Ga naar content

Saghro gebergte

Natuur in Marokko - Tussen het Hoge Atlasgebergte en de Saharawoestijn vind je een afgelegen en betoverende bergketen, namelijk de Jebel Saghro of Djebel Sahrho. Het gebergte is gescheiden door de Dades en Draa valleien en sluit zich aan bij het oostelijk gedeelte van de Anti Atlas. Gekenmerkt door vulkanische pieken, hoekige bergtoppen en kleine geïsoleerde boerderijen en oases, is de Saghro een bergketen die het beste te voet kan worden verkend. Er zijn verschillende wandeltochten en mogelijkheden om het gebied al wandelend te verkennen die zeker de moeite waard zijn om aan deel te nemen.

Natuur en mooiste plekken van Jebel Saghro

Het vulkanisch gebergte kent een prachtig landschap met onderaan de berghellingen verschillende valleien met levendige flora en fauna. Tussen de talloze dalen zijn er veel kleine landbouwakkertjes en rode kasbah’s te vinden die de omgeving een unieke schoonheid geven.

1. Lokale bevolking

Het Jbel Saghro gebergte is nog een vrij weinig bezocht gebied. Het gebied wordt al lange tijd bewoond door de Aït Atta nomaden. Dit is een groep van de Amazigh-bevolking uit de Sahara. Elk voorjaar verlaten nomaden uit Saghro, in het zuidoosten van Marokko, hun weiden met hun kuddes geiten, schapen en kamelen, evenals hun hele gezin. De nomaden vertrekken dan om vervolgens de vlakte van Dades over te steken en terug te keren op de zuidelijke hellingen van de Atlas tot op een hoogte van meer dan 3.000 meter. In de winter kun je ze treffen bij hun donkere kameelharen tenten. In de zomer trekken ze met hun kuddes naar het noorden tot aan het Midden Atlasgebergte.

Jbel Saghro
Deel op Pinterest

In Berberse talen wordt het Jebel Saghro gebergte vertaald als ‘’Aldar Saɣru’’ wat in de Tamazight-taal ‘’droogte’’ betekent, een toepasselijke naam voor het gebergte want het is namelijk het droogste berggebied van het gehele Atlasgebergte.

2. Landschap

Moha van Nkob Travel beschrijft het gebied als maagdelijk; schitterende plekken en rotsachtige bergen liggen hier klaar om te ontdekken. De Valleien Hendour en Ousideden, waar diverse bomen gecultiveerd worden (palmen, amandel, vijg, abrikoos, druiven, appels en sinaasappels), om vervolgens om de markt van Nkob verkocht te worden. Bezoek zeker ook de Akhbach waterval. De Bab n'Ali bergen zijn bijzonder om te zien. Dit landschap is het leefgebied van adelaars, valken, hagedissen en wilde katten.

2. Wandelen in de Jebel Saghro

Door de ruige landschappen en de vele gebieden met kale rotsen is het gebied erg in trek bij trekkers en avontuurlijke toeristen. In het gebied worden er daarom verschillende soorten wandeltochten georganiseerd, die bij diverse reisorganisaties te boeken zijn. Je kunt er onder andere trektochten met traditionele nomadische Berbers maken. Tijdens zo’n wandeltocht kun je in gezelschap van anderen heerlijk genieten van de natuur in het Jebel Saghro gebergte.

Reizen naar Jebel Saghro

Je kunt het Jebel Saghro gebergte gemakkelijk bereiken vanaf Ouarzazate met een rit van net geen 2,5 uur met de auto. Vanaf daar kun je het gebied gemakkelijk te voet ontdekken. 

Ouarzazate
Deel op Pinterest

Bijzonder overnachten? Op het gebied van accommodaties zijn de beste pensions te vinden in N'Kob (de zuidelijke toegang). N'kob (Nkoub) is het hoofddorp van de Berber Ait Atta-stam. Als je dieper in het Berber-leven in Zuid-Marokko wilt duiken, kan N'kob dus behoorlijk interessant zijn. Op vrijdag is er in N'kob een dierenmarkt en op zaterdag en zondag is er een markt voor lokale producten en alles wat je maar kunt bedenken waar veel mensen uit de regio komen winkelen of handel drijven. 

Wanneer je een bezoekje brengt aan de markt moet je niet vergeten om een kijkje te nemen aan de schoenenwinkels voor de mooiste handgemaakte leren sandalen. Ook zijn er verschillende winkels die Marokkaans Henna poeder verkopen. De beste Marokkaanse Henna komt van N'kob, dus als je op zoek bent naar henna-poeder van hoogwaardige kwaliteit, is dit de beste plek om het te krijgen. N'kob staat verder ook bekend om zijn geweldige biologische amandelen die dan ook op de markt te proberen zijn. 

Daarnaast kun je de immense Kasbahs in het oude dorp bezoeken en heb je vanaf de huizen in het dorp een prachtig uitzicht over de gehele regio en het Jebel Saghro gebergte.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Britt van Gastel
Geschreven door
Britt van Gastel
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!