Ga naar content

Wandelen in Europa

De mogelijkheden om te wandelen in Europa zijn onbegrensd. Steeds weer ontdekken we nieuwe wandelroutes en prachtige gebieden om te wandelen. Europa heeft immers een ongekende verscheidenheid aan natuurgebieden en landschappen, ideaal voor LAW's, oftewel lange afstandswandelingen. Van het noorden tot het zuiden, van het oosten tot het westen strekken zich gebieden uit met allen een ander klimaat, cultuur, landschap en omgeving om te wandelen. Ga je wandelen in de zomer, winter, herfst of lente? Ook de tijd van het jaar is zeer bepalend! In januari of februari ziet het landschap in Europa er heel anders uit dan in juli of augustus.

Wat zijn de mooiste gebieden om te wandelen in Europa?

In ieder Europees land vind je mooie wandelroutes, meerdaagse trektochten, langeafstandspaden, hikes en wandelpaden in alle moeilijkheidsgraden. Maar wat zijn nu echt de mooiste wandelroutes in Europa? Waar wandelen in Zuid-Europa, Noord-Europa en Centraal-Europa: kortom, welke wandelreizen in Europa mag je niet missen?

Meest geboekte wandelreizen:

Top 10 wandelen in Europa

NatureScanner heeft op basis van eigen ervaring en tips van bezoekers en reisorganisaties een top 10 wandelen in Europa samengesteld, met routes die je een keer in je leven moet ervaren hebben.

1. Wandelen in Schotland
Wandelen in de Schotse Hooglanden of op de eilanden. De West Highland Way is de bekendste wandelroute in Schotland, maar er zijn ook vele andere bijzondere routes. Een groepswandelreis of op eigen houtje hiken, er zijn vele mogelijkheden.

2. Wandelen in Ierland
Ierland is één van de beste wandelbestemmingen in Europa! De groene natuur, idyllische landschappen met glasheldere beekjes en de ruige, imponerende Westkust verwelkomen ieder jaar vele wandelaars. Toch vind je ook voldoende rust en bezinning op dit prachtige eiland.

3. Wandelen in Italië
Wandel in de Dolomieten, die het het hele jaar door een prachtig gebied zijn om te wandelen. Of wandelen langs de prachtige Amalfikust of Cinque Terre, met idyllische dorpjes, een azuurblauwe zee en prachtige natuur.

4. Wandelen op IJsland
De bekendste wandelroute is de meerdaagse Laugavegur Trail, de route naar Landmannalaugar. Dit is de mooiste route in Noord-Europa. Onze persoonlijke topper! Ook de rest van het eiland is een wandelparadijs.

5. Wandelen in Engeland
Wandelen langs een Romeinse muur van Keizer Hadrianus in Engeland. Wandelen langs pittoreske huisjes in de Cotswalds of langs de bloementuinen van Kent. Bekijk de bekendste wandelreizen in het Verenigd Koninkrijk.  

6. Wandelen op de Azoren
Groene eilanden met vulkanische activiteiten, watervallen, gitzwarte stranden én de mogelijkheid om walvissen te zien. Maak kennis met de Açores archipel!

7. Wandelen op Madeira
Het Europese eiland bij uitstek om te wandelen! Wandel langs levada's, oude irrigatiekanalen, loop met een zaklamp door tunneltjes en ontdek zo het verrassende landschap van dit Portugese eiland.

8. Wandelen op Mallorca
Het bergachtige westen van het eiland Mallorca heeft veel mogelijkheden om te wandelen. De aangename temperatuur en natuur op het eiland maken dit tot een heerlijke wandelbestemming in Zuid-Europa.

9. Wandelen Algarve
De Portugese zuidkust lokt elk jaar duizenden toeristen die hier komen voor zon, zee en strand. Het binnenland is minstens zo mooi, met een breed netwerk aan wandelpaden kom je op de mooiste plekken. Verscheidene meerdaagse wandelroutes mogelijk.

10. Wandelen op Corsica
Schitterende wandelroutes op het Franse eiland Corsica, waaronder de beroemde GR20. Misschien wel de meest verrassende wandelbestemming van Europa.

11. Wandelen in Andalusië
Ontdek Andalusië te voet: wandel door de onbekende delen van dit Spaanse gebied, langs boomgaarden en pittoreske witte dorpen die zo kenmerkend zijn voor dit deel van Zuid-Europa.

12. Wandelen in Oostenrijk
Eigenlijk verdient Oostenrijk een nummer 1 plaats in de top 10 plekken om te wandelen in Europa. Het landschap is betoverend mooi: hoge bergen, heldere rivieren en kletterende watervallen. Maar vooral: eindeloos veel mogelijkheden om te wandelen en te hiken.

13. Wandelen in Noorwegen
Noorwegen is een eindeloos wandelparadijs. Doorheen het ganse land vind je een uitgebreid netwerk aan wandelpaden in alle niveaus. Noren wandelen al van kleins af aan mee met hun ouders. Hoge bergen, watervallen, fjorden, het kan niet op!

Leuke wandelvakanties vind je ook bij:

Lange afstandswandelingen in Europa

Naast mooie wandelreizen in Europese landen is het ook mogelijk om grensoverschrijdende wandeltochten te lopen. Veelal worden deze aangegeven met een E. De afgelopen jaren wordt er hard gewerkt aan een aantal routes door de mooiste regio´s van Europa.

1. Pelgrimsroutes in Europa

De Via Francigena is een eeuwenoude route die reeds in 990 omschreven werd door een toenmalige aartsbisschop. De pelgrimsroute voert van Canterbury naar het Vaticaan en doorkruist Frankrijk, Zwitserland en Italië. Vandaag de dag lopen ook steeds meer pelgrims de Via Francigena. De bewegwijzering is nog niet overal heel goed, maar men maakt forse vooruitgang. In Spanje is er de befaamde wandeltocht naar Santiago: verscheidene mooie routes voeren naar deze bedevaartstad. Lees meer over pelgrimsreizen.

2. E-routes Europa

E-routes zijn Europese lange afstandswandelroutes. Vaak zijn delen ervan LAW's en GR's. Hieronder een lijst van Europese wandelroutes (bron: Wikipedia)
E1: Noordzee - Bodenmeer - Gotthard - Apennijnen - Middellandse Zee
E2: Engeland - Noordzee - Vogezen - Meer van Genève - Franse Alpen - Nice
E3: Santiago de Compostella - Ardennen - Ertsgebergte - Karpaten - Zwarte Zee
E4: Sierra Nevada Spanje - Pyreneeën - Bodenmeer - Balatonmeer - Rila - Olympia - Kreta Griekenland
E5: Bretagne - Vogezen - Bodenmeer - Alpen - Adriatische Zee
E6: Oostzee - Wachau - Adriatische Zee - Egeïsche Zee
E7: Atlantische Oceaan - Andorra - Rivièra - Alpen
E8: Ierland - Engeland - Noordzee - Rijn - Main - Donau - Karpaten - Rila - Rodopen
E9: Internationale kustweg Atlantische Oceaan - Noordzee - Oostzee
E10: Oostzee - Bohemer Woud - Tauern - Dolomieten
E11: Den Haag - Berlijn - Grens Polen/Litouwen

Ook een van de mooiste wandelroutes in Europa is de Alpe Adria Trail, een 700 kilometer lange wandeling die voert van de Grossglockner in Oostenrijk naar de kust van de Adriatische Zee in Italië. De middelste etappes leiden de wandelaar door de mooiste parken van Slovenië.

Meer wandelbestemmingen in Europa en daarbuiten.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven