Ga naar content

Ourikavallei

Mooiste plekken in Marokko - De Ourika Vallei in Marokko is een groene weldaad, met de Hoge Atlas en zijn vaak witte toppen als achtergronddecor. Judith Ottenhoff vertelt ons meer over de natuur en de leukste dingen om te doen in de vallei.

Vallée d'Ourika, op een steenworp van Marrakech

Op zo’n 30 km afstand van Marrakech begint de Ourikavallei groen te kleuren door de kwekerijen met olijfbomen, fruitbomen en rozen, bougainville e.a. Op de vruchtbare kleigrond en gevoed door het water van de gelijknamige Ourika rivier, die zijn oorsprong vindt in de Hoge Atlas, kunnen deze kwekerijen goed floreren.

Op de achtergrond van de vallei ligt de Hoge Atlas met zijn hoge toppen die een gedeelte van het jaar met sneeuw bedekt zijn. Na het stadje Tnine Douar de l'Ourika gaat de weg geleidelijk omhoog langs de Ourika rivier met wilgen en populieren en kleine akkertjes, door authentieke Berber dorpjes. De route eindigt in Setti Fatma, op ongeveer 1500 meter hoogte. Hiervandaan kan je eventueel te voet verder naar Tacheddirt (3.892m) and Oukaimeden (2.650m).

Mooiste plekken Ourikavallei

Wat zijn de voornaamste bezienswaardigheden en hoogtepunten om te zien in de Ourikavallei?

1. Setti Fatma

  Setti Fatma is een lintdorp, bekend om de waterval (30 minuten lopen) en de vele restaurantjes met tafel en stoeltjes in de rivier. In de zomer en in de weekenden zoeken veel Marokkanen verkoeling in Setti Fatma en ook voor toeristen in Marrakech, is een excursie naar de Ourika watervallen van Setti Fatma een leuke dagtocht.

  Deel op Pinterest

  2. Lokale markten

  Maar er is meer te beleven in de Ourikavallei. Op maandag is er de lokale markt in Tnine Douar de L’Ourika. Een echte lokale Berbermarkt waar van alles te koop is; van huishoudelijke benodigdheden, kleden, doe het zelf artikelen, kleren, schoenen en natuurlijk groenten, fruit en kruiden, die prachtig uitgestald liggen op kleden op de grond.

  3. Tafza

  In het dorpje Tafza bevindt zich het Ecomusée Berbère de l'Ourika. Het museum bevindt zich in een traditioneel lemen gebouw. Zo werden de berberhuizen in het verleden gebouwd. Het is een mooi, klein museum, dat je een goede inkijk geeft in het leven van de Berbers door middel van gebruiksvoorwerpen, tapijten en prachtige oude zwart-wit foto’s. 

  © J. Ottenhoff
  Deel op Pinterest

  In het dorp Tafza is ook een klein fabriekje te bezoeken waar tajines (de Marokkaanse ‘pan’ voor het maken van heerlijke gerechten) worden gemaakt.

  4. Saffraanparadijs

  Vlak voor Tnine Douar de l’Ourika is het - zeker eind oktober, begin november tijdens de oogst - interessant om Le Paradis du Safran te bezoeken. Saffraan, het goud van Marokko, is een zeer waardevolle specerij, heerlijk voor de tajine maar ook in de thee. Saffraan is de stamper van de crocus sativus en wordt met de hand geplukt. Maar ook in andere jaargetijden is het Paradis du Safran in Marokko een prachtige tuin, met diverse soorten citrusbomen, kruiden en bloemen. Je kunt er ook lunchen, maar dat moet je wel tijdig boeken.

  © J. Ottenhoff
  Deel op Pinterest

  5. Ghemate

  Het dorp Ghemate was in de 9de eeuw de hoofdstad van de regio, tot het in 1070 door Marrakech werd overgenomen. Ook Ghemate heeft een lokale Berbermarkt op vrijdag die het bezoeken waard is. Er is ook een opgraving van een Joodse vestiging te bezoeken.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Judith Ottenhoff
  Geschreven door
  Judith Ottenhoff
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!