je overnacht in tentjes onder de sterren. Als afsluiter verblijf je nog even in Marrakech. Travelbase zorgt dat alles geregeld wordt zodat jij volledig kan genieten van de natuurpracht.

2. Wandelen in het Saghrogebergte

Tussen de Hoge Atlas en de Sahara ligt het mooie Jbel Saghro, het Saghrogebergte. De meeste groepsreizen aanbieders kiezen niet voor dit gebied om te wandelen in Marokko, maar je kan op stap met een individuele wandelvakantie vanuit een accommodatie. Tijdens een meerdaagse trektocht in de bergen maak je kennis met zeer mooie natuur, bijzondere rotsformaties (Bab N'Ali), schitterende valleien en tal van verborgen vergezichten. Ook in Tadawt n Tblah vind je prachtige rotsen. Overnachten kan in woestijntenten of in comfortabele overnachtingsplekken. 

Deel op Pinterest

3. Wandelen in de Dadesvallei

De Dadèsvallei, Vallei van de 1000 kasbah's, slingert als een groen lint door de uitlopers van de Hoge Atlas. Het landschap is zeer gevarieerd: mooie rotsformaties wisselen af met groene palmoases, terwijl fraaie Berberdorpjes en kasba’s opgaan in het landschap. Een schitterend gebied om te voet te verkennen! 

Deel op Pinterest

4. Wandelen in de Anti-Atlas

De Anti-Atlas bergketen is een uitstekend wandelgebied in het zuiden van Marokko, nog niet bekend is bij de massa. In de vruchtbare Ameln vallei kan je mooie wandelingen maken door amandeloases en langs gezellige berberdorpjes. Uitvalsbasis voor wandelreizen in dit deel van Marokko is het stadje Tafraoute, omgeven door de kenmerkende rode rotsformaties. Het is mogelijk om de Jbel Lekst te beklimmen en te wandelen in de Aït Mansour kloof. In deze kloof kan je tal van bijzondere vogels spotten!

5. Wandelen in de Sahara

In het zuidoosten van het land bevindt zich de Sahara in Marokko, een desolate en onbewoonbare woestijn. Een bijzondere ervaring is het om met kamelen of dromedarissen te wandelen in de Sahara. Het idee dat er om je heen niets anders dan duizenden kilometers zand liggen, geeft een zeer bijzonder gevoel. Met tenten overnacht je in de Sahara en geniet 's avonds van een betoverende sterrenhemel. 's Ochtends bekijk je in alle rust de zonsopgang vanaf een woestijnduin.

Het landschap varieert van gouden zandduinen tot steenwoestijnen en groene oases met oude dadelpalmen. De beste uitvalsbasis is Merzouga, waar je de Erg Chebbi woestijn kan intrekken. Langs roodgekleurde zandduinen ga je met kameel of te voet tot bij een overnachtingsplaats in de woestijn. Bij de vlakte van Maider El Kebir waan je jezelf even op de maan. Wie een beetje zoekt kan fossielen van koralen, ammonieten en schelpen vinden in het zand, met haar golvende of geschubde patronen.

Check ook meer tips over mooiste plekken in Marokko.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!