Ga naar content

Wandelen in Europa

De mogelijkheden om te wandelen in Europa zijn onbegrensd. Steeds weer ontdekken we nieuwe wandelroutes en prachtige gebieden om te wandelen. Europa heeft immers een ongekende verscheidenheid aan natuurgebieden en landschappen, ideaal voor LAW's, oftewel lange afstandswandelingen. Van het noorden tot het zuiden, van het oosten tot het westen strekken zich gebieden uit met allen een ander klimaat, cultuur, landschap en omgeving om te wandelen. Ga je wandelen in de zomer, winter, herfst of lente? Ook de tijd van het jaar is zeer bepalend! In januari of februari ziet het landschap in Europa er heel anders uit dan in juli of augustus.

Wat zijn de mooiste gebieden om te wandelen in Europa?

In ieder Europees land vind je mooie wandelroutes, meerdaagse trektochten, langeafstandspaden, hikes en wandelpaden in alle moeilijkheidsgraden. Maar wat zijn nu echt de mooiste wandelroutes in Europa? Waar wandelen in Zuid-Europa, Noord-Europa en Centraal-Europa: kortom, welke wandelreizen in Europa mag je niet missen?

Meest geboekte wandelreizen:

Top 10 wandelen in Europa

NatureScanner heeft op basis van eigen ervaring en tips van bezoekers en reisorganisaties een top 10 wandelen in Europa samengesteld, met routes die je een keer in je leven moet ervaren hebben.

1. Verenigd Koninkrijk: wandelen in Schotland en wandelen in Engeland
Verspreid over Groot-Brittannië liggen tal van bijzondere wandelroutes. Een groepswandelreis of op eigen houtje hiken, er zijn legio mogelijkheden om de natuur te verkennen. Wandelen langs een Romeinse muur van Keizer Hadrianus of langs pittoreske huisjes in de Cotswalds, struinen door de bloementuinen van Kent. 

2. Wandelen in Ierland
Ierland is één van de beste wandelbestemmingen in Europa! De groene natuur, idyllische landschappen met glasheldere beekjes en de ruige, imponerende Westkust verwelkomen ieder jaar vele wandelaars. Toch vind je ook voldoende rust en bezinning op dit prachtige eiland.

3. Wandelen in Italië
Wandel in de Dolomieten, die het het hele jaar door een prachtig gebied zijn om te wandelen. Of wandelen langs de prachtige Amalfikust of Cinque Terre, met idyllische dorpjes, een azuurblauwe zee en prachtige natuur.

4. Wandelen op IJsland
De bekendste wandelroute is de meerdaagse Laugavegur Trail, de route naar Landmannalaugar. Dit is de mooiste route in Noord-Europa. Onze persoonlijke topper! Ook de rest van het eiland is een wandelparadijs.

5. Wandelen in Portugal
De Portugese zuidkust is heel toeristisch, maar het binnenland is minstens zo mooi, met een breed netwerk aan wandelpaden kom je op de mooiste plekken. Of ga wandelen op de eilanden. De Azoren zijn groene eilanden met vulkanische activiteiten, watervallen, gitzwarte stranden én de mogelijkheid om walvissen te zien. Of Madeira, waar je wandelt langs levada's, oude irrigatiekanalen.

6. Wandelen in Spanje
Van de bergen op het eiland Mallorca tot de vulkanische gebieden op de Canarische Eilanden, van de imposante Pyreneeën tot heerlijk Andalusië. Er zijn ongekend veel wandelmogelijkheden in Spanje. 

7. Wandelen in Frankrijk
Bekijk onze tips voor mooie wandelgebieden in Frankrijk. Van schitterende wandelroutes op het Franse eiland Corsica tot uitdagende routes in de Vogezen of de Alpen.

8. Wandelen in Oostenrijk
Eigenlijk verdient Oostenrijk een nummer 1 plaats in de top 10 plekken om te wandelen in Europa. Het landschap is betoverend mooi: hoge bergen, heldere rivieren en kletterende watervallen. Maar vooral: eindeloos veel mogelijkheden om te wandelen en te hiken.

9. Wandelen in Noorwegen
Noorwegen is een eindeloos wandelparadijs. Doorheen het ganse land vind je een uitgebreid netwerk aan wandelpaden in alle niveaus. Noren wandelen al van kleins af aan mee met hun ouders. Hoge bergen, watervallen, fjorden, het kan niet op!

10. Wandelen in Polen
Verrassende landschappen, torenhoge bergen en helderblauwe meren. Mike Bergmans woont al jaren in Polen en geeft ons leuke tips voor een wandelvakantie.

Leuke wandelvakanties vind je ook bij:

Lange afstandswandelingen in Europa

Naast mooie wandelreizen in Europese landen is het ook mogelijk om grensoverschrijdende wandeltochten te lopen. Veelal worden deze aangegeven met een E. De afgelopen jaren wordt er hard gewerkt aan een aantal routes door de mooiste regio´s van Europa.

1. Pelgrimsroutes in Europa

De Via Francigena is een eeuwenoude route die reeds in 990 omschreven werd door een toenmalige aartsbisschop. De pelgrimsroute voert van Canterbury naar het Vaticaan en doorkruist Frankrijk, Zwitserland en Italië. Vandaag de dag lopen ook steeds meer pelgrims de Via Francigena. De bewegwijzering is nog niet overal heel goed, maar men maakt forse vooruitgang. In Spanje is er de befaamde wandeltocht naar Santiago: verscheidene mooie routes voeren naar deze bedevaartstad. Lees meer over pelgrimsreizen.

2. E-routes Europa

E-routes zijn Europese lange afstandswandelroutes. Vaak zijn delen ervan LAW's en GR's. Hieronder een lijst van Europese wandelroutes (bron: Wikipedia)
E1: Noordzee - Bodenmeer - Gotthard - Apennijnen - Middellandse Zee
E2: Engeland - Noordzee - Vogezen - Meer van Genève - Franse Alpen - Nice
E3: Santiago de Compostella - Ardennen - Ertsgebergte - Karpaten - Zwarte Zee
E4: Sierra Nevada Spanje - Pyreneeën - Bodenmeer - Balatonmeer - Rila - Olympia - Kreta Griekenland
E5: Bretagne - Vogezen - Bodenmeer - Alpen - Adriatische Zee
E6: Oostzee - Wachau - Adriatische Zee - Egeïsche Zee
E7: Atlantische Oceaan - Andorra - Rivièra - Alpen
E8: Ierland - Engeland - Noordzee - Rijn - Main - Donau - Karpaten - Rila - Rodopen
E9: Internationale kustweg Atlantische Oceaan - Noordzee - Oostzee
E10: Oostzee - Bohemer Woud - Tauern - Dolomieten
E11: Den Haag - Berlijn - Grens Polen/Litouwen

Ook een van de mooiste wandelroutes in Europa is de Alpe Adria Trail, een 700 kilometer lange wandeling die voert van de Grossglockner in Oostenrijk naar de kust van de Adriatische Zee in Italië. De middelste etappes leiden de wandelaar door de mooiste parken van Slovenië.

Bekijk meer wandelbestemmingen in Europa

Veelgestelde vragen over trekkingen in Europa

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!