Ga naar content

De Draa Vallei in Marokko

Ver van steden zoals Marrakech, Fez, Agadir of Casablanca en gelegen achter het Atlasgebergte, ligt één van de mooiste parels van Marokko, de Draa Vallei. Het is de grootste oase van Noordwest-Afrika en een must voor iedereen die zich wil wanen in de sprookjes van Aladin en Ali Baba en de 40 rovers. Ga je naar Marokko en heb je interesse in de traditionele Marokkaanse cultuur en prachtige oasenatuur? Lees dan onderstaand verder en kies je route.

Bezienswaardigheden Draa Vallei

De Draa Vallei in Marokko is de regio waar de gelijknamige rivier doorheen stroomt. Het is een aaneensluiting van palmbomen, behangen met enorme takken met dadels, knalgroene akkers langs de rivier en huizen en Kasbah’s (kastelen) van leem. Ook al ontstaat de Draa rivier uit smeltwater al hoog boven in het Atlasgebergte, is de rivier pas echt duidelijk te herkennen vanaf de stad Ouarzazate. Wat zijn de mooiste plekjes in de Draa Vallei en de voornaamste bezienswaardigheden? Naturescanner geeft je een overzicht van hoogtepunten:

Reistips

1. De Draa Rivier: Van de Atlas tot aan M'Hamid

Vanaf Ouarzazate stroomt de rivier zuidoostwaarts langs de dorpen Agdz, Zagora, Tamagrout en langs de laatste nederzetting M'Hamid. Vanaf M'Hamid, waar de weg ophoudt en de Sahara begint, stroomt de rivier verder de Sahara in richting de grens met Algerije. Vaak is de rivier overigens al opgedroogd alvorens deze bij M'Hamid aankomt. Lokale boeren, net zoals in het geval van de Nijl in Egypte, gebruiken het water voor hun gewassen. Officieel mondt de Draa rivier uit in de Atlantische Oceaan, dichtbij Agadir, maar het is al lang geleden dat het water het tot daar gered heeft. 

Zagora
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

2. Kasbah's in de Draa Vallei

De Draa regio heeft verschillende prachtige kasbahs. Deze bouwwerken zijn te vergelijken met Europese kastelen, vestigingen en burchten. In deze van leem, steen, kiezel en hout gemaakte enorme bouwwerken beschermden de stammen zich tegen aanvallen van buitenaf.

De huizen hebben houten deuren en veel bouwmateriaal is gemaakt van palmbomen. Iedere etnische stam had zo zijn kasbah('s), wat woongemeenschappen waren van soms wel honderden huizen. Sommige kasbah's waren niet bewoond, maar waren bewaakte opslagplaatsen voor dadels, graan en kostbaarheden.

3. Wie wonen er in de Draa Vallei?

Wie wonen er in de Draa Vallei? Welkom in een van de meest traditionele gebieden van Marokko. De bewoners hier zijn een stuk donkerder van huid dan bijvoorbeeld stedelingen van Marrakech. Het zijn vaak geen Berbers, want die wonen meer in en rondom het Atlasgebergte, maar het is een mixbevolking van etnische stammen uit de Sahara en uit andere landen die de Sahara delen met Marokko. Je herkent ze aan de donkere ogen (Berbers hebben vaak lichte ogen), de donkere huidskleur, de forse gespierde lichaamsbouw en vaker gekruld rastahaar.

4. Zagora: tulbanden, woestijnwinden en hoofddoeken

De Draa Vallei in Marokko is ook het land van de tulbanden, djellaba's, hoofddoeken, gewaden en andere kleurrijke kleding die verschilt per etnische groep. Hoe zuidelijker je reist, hoe exotischer de omgeving ook wordt. Vanaf Zagora is het duidelijk dat je in de buurt van de woestijn komt. Woestijnwinden vegen straten schoon en gekleurde hoofddoeken wapperen in de wind.

5. Ouarzazate

De provinciestad Ouarzazate, bij het begin van de Draa Vallei, is strategisch gelegen op wegen vanaf Marrakech, Agadir, Zagora en Rissani. Een interessante plek om te bezoeken voor de Kasbah Aït-Ben-Haddou (op 30 km). Daarnaast heeft de stad zelf een mooie Kasbah om te bezoeken. Ook vind je hier de filmstudio's waar films opgenomen worden met een Arabische woestijn achtergrond. De stad fungeerde als decor voor Game of Thrones, Lawrence of Arabia, The Jewel of the Nile, The Living Daylights, The Last Temptation of Christ, The Mummy, Gladiator en Prince of Persia.

Mooiste plekken Draa Vallei
Deel op Pinterest

6. Zagora: uitvalsbasis voor de woestijn

Vanuit Ouarzazate rijd je stroomafwaarts langs de Draa Vallei richting Zagora. Een prachtige tocht van slingerende wegen langs dorpjes, moskeeën, eindeloze palmtuinen en imposante bergen. Aangekomen in Zagora is het duidelijk dat je de Sahara nadert. Een dorp met een beroemde markt, waar vroeger de handelskaravanen die richting Timboektoe reisden, hun proviand insloegen.

Zagora Woestijn
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

In Zagora zijn ook al de eerste zandduinen te zien. Als je verder richting M’Hamid reist en de woestijn wilt bezoeken is dit ook de plek waar nog banken, geldautomaten en grotere winkels te vinden zijn. Zagora is verder prachtig gelegen aan de Draa rivier en het is het waard één dag of twee te blijven om wandelingen te maken naar de oasetuinen en zandduinen of een tulband te kopen.

7. Van Zagora via Tamagour naar M’Hamid

Vanaf Zagora richting M'Hamid ligt er een bijzondere islamschool in het dorp Tamagrout. Een plek waar de handelskaravanen korans en heilige schriften meenamen en deze hier achterlaten. Men heeft een enorme collectie aan bijzondere boeken uit oude tijden. In M'hamid aangekomen houdt het asfalt op en begint de Sahara.

8. Woestijntrekking met kamelen: de Marokkaanse Sahara

Vanaf M'Hamid kan je de Draa Vallei volgen door een woestijntrekking te maken met kamelen. De Draa Vallei steekt na ongeveer 80 kilometer de Algerijnse grens over om daarna weer terug te keren in Marokko, een groot stuk zuidelijker van M'Hamid.

Goede reis en welkom in "de Draa".

Wil je meer weten over andere gebieden in het land, check dan ook onze tips voor mooiste plekken in Marokko -

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!