Hoge Atlas
De stad Marrakech is een van de meeste geliefde vakantiebestemmingen in Marokko. Met haar Medina, fraaie tuinen en levendige pleinen is het een memorabele stad om te bezoeken. Blijf je langere tijd in de stad, of maak je een rondreis, dan kan een bezoek aan de Hoge Atlas niet ontbreken.
De natuur vormt een schitterende afwisseling op de stad. En of je de bergen in trekt voor een korte dagtrip of een meerdaagse wandeling off the grid, hier in de Hoge Atlas maak je kennis met een ander Marokko. Berberdorpen geven een inkijkje in het leven buiten de stad en de oude kasba's voeren je mee naar het verleden van het land. Welkom in de Hoge Atlas!
Natuur in de Hoge Atlas
Het Atlasgebergte loopt van Marokko naar Algerije en door naar Tunesië. Het is ongeveer 100 kilometer breed en 800 kilometer lang, de hoogste toppen reiken tot boven de 4.000 meter. Op sommige van deze bergen ligt dan ook eeuwige sneeuw. De wit bedekte pieken bieden een spectaculair gezicht, dat je nog lang na je reis bij zal blijven.
In het zuiden van Marokko strekt zich de Hoge Atlas uit, een deel van de enorme Atlas. Met zijn betoverende toppen rijst het boven de rest van het gebergte uit en vormt een sterke ruggengraat die doorloopt naar het noordoosten van Marokko.
Aanraders
1. Oueds
Besneeuwde bergtoppen glinsteren in de zon terwijl de bergbeekjes steeds sneller beginnen te stromen vanwege het smelten van de sneeuw op de hoge toppen. Deze stroompjes worden uiteindelijke echte rivieren, die ook wel oueds worden genoemd.
Oueds zijn dus eigenlijk rivierdalen in droge gebieden die gedurende het grootste deel van het jaar droog staan. Gedurende natte periodes en regenbuien stroomt er veel water door de oueds, waardoor er een rivier ontstaat.
2. Fauna en flora in de hoge atlas
Naast reptielen en vogels zal je niet heel veel wilde dieren zien. Er leven wat wilde zwijnen, konijnen, wilde katten en vossen en bij de watervallen kan je makaken zien.
Een grote diversiteit aan gekleurde bloemen komt in het voorjaar in bloei te staan, wat zorgt voor een mooi bloembed in de groene weiden. Berberfamilies trekken in die periode met hun muilezels, geiten en schapen naar hoger gelegen weiden en hun zomerdorpjes. De naam berber betekent overigens "vrije mens" leerde ik tijdens mijn laatste reis.
Er bestaat een oude Griekse mythe over het ontstaan van het Atlasgebergte. De krijger Perseus was op de vlucht voor de woedende Gorgonen, omdat hij Medusa gedood had.
Hij ging op zoek naar een schuilplaats en vond die in de bergen. Maar de Atlas wilde hem niet helpen, waarop Perseus het hoofd van Medusa toonde. De Atlas was woedend en veranderde in een hoop stenen. Dat is nu nog steeds het Atlasgebergte.
Fruit is belangrijk voor de lokale bevolking. Appelbomen, perzik en abrikoos, de vruchten worden veel gebruikt in de Marokkaanse keuken. Verder groeien er naast vijgen, walnoten en amandelen ook jeneverbessen. Hoewel deze conifeer langzaam groeit is het hout van groot belang voor de lokale bevolking. Ze gebruiken het sterke hout o.a. om te koken.
Actief in de Hoge Atlas
Wat is er te doen in de Hoge Atlas? Wat weinig reizigers weten is dat dit een ideaal gebied in Marokko is voor een actieve vakantie.
1. Skiën
De sneeuwval begint vaak rond april en eindigt in november waardoor het gebied erg aantrekkelijk is voor skiërs. Vooral in het Djebel Toubkal-massief is skiën een populaire activiteit in de wintermaanden; de naam van het skigebied is Oukaïmeden.
Ook in het noorden van Marokko kan je skiën, maar de meeste mensen geven een voorkeur aan de Hoge Atlas.
2. Wandelen in de Hoge Atlas
In het voorjaar is de Hoge Atlas ook een populair gebied voor wandeltochten. Er worden verschillende tochten georganiseerd in het gebied door verschillende organisaties. Vanuit Midelt zijn er bijvoorbeeld uitdagende trekkings naar de top van Djebel Ayachi, afdalend naar Tounfite of de Cirque Jaffar. Houd er wel rekening mee dat deze tochten niet geschikt zijn voor beginnende wandelaars of wandelaars zonder enige ervaring, de tocht naar Cirque Jaffar is namelijk 79 km.
Ook kun je mooie dagtochten en natuurwandelingen maken in het gebied en kun je onderweg genieten van de prachtige flora en fauna van de Hoge Atlas. Zeldzame vogels zoals de steenarend en de rode woestijnvink zijn er nog steeds te vinden, net zoals de berberaap. De verschillende wilde bloemen die in het gebied bloeien zijn voor biologen erg bijzonder.
De natuurwandelingen door de Hoge Atlas brengen je langs enkele pittoreske dorpjes waar Berbers wonen. Hier word je met open armen ontvangen en heb je de mogelijkheid om kennis te maken met de levenswijze van de bevolking. De dorpjes zijn vaak alleen te voet te bereiken, waardoor het er nooit druk is. Lees meer over wandelen in Marokko.
3. Fietsen en mountainbiken
Steeds meer reisorganisaties bieden actieve fiets- of mountainbikereizen aan. Bekijk onze tips over fietsen in Marokko.
Naast hiken, fietsen en skiën kan je in de Hoge Atlas ook bergbeklimmen, raften en leuke dagexcursies maken. Kortom genoeg te beleven voor reizigers die wat meer willen zien dan de gebaande paden!
Bezienswaardigheden en mooiste plekken Hoge Atlas
Wat zijn de hoogtepunten en voornaamste bezienswaardigheden in het Atlasgebergte in Marokko?
1. Jbel Toubkal
Niet te missen voor de echte outdoor liefhebber is de Djebel Toubkal, die met zijn 4.167 meter hoogte het letterlijke hoogtepunt van de Hoge Atlas vormt. De berg en het gelijknamige omliggende nationale park zijn een trekpleister voor wandelaars en klimmers. Vanaf de bergtop geniet je van een grandioos uitzicht op de verre omgeving. En in de winter zie je van op afstand al de met sneeuw bedekte top van de Toubkal, toch wel een merkwaardig beeld voor Marokko.
2. Dadèsvallei
De Dadèsvallei slingert als een groen lint door de uitlopers van de Hoge Atlas. Het landschap is zeer divers:
grillige rotsen wisselen af met groene palmoases. De dorpen en moskeeën gaan met hun bruine tinten volledig op in het landschap.
3. N9
De N9 vangt al aan in Casablanca en is in zijn totaliteit bijna 700 kilometer lang. Het is tevens de enige weg tussen Marrakech en Ouarzazate en is een hoogtepunt an sich. Langs de oude karavaanroute liggen prachtige valleien, rotsen en berberdorpen. Verscheidene winkeltjes met café bieden een stop met viewpoint. Het hoogste punt bevindt zich op 2.260 meter hoogte.
De kleur van het landschap varieert naargelang het seizoen en het weer. De ene keer word je beloond met sprankelend oranje en frisgroen, de andere keer kleurt de omgeving in 50 tinten bruin. Het is keer op keer bijzonder mooi.
Rijd langs de vele mooie Berberdorpjes die in het landschap op lijken te gaan en maak kennis met de lokale bevolking.
4. Aït Benhaddou en andere kasba's
De beroemdste kasba mag je niet missen. Aït Benhaddou is een versterkte vesting langs de caravanroute tussen Marrakech en de Sahara en staat sinds eind jaren tachtig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hoewel de stad vandaag nog steeds bewoond is door vier families, leven de meeste bewoners buiten de stadsmuren aan de overzijde van de rivier.
De gezinnen die nog binnen de ksar leven halen hun inkomsten voornamelijk uit toerisme. Ksar Aït Benhaddou is een schitterend voorbeeld van de Marokkaanse aardklei architectuur en vormde reeds meerdere keren het decor van grote films. De film Gladiator 2 wordt gefilmd op het moment van schrijven. Een niet te missen bezienswaardigheid tijdens een reis naar de Hoge Atlas!
Ter hoogte van Aguelmouss is een zijrit naar een minder druk bezocht bouwwerk, de Kasba de Télouet (pacha el Glaoui). Een fraai gebouw met prachtige decoratie.
De beste reistijd om een bezoek te brengen aan de Hoge Atlas is eind mei. In die periode hebben de vlakten onder de Hoge Atlas al de warmte van een Noord-Afrikaanse zomer, maar in de bergen is het dan nog voorjaar. In de zomermaanden kan het heel heet zijn in dit deel van Marokko. De weersomstandigheden in de Hoge Atlas kunnen daarnaast erg extreem zijn in de winter, waardoor de meeste bergpassen en paden dan sluiten vanwege gevaar.
Reizen naar het Hoge Atlas gebergte
Als je het Atlasgebergte wilt zien, dan is het vaak het verstandigst om te reizen vanuit Marrakech, de Koningsstad die aan de voet er van ligt. Met de auto rijd je binnen ca. 3,5 uur van Marrakech naar de Hoge Atlas.