Ga naar content

Sierra Espuña in Spanje

Mooiste plekken in Murcia - Ontdek een van de mooiste en ongerepte natuurgebieden in het binnenland van de Spaanse Provincie Murcia: het Parque Regional Sierra Espuña biedt tal van mogelijkheden voor een actieve vakantie. Wandelen, fietsen en klimmen op de vele rotswanden.

Bezienswaardigheden Sierra Espuña

Wat zijn de mooiste plekken in de Sierra Espuña in Spanje? Naturescanner bezocht het natuurpark en de omgeving tijdens een 4-daagse persreis. We waren verrast door de veelzijdigheid van het gebied. Het is een van de beste gebieden om te klimmen in Spanje. Je kan er urenlang wandelen en fietsen over een uitgebreid netwerk aan paden.

1. Natuur Sierra Espuña

De Sierra Espuña in Murcia werd door de Ecotourism Club in Spanje op de kaart gezet als duurzame bestemming. Hoewel het gebied fors te lijden heeft gehad onder ontbossing in het begin van de 20ste eeuw, is de natuur vandaag de dag weer goed hersteld en groeien er weer veel bomen. 

Natuur Sierra Espuña
Natuur Sierra Espuña
Deel op Pinterest

2. Planten en dieren

Er komen meer dan 1.000 plantensoorten voor in het gebergte, waaronder prachtige orchideeën en enkele endemische soorten. 123 vogelsoorten werden er geregistreerd, waaronder steenarenden, vale gieren, de kleine trap en bijeneters. Daarnaast telt de regio meer dan 500 soorten vlinders en 19 soorten vleermuizen. Mouflons klauteren graag over de vele rotspartijen. 

Planten en dieren Sierra Espuna
Deel op Pinterest

3. Klimrotsen

De vele rotspartijen vormen een walhalla voor klimmers. Steile rotswanden in alle moeilijkheidsgraden en met vele verschillende uitgezette routes vormen een heerlijke uitdaging. Zelf klim ik niet, maar ik bezocht het gebied wel in gezelschap van fanatieke klimmers, wiens plezier niet op kon. In de regio vind je vele verschillende types gesteenten en dat zorgt voor een prettige afwisseling. Ik kijk liever toe vanaf de grond, voor mij is dat ook genieten!

Klimmen Sierra Espuna
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Barrancos de Gebas

Ten oosten van het park ligt een ander beschermd natuurgebied: de Barrancos de Gebas. Deze badlands, met door erosie ontstane kloven en ravijnen, omringen een helderblauw stuwmeer. Op het eerste gezicht een dor en droog gebied. Het is echter de kleigrond die dit onaards ogend landschap veroorzaakt. Er zijn drie uitzichtpunten. Wie hier plaatsneemt zal al snel merken dat er toch veel bloemen en planten groeien en met enig geluk spot je een manenschaap of moeflon.

Mooiste plekken Sierra Espuna
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Neem de tijd om het gebied wat beter te verkennen. Trek je wandelschoenen aan of stap op de mountainbike. De routes voeren je door het unieke landschap.

5. Sneeuwhutten

In de hogergelegen gebieden van de Sierra Espuña bevinden zich een 25-tal pozos de la nieve; opslagruimten die tot eind van de vorige eeuw als opslagruimte voor sneeuw dienst deden. De cilindervormige gebouwen hebben een doorsnede van ca. 9 meter en een diepte van ongeveer 6,5 meter.

6. Bezoekerscentrum Sierra Espuña

Wie graag meer wil weten over de geschiedenis, de natuur of de mooiste wandelroutes in de Sierra Espuña, kan terecht in het Centro de Visitantes y Gestión Ricardo Codorníu. Een rondleiding door het museum duurt ca. 30 minuten, maar je kan ook een 3-uur durende begeleide natuurwandeling aanvragen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!