Ga naar content

Wandelen in Europa

De mogelijkheden om te wandelen in Europa zijn onbegrensd. Steeds weer ontdekken we nieuwe wandelroutes en prachtige gebieden om te wandelen. Europa heeft immers een ongekende verscheidenheid aan natuurgebieden en landschappen, ideaal voor LAW's, oftewel lange afstandswandelingen.

Van het noorden tot het zuiden, van het oosten tot het westen strekken zich gebieden uit met allen een ander klimaat, cultuur, landschap en omgeving om te wandelen. Ga je wandelen in de zomer, winter, herfst of lente? Ook de tijd van het jaar is zeer bepalend! In januari of februari ziet het landschap in Europa er heel anders uit dan in juli of augustus.

Wat zijn de mooiste gebieden om te wandelen in Europa?

In ieder Europees land vind je mooie wandelroutes, meerdaagse trektochten, langeafstandspaden, hikes en wandelpaden in alle moeilijkheidsgraden. Maar wat zijn nu echt de mooiste wandelroutes in Europa? Waar wandelen in Zuid-Europa, Noord-Europa en Centraal-Europa: kortom, welke wandelreizen in Europa mag je niet missen?

Meest geboekte wandelreizen:

Top 10 wandelen in Europa

Naturescanner heeft op basis van eigen ervaring en tips van bezoekers en reisorganisaties een top 10 wandelen in Europa samengesteld, met hike routes die je een keer in je leven moet ervaren.

1. Wandelen in Spanje

Ongekend veel wandelmogelijkheden in Spanje; van de bergen op het eiland Mallorca tot de vulkanische gebieden op de Canarische Eilanden, van de imposante Pyreneeën tot heerlijk Andalusië. Lees meer over wandelen in Spanje.

Bestemming in de kijker: Tenerife. De meeste mensen kennen het eiland alleen van de volgebouwde kusten in het zuiden. Laat je dus eens goed verrassen, want Tenerife heeft alles in petto voor een actieve vakantie. In de natuurparken is het heerlijk wandelen, fietsen en klimmen. Wij gingen wandelen in drie parken, lees onze tips over wandelen op Tenerife.

Wandelbestemming europa
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Wandelen op IJsland

Een van de persoonlijke favorieten! IJsland is betoverend mooi. De bekendste wandelroute is de meerdaagse Laugavegur Trail, de route naar Landmannalaugar. Dit is de mooiste hike in Noord-Europa. Onze persoonlijke topper!

Mooiste wandelroutes Europa
Deel op Pinterest

Ook de rest van het eiland is een wandelparadijs. Lees meer over wandelen op IJsland.

3. Wandelen in Groot-Brittannië

Verspreid over Groot-Brittannië liggen tal van bijzondere wandelroutes. Een groepswandelreis of op eigen houtje hiken, je kunt op allerlei manieren de uitgezette National Trails te voet afleggen. Inmiddels zijn er al zo'n 20 van deze Great Walking Trails door het hele land.

Wandelreis Europa tips
Deel op Pinterest

Hiken langs een Romeinse muur van Keizer Hadrianus of langs pittoreske huisjes in de Cotswolds, struinen door de bloementuinen van Kent of langs de ruige kust van Wales. Lees meer over wandelen in Wales, over wandelen in Schotland en wandelen in Engeland.

4. Wandelen in Ierland

Ierland is één van de beste wandelbestemmingen in Europa! De groene natuur, idyllische landschappen met glasheldere beekjes en de ruige, imponerende westkust verwelkomen ieder jaar vele wandelaars. Toch vind je ook voldoende rust en bezinning op dit prachtige eiland. Bekijk onze tips over wandelen in Ierland

Wandelen Ierland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Wandelen in Italië

Wandel in de Dolomieten, met haar grillige en ruige contouren. Of struin langs de idyllische Amalfikust en de kleurrijke dorpen van de Cinque Terre, met constant zicht op de azuurblauwe zee en prachtige natuur. Meer over wandelen in Italië

Dolomieten
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

6. Hiking in Portugal

De Portugese zuidkust is heel toeristisch, maar zodra je het binnenland intrekt, gaan de mooiste wandelgebieden voor je open. Met een breed netwerk aan wandelpaden kom je op de meest authentieke plekken. Ook op de eilanden kan je mooi wandelen.

De Azoren zijn groene eilanden met vulkanische activiteiten, watervallen, gitzwarte stranden én de mogelijkheid om walvissen te zien. Of Madeira, waar je wandelt langs levada's, oude irrigatiekanalen. Lees meer over wandelen in Portugal.

7. Wandelen in Frankrijk

Bekijk onze tips voor mooie wandelgebieden in Frankrijk. Van schitterende wandelroutes op het Franse eiland Corsica tot uitdagende routes in de Vogezen of de Alpen. Of wat dacht je van hikes dwars door het land?

Wandelen op Corsica
Deel op Pinterest

Wandelen in Frankrijk gaat niet vervelen; het veelzijdige landschap, in combinatie met lekker eten en de heerlijke Franse ambiance, wij zijn fan. Jij ook?

8. Hiking Oostenrijk

Niet zonder reden gaan wij bijna elk jaar een weekje hiken in de Alpen van het Zillertal. Eigenlijk verdient Oostenrijk een nummer 1 plaats in de top 10 plekken om te wandelen in Europa. Het landschap is betoverend mooi: hoge bergen, heldere rivieren en kletterende watervallen. Maar vooral: eindeloos veel mogelijkheden om te wandelen in Oostenrijk

Wandelen in de Oostenrijkse bergen
Deel op Pinterest

9. Wandelen in Noorwegen

Ook Noorwegen is een eindeloos wandelparadijs. Door het hele land vind je een uitgebreid netwerk aan wandelpaden in alle niveaus. Noren wandelen al van kleins af aan mee met hun ouders en je komt dus vaak gezinnen met kinderen tegen. Niet dat ze voor overlast zorgen, Noren zijn rustige mensen. Hoge bergen, watervallen, fjorden, het kan niet op! Lees meer over wandelen in Noorwegen.

10. Wandelen in Polen

We sluiten het rijtje af met Polen. Verrassende landschappen, torenhoge bergen en vogelrijke meren. De Tatra mogen we niet onbenoemd laten. Mike Bergmans woont al jaren in Polen en deelt graag zijn tips over wandelen in Polen

Wandelen in PolenDeel op Pinterest

Mis je een land in het rijtje? Geen paniek, op Naturescanner vind je informatie over alle Europese bestemmingen, met tips om te hiken. Zoek via het zoekscherm naar het wandelgebied waar je naar op zoek bent. 

Leuke wandelvakanties vind je ook bij:

Lange afstandswandelingen in Europa

Naast mooie wandelreizen in Europese landen is het ook mogelijk om grensoverschrijdende wandeltochten te lopen. Veelal worden deze aangegeven met een E. De afgelopen jaren wordt er hard gewerkt aan een aantal routes door de mooiste regio's van Europa.

1. Pelgrimsroutes in Europa

De Via Francigena is een eeuwenoude route die reeds in 990 omschreven werd door een toenmalige aartsbisschop. De pelgrimsroute voert van Canterbury naar het Vaticaan en doorkruist Frankrijk, Zwitserland en Italië. Vandaag de dag lopen ook steeds meer pelgrims de Via Francigena. De bewegwijzering is nog niet overal heel goed, maar men maakt forse vooruitgang. In Spanje is er de befaamde wandeltocht naar Santiago: verscheidene mooie routes voeren naar deze bedevaartstad. Lees meer over pelgrimsreizen.

2. E-routes Europa

E-routes zijn Europese lange afstandswandelroutes. Vaak zijn delen ervan LAW's en GR's. Hieronder een lijst van Europese wandelroutes en meerdaagse hikes (bron: Wikipedia)
E1: Noordzee - Bodenmeer - Gotthard - Apennijnen - Middellandse Zee
E2: Engeland - Noordzee - Vogezen - Meer van Genève - Franse Alpen - Nice
E3: Santiago de Compostella - Ardennen - Ertsgebergte - Karpaten - Zwarte Zee
E4: Sierra Nevada Spanje - Pyreneeën - Bodenmeer - Balatonmeer - Rila - Olympia - Kreta Griekenland
E5: Bretagne - Vogezen - Bodenmeer - Alpen - Adriatische Zee
E6: Oostzee - Wachau - Adriatische Zee - Egeïsche Zee
E7: Atlantische Oceaan - Andorra - Rivièra - Alpen
E8: Ierland - Engeland - Noordzee - Rijn - Main - Donau - Karpaten - Rila - Rodopen
E9: Internationale kustweg Atlantische Oceaan - Noordzee - Oostzee
E10: Oostzee - Bohemer Woud - Tauern - Dolomieten
E11: Den Haag - Berlijn - Grens Polen/Litouwen

Ook een van de mooiste wandelroutes in Europa is de Alpe Adria Trail, een 700 kilometer lange wandeling die voert van de Grossglockner in Oostenrijk naar de kust van de Adriatische Zee in Italië. De middelste etappes leiden de wandelaar door de mooiste parken van Slovenië.

Bekijk meer wandelbestemmingen in Europa

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!