Ga naar content

Sahara in Marokko

De Sahara in Marokko: zandduinen, oases en kamelen zijn een lust voor het oog. Wie hier ooit is geweest zal het nooit meer vergeten. Ideaal voor een excursie vanaf een van de Koningssteden, maar het fascinerende woestijnlandschap leent zich ook prima voor meerdaagse woestijntrekkingen. Overnacht in een tentenkamp in de woestijn, geniet van een prachtige zonsopgang en lever jezelf over aan de mooiste zandduinen in Marokko!

Tips voor individuele reizen, excursies en bouwstenen:

Woestijnreis in Marokko

Op 3,5 uur vliegen van Nederland ligt Marokko, een land met een van 's werelds bijzonderste natuurfenomenen, de Saharawoestijn. Een gebied waarvan bijna iedereen die er is geweest bevestigt dat het een onvergetelijke ervaring is om het te bezoeken.

Woestijnzand
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Ben je van plan naar Marokko te reizen, dan is een bezoek aan de zandwoestijn een absolute aanrader om op het reisprogramma te zetten. Zoek je specifiek naar een reis in de Sahara, een trekking of woestijntocht per kameel, dan geven we je op deze pagina tips en contacten van Nederlandse reisorganisaties die gespecialiseerd zijn in woestijnreizen in Marokko.

Tips voor groepsreizen:

Twee duingebieden in Marokko

Waar kan je de woestijn in Marokko bezoeken? Je hebt keuze uit twee grote duingebieden: Erg Chegaga bij M' Hamid en Erg Chebbi bij Merzouga. Een bezoek aan Marrakech kan je bijvoorbeeld goed combineren met een reis naar Erg Chegaga. Als je Fez bezoekt, dan liggen de duinen van Merzouga dichterbij.

Wat is het verschil tussen Erg Chegaga en Erg Chebbi en wat is de mooiste woestijn in Marokko? En, nog belangrijker, welk gebied kies je voor een woestijnreis in Marokko? Welke keuze je ook maakt, de ondergaande zon in de woestijn zal je voor altijd bij blijven.

1. Erg Chegaga: de grootste zandduinen van Marokko

De woestijn van Erg Chegaga biedt de hoogste zandduinen van Marokko. Toppen van 250 meter hoog maken dit gebied tot een spectaculair landschap. Goudgele zandduinen glooien vanaf M'Hamid in de Draa Vallei tot aan enorme duinen van waar je de grens met Algerije kan zien liggen. Staand op één van de toppen zie je de omringende Tajine-gevormde bergen, de Draa Vallei en heb je een 360 graden woestijnpanorama. 

© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Voor een nacht in de woestijn is Erg Chegaga het beste te bereiken per tour vanuit Marrakech. Je verlaat dan de stad en steekt de Hoge Atlas over om via Ouarzazate en Zagora naar een tentenkamp in de woestijn te rijden. De reistijd bedraagt ca. 9 uur, waarvan de laatste 2 uur met een 4WD of kameel dienen plaats te vinden. De weg vanaf M'Hamid is onverhard. Onderweg kan je nog een bezoek brengen aan Aït Benhaddou en de weg vervolgen langs de Draa rivier.

2. Erg Chebbi: oranje zandwoestijn

Het woestijngebied van Erg Chebbi is bekend door haar meer oranjerode kleur zand. Merzouga is het laatste dorpje als je vanuit Fez via Erfoud of Rissani naar het oosten reist. Onderweg kan je nog stoppen bij diverse bezienswaardigheden: Aït Benhaddou, de Dadesvallei, de Rozenvallei en de Todrakloof. Bezoek ook de ruïnes van één van de grondstichters van de Moren in Erfoud.

aitbenhaddou
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Dit gebied is zeer droog en bij aankomst in Merzouga zie je het dorp eigenlijk al op de rand van de duinen liggen. De excursie naar Erg Chebbi is mogelijk in 3 dagen / 2 nachten, maar we bevelen aan om er 4 dagen / 3 nachten van te maken. Je kan vanuit Fez een tour regelen om Merzouga te bezoeken inclusief transport of je kan zelf naar Merzouga reizen en bij elk hotel of tourbureau wel een overnachting regelen in de woestijn. Vanuit Merzouga is het nog 2 uur op de kameel tot een tentenkamp in de woestijn. Kies je voor een volledig georganiseerde reis, dan is er een keuze aan groepsreizen, individuele reizen en losse bouwstenen: je hoeft dan zelf verder niets meer te regelen. 

Welk woestijngebied in Marokko kies je?

De meeste georganiseerde tours die Marokko aandoen bezoeken Erg Chebbi en Merzouga, omdat het dichterbij de hoofdwegen ligt en makkelijker te bereiken is per bus. Daardoor is Erg Chebbi ook een stuk toeristischer dan Chegaga en kom je vaker tourgroepen tegen. Chegaga is alleen te bereiken per jeep of per kameel vanaf M'Hamid of Zagora, waardoor tourbussen hier eigenlijk niet komen en Chegaga ook een stuk rustiger en authentieker overkomt dan Erg Chebbi.

Erg Chegaga: authentiek
Als je houdt van avontuur, klimmen, sandboarden, wandelen en contact met nomaden dan is Erg Chegaga met de grootste zandduinen van Marokko je beste keus. Daarnaast is de reis door de Draa Vallei, haar bewoners en de traditionele cultuur een grote plus. Wil je vanuit Marrakech richting de woestijn reizen dan is Chegaga ook de snelste weg. Lees meer hierover

© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Erg Chebbi: comfortabel
Als je houdt van de oranjerode zandkleuren, rustigere duinen en/of reis je naar Marokko met kinderen, dan is Merzouga waarschijnlijk je beste keuze. Ook vanuit Noord-Marokko kan je via Fez redelijk snel in Merzouga aankomen. Verder kan je in Merzouga ook direct aankomen en vaak dezelfde avond nog op een tour of excursie meegaan richting de zandduinen. Conclusie, ga je voor meer comfort kies dan voor Merzouga, kies je voor meer avontuur dan is Chegaga je keuze.

Slapen in de Sahara

Bijzonder overnachten in de woestijn? Een onvergetelijke ervaring is het om te slapen in de Sahara in Marokko! In een echte nomadentent maak je kennis met de authentieke levenswijze van deze mensen. 's Avonds kan je heerlijk buiten zitten en genieten van een prachtige sterrenhemel. Een sprookjesachtige ervaring. Met name Riksja Marokko biedt dit als optie.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!