Ga naar content

Wandelen in Spanje

Activiteiten in Spanje - Met haar bergen, bossen, kust en eilanden is Spanje een mooi Europees land voor een wandelvakantie. De afwisseling in het landschap zorgt voor een grote diversiteit in routes en wandelreizen.

Mooiste wandelgebieden in Spanje

Wat zijn de beste wandelgebieden en mooiste trektochten in Spanje? Het land is vergeven van de prachtige trails en het kan dus best lastig zijn als je je voor het eerst aan het oriënteren bent voor een wandelvakantie. Wij bij NatureScanner zijn in vele verschillende regio's gaan hiken en geven je dus graag inspiratie over de mooiste routes en gebieden voor een wandelreis. Mooie, veelzijdige en bijzondere wandelgebieden:

1. Wandelen in het Cantabrisch gebergte (Noorden)

Zonder twijfel één van de mooiste wandelgebieden in Spanje is het gebergte van de Picos de Europa, wat "Pieken van Europa" betekent. Het gebergte bevindt zich in het noorden van Spanje, op slechts 20 km van de kust verwijderd. Tijdens een wandeling maak je kans op een ontmoeting met gemzen. Minder kans heb je op zien van bruine beren en wolven, maar ze leven er wel.

Hiken in Spanje
Wandelen in Cantabrië
Deel op Pinterest

Vergeet zeker de verrekijker niet, want in de lucht circuleren lammergieren, alpenkraaien, buizerds en vale gieren. Hoewel de natuur bovengronds bijzonder spectaculair is, loont ook een ondergrondse verkenning de moeite; in de regio vind je enkele van de diepste grotten van het land.

2. Wandelen in de Spaanse Pyreneeën (Noorden)

De Pyreneeën zijn een uitstekend gebied om te wandelen in Spanje. Wie van imposante bergen en mooie natuur houdt, zal verrast zijn door de vele opmerkelijk mooie wandelgebieden. Sommige routes zijn erg populair, maar er zijn ook tal van trails die amper betreden worden, ver weg van de gebaande paden. Bekijk tips voor een wandelvakantie en lees meer over wandelen in de Pyreneeën.

3. Wandelen in Catalonië (Noorden)

In het uiterste noordwesten van het Iberisch Schiereiland ligt de regio Catalonië. De natuur in dit gebied is bijzonder verrassend. Een wandelvakantie in Catalonië biedt namelijk tal van mogelijkheden. Zo kan je beginnen met een wandeling in Barcelona. Langs de lange kust van Catalonië liggen vele routes langs grillige kliffen en mooie stranden. Ook de Pyreneeën, en de uitlopers daarvan, bevinden zich in deze regio. Meer naar het zuiden vind je de Ebrovallei, waar vogels spotten en wandelen hand in hand gaan. Legio mogelijkheden dus.

4. Wandelen in Navarra (Noorden)

In het noorden van Spanje liggen verscheidene veelzijdige natuurgebieden waar je mooi op pad kan. Overweeg zeker ook eens Navarra, een gebied met prachtige natuur. Gebergtes, wetlands, woestijnachtige gebieden, wijngaarden en veel vogels. Klinkt als een ideale vakantie, niet? Wil je wandelen in dit deel van Noord-Spanje? Lees dan meer over Navarra in Spanje

Wandelgebieden Spanje
Deel op Pinterest

5. Wandelen in Murcia (Zuiden)

Een gebied dat voor velen onbekend is, is de Sierra Espuña in Murcia. Dit gebergte huisvest een grote diversiteit aan planten en dieren en biedt een leuke diversiteit aan landschappen. Wandel in de naaldbossen langs torenhoge rotswanden, verken de "Badlands" van de Barrancos de Gebas en veradem je aan de lentebloesems van amandelbomen. Dit gebied wordt erkend als een van de meest duurzame regio's in Spanje.

6. Wandelen in Extremadura (Westen)

Extremadura is vooral bekend onder vogelliefhebbers; het is een bijzonder interessant gebied om roofvogels te observeren. Met bergen tot boven de 2500 meter en een vrij ongerepte natuur een uitstekend gebied om te wandelen. Lees meer over Extremadura in Spanje.

7. Wandelen in Galicië (Noorden)

Het groene Spanje, met ruige kusten en lege zandstranden. Daar waar schepen in vroegere tijden op de klippen vastliepen en men deze kust vreesde als de "doodskust", daar wandel je vandaag over oude visserspaadjes door schitterende natuur. Lees meer over mooie plekken in Galicië

Galicië kust
Deel op Pinterest

8. Wandelen in Zuid-Spanje (Zuiden)

Veel mensen boeken een vakantie in Andalusië om een bezoek te brengen aan de culturele bezienswaardigheden van Malaga, Sevilla en Granada. Maar Andalusië heeft ook veel te bieden voor de wandelaar: verscheidene mooie natuurgebieden met een grote diversiteit aan landschappen, smalle kloven en rotsachtige bergen behoren tot de mogelijkheden om te wandelen in Andalusië. Hou je van wandelen, maar zijn de bergen in Andalusië een te grote uitdaging? Bekijk hoe je ontspannen kan wandelen op de Vias Verdes in Andalusië, dat zijn trails over oude spoorlijnen.

Ook de provincie Alicante is de moeite om te verkennen. Wandel over de oude spoorlijnen in het binnenland, langs de zandstranden bij Benidorm en Alicante stad of loop over de Camino de Santiago. Petro Ballemans runt een B&B in deze regio en biedt zowel fiets- als wandelvakanties aan zijn gasten.

9. Wandelen op Tenerife (eilanden)

Wie wil wandelen in Spanje moet zeker eens de Canarische Eilanden overwegen. Hoewel de kust van de eilanden compleet verpest is door de betonblokken hotels, is het binnenland nog prachtig om te wandelen. Wat ons betreft de meest verrassende wandelbestemming in Spanje. 

Wandelen Spaanse eilanden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wandelen op Tenerife is het hele jaar door mogelijk, de zon schijnt er bijna altijd. Wandel door het vulkanische landschap van het Teide Nationaal Park, maak een tocht door het Anagagebergte met zicht op de strakblauwe zee of wandel door het grillige landschap van Teno. 

10. Gran Canaria (eilanden)

Zo verrassend is ook het eiland Gran Canaria, waar kloven en bergen de wandelaar vervoeren naar de onbekende gebieden. Op sommige momenten waan je jezelf in het Wilde Westen: de dorre plateaus en diepe kloven lijken sterk op Amerika. In het zuiden van het eiland liggen de bekende duinen van Maspolamas, waar je ook mooi kan hiken. Lees meer over wandelen op Gran Canaria.

11. Wandelen op La Gomera (eilanden)

Hét wandeleiland van de Canarische Eilanden is La Gomera. Hier heb je het hele jaar door een ideale temperatuur om te trekken. Combineer zon met mooie uitzichten en bijzondere planten en bloemen en je hebt alle elementen voor een geslaagde wandelvakantie in Spanje. Lees meer over vakantie op La Gomera.

12. La Palma (eilanden)

Het natuureiland bij uitstek en dus een droombestemming om te wandelen in Spanje: La Palma, Canarisch Eiland dat gevormd werd door de natuurkrachten. Laurierbossen, vulkaankraters en mooie bergen bepalen het landschap. Lees alles over de mooiste plekken op het eiland en bekijk tips voor een wandelreis op dit Spaanse eiland: wandelen op La Palma.  

Wandelreis Spanje
Deel op Pinterest

13. Lanzarote (eilanden)

Wandelen op de Spaanse eilanden is heerlijk. Ook Lanzarote wint aan populariteit. Een vulkanisch landschap met merkwaardige kleurschakering, typische wijnverbouwing, grotten, cactusplantages en zwarte stranden: Lanzarote is een leuke en verrassende bestemming voor wie een weekje wil wandelen (en eventueel combineren met duiken).
Lees meer over wandelen op Lanzarote.

Wandelklassiekers Spanje

Door heel Spanje vind je de "Vías Verdes"; groene wandelpaden over oude spoorwegen, die toegankelijk zijn voor jong en oud. Hieronder vind je een overzicht van de mooiste gebieden in Spanje om te wandelen: langeafstandspaden (GR roodwit), korte wandelpaden (PR’s, geelwit gemarkeerd), wandelklassiekers en ongerepte gebieden om te wandelen. Trek te voet door de bergen, langs de costa's of witte dorpen.

Wandelvakantie Spanje

Georganiseerde wandelvakanties in Spanje worden in alle niveaus aangeboden, als individuele reis of groepswandelreis. Bekijk hierboven onze wandelvakantie in Spanje tips. Of lees meer over ieder gebied.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!