Ga naar content

Hoge Atlas

Natuur in Marokko - In het zuiden van Marokko vind je de Hoge Atlas, een deel van het welbekende en enorme Atlasgebergte. De Hoge Atlas rijst met zijn betoverende toppen boven de rest van het gebied uit en vormt een sterke ruggengraat die doorloopt naar het noordoosten van Marokko. De met sneeuw bedekte Hoge Atlas-pieken geven een spectaculair gezicht die je nog lang na je reis bij zullen blijven.

Natuur in de Hoge Atlas

Het Atlasgebergte loopt van Marokko naar Algerije en door naar Tunesië. De hoogste toppen reiken tot boven de 4.000 meter en op sommige van deze bergen ligt dan ook eeuwige sneeuw.

1. Oueds

Besneeuwde bergtoppen glinsteren in de zon terwijl de bergbeekjes steeds sneller beginnen te stromen vanwege het smelten van de sneeuw op de hoge toppen. Deze stroompjes worden uiteindelijke echte rivieren, die ook wel oueds worden genoemd. 

Moulouya Oued
Deel op Pinterest

Oueds zijn dus eigenlijk rivierdalen in droge gebieden die gedurende het grootste deel van het jaar droog staan. Gedurende natte periodes en regenbuien stroomt er veel water door de oueds, waardoor er een rivier ontstaat.

2. Flora in de hoge atlas

Een grote diversiteit aan gekleurde bloemen komt in het voorjaar in het gebied in bloei te staan, wat zorgt voor een mooi bloembed in de groene weiden. Berberfamilies trekken in die periode met hun muilezels, geiten en schapen naar hoger gelegen weiden en hun zomerdorpjes.

De beste reistijd om een bezoek te brengen aan de Hoge Atlas is eind mei. In die periode hebben de vlakten onder de Hoge Atlas al de warmte van een Noord-Afrikaanse zomer, maar in de bergen is het dan nog voorjaar. In de zomermaanden kan het heel heet zijn in dit deel van Marokko. De weersomstandigheden in de Hoge Atlas kunnen daarnaast erg extreem zijn in de winter, waardoor de meeste bergpassen en paden dan sluiten vanwege gevaar.

Er bestaat een oude Griekse mythe over het ontstaan van het Atlasgebergte. De krijger Perseus was op de vlucht voor de woedende Gorgonen, omdat hij Medusa had gedood. Hij was op zoek naar een schuilplaats en vond deze in de bergen. Maar de Atlas wilde hem niet helpen en daarom liet Perseus het hoofd van Medusa zien. De Atlas werd heel boos en veranderde in een hoop stenen. Dat is nu nog steeds het Atlasgebergte.

Actief in de Hoge Atlas 

Wat is er te doen in de Hoge Atlas? Wat weinig reizigers weten is dat dit een ideaal gebied in Marokko is voor een actieve vakantie.

1. Skiën

De sneeuwval begint vaak rond april en eindigt in november waardoor het gebied erg aantrekkelijk is voor skiërs. Vooral in het Djebel Toubkal-massief is skiën een populaire activiteit in de wintermaanden; Oukaïmeden is een populaire wintersportbestemming.

2. Wandelen in de Hoge Atlas

In het voorjaar is de Hoge Atlas ook een populair gebied voor wandeltochten. Er worden verschillende tochten georganiseerd in het gebied door verschillende organisaties. Vanuit Midelt zijn er bijvoorbeeld uitdagende trekkings naar de top van Djebel Ayachi, afdalend naar Tounfite of de Cirque Jaffar. Houd er wel rekening mee dat deze tochten niet geschikt zijn voor beginnende wandelaars of wandelaars zonder enige ervaring, de tocht naar Cirque Jaffar is namelijk 79 km. 

Ook kun je mooie dagtochten en natuurwandelingen maken in het gebied en kun je onderweg genieten van de prachtige flora en fauna van de Hoge Atlas. Zeldzame vogels zoals de steenarend en de rode woestijnvink zijn er nog steeds te vinden, net zoals de berberaap. De verschillende wilde bloemen die in het gebied bloeien zijn voor biologen erg bijzonder. 

De natuurwandelingen door de Hoge Atlas brengen je langs enkele pittoreske dorpjes waar Berbers wonen. Hier word je met open armen ontvangen en heb je de mogelijkheid om kennis te maken met de levenswijze van de bevolking. De dorpjes zijn vaak alleen te voet te bereiken, waardoor het er nooit druk is. Lees meer over wandelen in Marokko.

3. Fietsen en mountainbiken

Steeds meer reisorganisaties bieden actieve fiets- of mountainbikereizen aan. Bekijk onze tips over fietsen in Marokko.

Naast hiken, fietsen en skiën kan je in de Hoge Atlas ook bergbeklimmen, raften en leuke dagexcursies maken. Kortom genoeg te beleven voor reizigers die wat meer willen zien dan de gebaande paden!

Bezienswaardigheden en mooiste plekken Hoge Atlas

Wat zijn de voornaamste bezienswaardigheden in het Atlasgebergte in Marokko?

1. Jbel Toubkal

Niet te missen is de Djebel Toubkal, die met zijn 4.167 meter hoogte het letterlijke hoogtepunt van de Hoge Atlas vormt. De berg en het gelijknamige omliggende nationale park zijn een trekpleister voor wandelaars en klimmers. Vanaf de bergtop geniet je van een grandioos uitzicht op de verre omgeving. En in de winter zie je van op afstand al de met sneeuw bedekte top van de Toubkal, toch wel een merkwaardig beeld voor Marokko.

Deel op Pinterest

2. Dadèsvallei

De Dadèsvallei slingert als een groen lint door de uitlopers van de Hoge Atlas. Het landschap is zeer divers:
grillige rotsen wisselen af met groene palmoases. Berberdorpjes en kasba’s liggen verspreid in de vallei.

3. Berberdorpen

Rijd langs de vele mooie Berberdorpjes die in het landschap op lijken te gaan en maak kennis met de lokale bevolking.

4. Aït Benhaddou

Aït Benhaddou is een versterkte vesting langs de caravanroute tussen Marrakech en de Sahara en staat sinds eind jaren '80 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hoewel de stad vandaag nog steeds bewoond is door vier families, leven de meeste bewoners buiten de stadsmuren aan de overzijde van de rivier. De gezinnen die nog binnen de ksar leven halen hun inkomsten voornamelijk uit toerisme. Ksar Aït Benhaddou is een schitterend voorbeeld van de Marokkaanse aardklei architectuur en was het decor van diverse films. Een niet te missen bezienswaardigheid tijdens een reis naar de Hoge Atlas!

Reizen naar het Hoge Atlas gebergte

Als je het Atlasgebergte wilt zien, dan is het vaak het verstandigst om te reizen vanuit Marrakech, de Koningsstad die aan de voet er van ligt. Met de auto rijd je binnen ca. 3,5 uur van Marrakech naar de Hoge Atlas.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Britt van Gastel
Geschreven door
Britt van Gastel
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!