Ga naar content

Van Gogh wandelroutes Noord-Brabant

Noord-Brabant en Van Gogh zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De beroemde kunstschilder werd er geboren. Hij hield van de Brabantse natuur en het boerenleven. Het was zijn inspiratie voor vele beroemde schilderijen. Wandel in de voetsporen van de beroemde kunstenaar! Er zijn vijf afwisselende routes voor je uitgezet in het Van Gogh National Park, een nationaal park in wording. Alle routes zijn online te raadplegen en te downloaden als GPX.

De mooiste Van Gogh wandelroutes

Onderstaand geven we je een korte samenvatting van de vijf routes. Veel wandelplezier!

1. Van Gogh wandelroute Zundert

In de Brabantse plaats Zundert zag Van Gogh het levenslicht. Het gezin van zes kinderen wandelde veel door de omgeving. Hier werd de liefde voor de natuur bij de jonge Vincent aangewakkerd.

De tocht begint in het centrum van Zundert. Hier sta je direct oog in oog met talloze bezienswaardigheden gelinkt aan de beroemdste inwoner. Het Van Gogh Monument, Vincent en zijn broer Theo en het Van Goghkerkje zijn slechts een paar voorbeelden.

De route voert o.a. langs de grote beek, een oase van rust. Een plek waar je het liefst zelf een schildersezels neer wil zetten om al het moois te vereeuwigen, net als de Akkermolen, nog zo'n schilderachtig plaatje op de route. Het is een afwisselende tocht, die start en eindigt op de Markt in Zundert.

Akkermolen Zundert
© Eva Hopstaken
Deel op Pinterest

Lengte wandelroute: 8 kilometer
De routefolder is, behalve online, ook verkrijgbaar als papieren wandelkaart bij het Van Gogh Huis

2. Van Gogh wandelroute Tilburg

Tilburg is de plek waar de jonge Vincent zijn eerste tekenlessen kreeg. Iets wat hem bijzonder goed afging. Zijn favoriete onderwerpen, kleine akkers en knotwilgen, waren hier in zijn tijd – en tijdens de wandelroute – volop te vinden.

Van Goghroute Tilburg
© Eva Hopstaken
Deel op Pinterest

Vanuit het centrum duurt het niet lang voordat de drukte van de stad achter je ligt. Landschapspark Moerenburg-Koningshoeven is de ideale plek om een eerste pauze in te lassen. Langs smalle watertjes en dito paadjes duik je het vennengebied van Oisterwijk in om je tocht te eindigen bij de Abdij van Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, dé plek om met een La Trappe biertje in de hand even te proosten op de gelopen kilometers én op Van Gogh natuurlijk.

Lengte wandelroute: 16 kilometer

De routefolder is verkrijgbaar als papieren wandelkaart bij de VVV, Stadhuisplein 326a. 

3. Van Gogh wandelroute Etten-Leur

De familie van Gogh woonde zeven jaar in het Brabantse Etten-Leur. Hier kreeg de 27-jarige Vincent de gelegenheid een atelier in te richten in een klein bijgebouw van de plaatselijke pastorie. Een kunstenaar is geboren.

De voormalige boerderij, nu een horeca-uitspanning, vormt het vertrekpunt en diende in Vincents tijd ook al als start van zijn omzwervingen over landgoed de Pannenhoef. Een bosrijk gebied met fraai aangelegde vennen omzoomd met – typisch Van Gogh – knotwilgen. Via het dal van de Turfvaart bereik je na een serene tocht opnieuw het beginpunt. Koester net als Van Gogh de dierbare herinneringen aan dit mooie stukje Brabant.

Lengte wandelroute: 14 kilometer

De routefolder is verkrijgbaar als papieren wandelkaart bij het infopunt op Markt 4. Tip: combineer deze wandelroute met een bezoek aan het centrum van Etten-Leur om er meer Van Gogh monumenten te bezoeken.

4. Van Gogh wandelroute Helvoirt

Familie Van Gogh strijkt voor een paar jaar neer in Helvoirt. Vincents vader is er aangesteld als predikant. De jonge schilder werkt en reist door Europa, maar komt met de feestdagen thuis. Zo voelt het ook voor hem aan. Thuis. De natuur vindt hij vergelijkbaar met die in de omgeving van Zundert, waar hij opgroeide.

Vrijwel direct na vertrek, stap je in een van Van Gogh’s schilderijen ‘Zicht op Helvoirt’. Boterhammen meenemen op deze tocht hoeft niet, Hotel de Guldenberg heeft genoeg lunchmogelijkheden op de kaart staan.

Van Gogh-route Helvoirt
© Eva Hopstaken
Deel op Pinterest

Na bosgebied volgt zand en heidegebied in de Loonse en Drunense duinen. Historische boerderijen nemen je mee terug in de tijd. Vlak voordat Helvoirt weer in zicht komt, wandel je over het landgoed van kasteel Zwijnsbergen, de ouders van Van Gogh waren destijds goed bevriend met de toenmalige adellijke bewoners.

Lengte wandelroute: 15 kilometer
Op het moment van schrijven (juni 2023) is de Van Gogh wandelroute Helvoirt net gelanceerd. Nadere info over de verkrijgbaarheid van de routefolder of GPX volgt.

5. Van Gogh wandelroute Nuenen

Door spanningen in huize Van Gogh is Vincent liever in de natuur dan bij zijn ouders. In een brief naar zijn broer Theo noemt hij de natuur in en rond Nuenen onuitsprekelijk mooi. Niet alleen de natuur fascineert, ook de boeren. De aardappeleters, zijn eerste meesterwerk, je treft ze hier in Nuenen vereeuwigd in brons aan tafel.

De aardappeleters, Nuenen
© Eva Hopstaken
Deel op Pinterest

Een tocht langs molens en kerken, beken, zgn. broeken, bossen en buurtschappen en natuurlijk het beroemde Van Goghkerkje.

Lengte wandelroute: 10 kilometer

De routefolder kun je bekijken op het bord buiten bij het Van Gogh Village Museum. Tip: combineer je wandeling met een bezoek Van Gogh Village Museum.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!