Ga naar content

Wandelen in Zwitserland

Zwitserland - Houd je van bergen, bloeiende alpenweiden, uitdagende passentochten of rustig wandelen langs kabbelende beekjes dan is Zwitserland zeker een goede bestemming. De alpenmarmotten fluiten je bemoedigend toe. Een gems of steenbok kan zomaar je pad kruisen. De geurige alpenweiden in de zomer zijn een lust voor het oog. En in de herfst kleuren de bergflanken van geel naar oranje tot knalrood door de verkleurende bomen en struiken.

Mooie wandelroutes

Hoogste tijd om te beginnen aan één van de vele wandelroutes die er in Zwitserland zijn uitgezet. De gele route-bordjes geven de richting en aantal uren aan, de markeringen op rotsen en paaltjes, soms afgewisseld door steenmannetjes, zorgen dat je de weg feilloos kunt vinden. De bewegwijzering is in Zwitserland uitstekend voor elkaar.

Alpenweide
©Wim van Schaik
Deel op Pinterest

Mooiste wandelgebieden in Zwitserland

Zwitserland bestaat uit 26 kantons, waarvan het grootste deel Zwitsers-Duitstalig is. In het westen zijn enkele kantons Franstalig en een aantal, o.a. Wallis is tweetalig: Frans en Duits. In het kanton Tessin wordt Italiaans gesproken.

Voor de echte bergliefhebber is het lastig kiezen welk kanton de beste optie is. We laten een aantal de revue passeren.
En voor wie niet kan kiezen is de ‘Vier-Quellen-Weg’ een mooie trail. In 2012 werd deze vijfdaagse bergwandelroute geopend. Nieuw aangebrachte markeringen (route 49) brengen je in vijf dagen door vier kantons, te weten Uri, Graubünden, Tessin en Wallis. De trail voert je langs de bronnen (Quellen) van vier rivieren, de Hinterrhein, Gotthardreuss, Ticino en Rhône.

Vier Quellen Weg
Vier Quellen Weg | Vorderrhein
Deel op Pinterest

1. Wandelen in Berner-Oberland

Van het kanton Bern is het Berner-Oberland het alpine gedeelte. De steden Thun - ook wel toegangspoort tot Berner-Oberland genoemd - Interlaken en Brienz zijn bekendere plaatsen in dit kanton. Een aantal indrukwekkende bergtoppen tot boven de 4.000 m behoren tot het gebied: de Eiger (3.970), Mönch (4.107) en Jungfrau (4.158) zijn bekende namen en met zijn 4.274 m hoogte is de Finsteraarhorn op de grens met Wallis hier het hoogste punt. Grindelwald is de vertrekplaats voor veel alpine klimmers om deze reuzen te bedwingen. In de zomer is deze regio behoorlijk druk, maar in juni of september is het een stuk rustiger.

Berner Alpen
Deel op Pinterest

Ook de gewone bergwandelaar kan in Berner-Oberland zijn hart ophalen. Rondom de Thunersee en de Brienzersee zijn diverse wandelingen te doen in elke moeilijkheidsgraad met vaak zicht op de imposante bergreuzen. Diverse kabelbanen brengen je op grotere hoogte om van daaruit aan een trail te beginnen.

Kloven: behalve indrukwekkende bergen vind je hier ook mooie kloven die je kunt bezoeken, zoals de Aareschlucht bij Meiringen, Gletscherschlucht Rosenlaui en Gletscherschlucht Grindelwald. De verschillende paswegen brengen je naar een volgend kanton, zoals de Sustenpas, de doorgang naar kanton Uri.

2. Wandelen in Uri

Uri, een echt bergkanton, ligt tussen het Vierwoudstedenmeer in het noorden en de Gotthard in het zuiden.
Het kanton wordt doorsneden door de A2, eindigend bij de Gotthardtunnel, een druk bereden weg in de zomer. De vroegere weg naar het zuiden richting Tessin voert over de Gotthardpas en is nog steeds een mooie slingerweg om te rijden.

Het gebied van de Gotthard nodigt uit tot heerlijk wandelen. Vanaf de Gotthardpas (2.106 m) zijn diverse wandelingen te doen, waarvan de prachtige ‘Seeenrunde’ trail langs de meren Lago d’Orsino en Lago d’Orsirora een heerlijke hooggebergte ervaring is: afwisselend rotsachtig, langs verschillende meertjes met veel alpine bloemen en moerassige stukken vol moeraspluis. Bij de afdaling heb je mooi zicht op het stuwmeer Lago di Lucendro, dat aan de Gotthardpas ligt.

Gotthardpas
©Wim van Schaik
Deel op Pinterest

In het noorden nodigt het Vierwoudstedenmeer uit tot wandelen en ander vertier en naar het oosten rijd je naar de Klausenpas. Ook hier staan diverse wandelroutes aangegeven. Onder andere via deze Klausenpas bereik je het kanton Graubünden.

3. Wandelen in Graubünden

Het grootste kanton van Zwitserland is Graubünden. Het is een gebied met heel veel mogelijkheden voor de wandelaar. Met zijn prachtige natuur en hoge bergtoppen is het hier genieten tijdens een hike naar bijvoorbeeld de oorsprong van de Rijn. Hoog gelegen bij de Oberalppass wandel je naar de Tomassee, waaruit de Rijn ontspringt, hier Vorderrhein genoemd. Deze Rijn is nog een klein kabbelend stroompje, dat bergafwaarts gaat. Bij de indrukwekkende kloof de Rheinschlucht aangekomen is het inmiddels een snel stromende rivier. De Rheinschlucht ligt tussen Ilanz en Reichenau. Er loopt een leuke wandelroute door deze kloof en er liggen enkele treinstations direct in de kloof.
Bij Reichenau voegt de Hinterrhein, die vanaf de St. Bernardinopas komt zich samen met de Vorderrhein.

Tomassee
©Wim van Schaik
Deel op Pinterest

Een mooie wandeling door de Rheinschlucht is van Versam naar Ilanz of andersom en met de trein weer terug. Ook zijn er mooie dagtochten te doen naar een berghut, zoals bijvoorbeeld naar de Cuvercallhütte (2.385 m) bij de plaats Andeer of de Bifertenhütte, gelegen op 2.492 m hoogte op een plateau boven de plaats Brigels. De bloeiende alpenweide, de uitdagende klim en het uitzicht bij de hut als beloning, wie wil dit niet? Het gevarieerde landschap in Graubünden maakt dit gebied tot één van de mooiste kantons om een wandelvakantie in Zwitserland te houden.

Rheinschlucht
Deel op Pinterest

Richting het zuiden rijd je bij de plaats Disentis naar de Luckmanierpass en kom je in het kanton Tessin. Maar niet voordat je vanaf de pas een geweldige trail hebt gelopen, de wandeling over de Passo dell’Uomo en Passo Colombe. Het is een pittige, maar prachtige en afwisselende tocht. Bij de Passo Colombo op 2.381 m hoogte ligt zelfs in de zomer soms nog sneeuw. De steile afdaling daarna is een uitdaging en het laatste stuk gaat langs groen landschap met bomen en alpenbloemen.

Luckmanierpas
©Wim van Schaik
Deel op Pinterest

Meer zin in een korte wandeling met het gezin? Wandel dan over de pittoreske Senda dil Dragun, de langste tree top walk ter wereld! Je wandelt tussen de boomtoppen tussen Laax Murschetg en Laax Dorf. Een super pittoresk pad van 1,5 km.

4. Wandelen in Tessin | Ticino

Zodra je het kanton Tessin of Ticino binnenrijdt, ervaar je de zuidelijke, Italiaanse sfeer. Hier word je in het Italiaans aangesproken, zie je palmbomen bij de huizen staan. En ook de hogere temperaturen geven je het gevoel in het zonnige zuiden te zijn aangekomen.

Vlak na de Luckmanierpass, één van de grensovergangen met dit kanton, zijn er al gelijk mooie wandelmogelijkheden, zoals bij Acquacalda. Na een wat steile klim kom je op een hoogvlakte met een pracht aan bloemen, zoals lupines, Arnica en orchideeën. Tijdens deze wandeling kom je door het gehucht Dötra met mooie stenen huisjes, veelal weekend- en vakantiehuisjes en één restaurant, waar je even heerlijk kunt uitrusten.

Verder naar het zuiden kom je door de plaatsen Olivone, Acquarossa en Biasca. Stuk voor stuk mooie dorpjes met als kenmerk prachtige oude kerken, die dateren uit de 12e en 13e eeuw.

Tessin
©Henneke van Schaik
Deel op Pinterest

Zeker in Biasca loont het de moeite om een wandeling te maken naar de San Pietro e Paolo, boven het centrum gelegen. De kerk dateert uit de 11e en 12e eeuw en is opgesierd met oude fresco’s.

Biasca
Deel op Pinterest

Verder naar het zuiden zijn Locarno, ook wel de zonnigste stad van Zwitserland genoemd, aan het Lago Maggiore en Lugano aan het Lago di Lugano bekende toeristische steden. De bergen zijn hier een stukje lager dan in het noordelijke deel van Tessin, maar bieden nog steeds tal van wandelmogelijkheden.

Locarno
Deel op Pinterest

5. Hiken in Wallis

Het kanton Wallis is van verschillende kanten te bereiken via mooie passen, zoals bijvoorbeeld de Grimselpass vanuit Berner-Oberland, de Furkapass vanuit Uri of de prachtige Nufenenpass vanuit Tessin. De Rhône stroomt dwars door dit kanton van oost naar west tot aan het meer van Genève.

Je vindt in Wallis de hoogste bergen van Zwitserland, waarvan de Matterhorn de bekendste is. Gelegen op de grens met Italië is deze 4.478 m hoge berg een geliefd klimmersdoel. Zermatt ligt aan de voet van de Matterhorn en is autovrij. Met de trein of elektrische voertuigen word je verder vervoerd.

Matterhorn
Deel op Pinterest

Ook rondom de Matterhorn zijn mooie wandelingen te maken, ook voor gemiddeld niveau met deze bijzondere berg als decor. De bergen in Wallis zijn steil en vaak is een gondelbaan de beste optie om wat hoger op de berg de wandeling te beginnen.

In het noorden van Wallis vind je de grootste gletsjer van de Alpen, de Aletschgletscher. Onder begeleiding kun je op de gletsjer een wandeltocht maken. Zowel in de zomer als in de winter is wandelen in Wallis een geliefd vakantiedoel.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Henneke van Schaik
Geschreven door
Henneke van Schaik
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!