Ga naar content

Vakantie met hond in België

België - De natuur verkennen samen met je favoriete huisdier? Neem de hond mee op vakantie naar België en waan jezelf even helemaal weg van huis, net over de grens bij onze zuiderburen. Met vier Nationale Parken en een verscheidenheid aan grote- en kleine natuurgebieden is er genoeg keus voor een vakantie met hond. Benieuwd naar de mooiste plekjes voor honden in de Belgische natuur? Wij zetten ze voor je op een rijtje!

Mooiste Belgische vakantieplekken met hond

Er zijn in België veel unieke natuurplekjes die het bezoeken waard zijn. Zowel aan de kust als in het binnenland zijn er volop mooie gebieden om samen met je viervoeter te verkennen. Kijk, lees en beleef:

1. Uitwaaien aan de Belgische Kust

Samen met je hond de duinen ontdekken, langs de zee struinen en heerlijk uitwaaien. De Belgische Kust leent zich ideaal voor natuurliefhebbers die er graag met hun hond op uit trekken. Een aantal uitgelichte plekjes voor hondenliefhebbers:

  • Kamperen bij het strand in Bredene
  • Hoogste duin van België bij Oostduinkerke
  • Stevige kustwandelingen bij Knokke-Heist
Met hond naar Belgische kust
Deel op Pinterest

Helaas is je hond niet toegestaan in het Zwin, een beschermd natuurgebied direct aan de Noordzee, maar je kan wel net zo lekker wandelen in het nabijgelegen natuurpark de Groenpleinduinen, waar de hond - mits aangelijnd - wel toegestaan is.

2. Met je hond in de provincie Antwerpen

Dit stukje van België staat bekend om de gelijknamige stad Antwerpen, maar we snappen dat je met de hond liever kiest voor een natuurvakantie dan voor een stedentripje. Gelukkig zijn er verschillende bossen en zandverstuivingen in de provincie, denk bijvoorbeeld aan de Kempen. Of de Kalmthoutse Heide op de grens van Nederland en België.

3. Wandeltochten in Oost-Vlaanderen

Welkom in het wandelwalhalla voor jou en je hond. In Oost-Vlaanderen vind je tal van mooie gebieden om te gaan hiken. Denk aan de Zwalmvallei, in het dal van het riviertje de Zwalm. Een fraai cultuurlandschap van groene weilanden en akkers, in perfecte balans met de omringende natuur. 

De Zwalmvallei is onderdeel van Landschapspark Vlaamse Ardennen, een heuvelachtige streek ten zuiden van Gent en ook wel benoemd tot een van de mooiste natuurregio's van Vlaanderen. Hier kan je samen met de hond eindeloos vertoeven, er liggen tal van wandelroutes en het is hier niet moeilijk om een idyllische vakantiehuisje te boeken ver weg van de massa.

4. Wallonië met hond

Uitgestrekte landschappen, indrukwekkende vergezichten, ruige oerbossen en imposante rotsblokken. Hoe klinkt dat? In het zuiden van het land ligt Wallonië, het Franstalig deel van België dat ook geschikt is voor een vakantie met hond. En hier vind je meer dan alleen de Ardennen.

Rustzoekers kunnen zich volledig afzonderen in het groen van Wallonië, waar een natuurhuisje voor jou en je hond zo gevonden is. Verken de mysterieuze bossen en dwaal over eeuwenoude paadjes. Of trek de Hoge Venen in, het hoogste deel van België in het Oosten. In het westen zit je dicht bij kunststeden en meren, zoals Eau d'Heure en het nieuwe Landal Park Forest Your Nature.

5. Avontuur in de Belgische Ardennen

De Belgische Ardennen: een heerlijke regio om samen met je hond te verkennen. Het voelt als ver van huis en toch ligt de streek op slechts een paar uur rijden van Nederland, zodat je hond niet te lang in de auto hoeft te zitten.

Ontdek al wandelend de vallei van de Ninglinspo, de omgeving van het dorpje Limbourg of struin langs de Our-rivier samen met je trouwe viervoeter. In deze gebieden vind je wandelroutes waar de hond welkom is. Ga je op andere plekken wandelen in de Belgische Ardennen? Check de route dan vooraf, want soms loopt er vee los en is je hond niet toegestaan in het gebied. Denk ook aan het het vele wild dat hier in de natuur aanwezig is. In sommige gevallen kan het slim zijn om je hond aangelijnd te houden.

Ardennen met hond
Deel op Pinterest

Liever iets anders dan wandelen? Neem je hond dan mee in de kano of op een boottochtje over de Maas. Lees meer over kajakken in de Ardennen. Ook bij diverse bezienswaardigheden is je favoriete huisdier gewoon welkom, zoals bij de Tuinen van Annevoie of Citadel van Dinant.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!