Ga naar content

Åsnen Nationaal Park

Zweden - Åsnen Nationaal Park, in de veelzijdige Småland regio, is een van de meest ongerepte natuurgebieden van Zweden. Het park staat bekend om zijn uitgestrekte netwerk van meren, eilandjes en bossen. Wij begonnen onze reis door Zuid-Zweden in dit unieke merengebied.

Jongste beschermde gebied in Zweden

In totaal heeft de Åsnen regio (155 km²) meer dan 1000 eilanden en zo’n 700 km aan oevers, verspreid. Het Nationaal Park beslaat 19 km², waarvan drie kwart uit water bestaat.

Asnen meer
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

Åsnen is pas sinds 2018 officieel een Nationaal Park en daarmee het jongste beschermde natuurgebied van Zweden. Daarnaast is het nog vrij onbekend, waardoor je hier de mooiste plekken meestal volledig voor je alleen hebt.

Leuke bezienswaardigheden en activiteiten

Wij hebben tijdens onze reis enorm genoten van deze pure natuurlijke omgeving, uitgestrekte meren, imposante bossen en de mooie uitzichten. Hier kom je volledig tot rust, mede omdat het mobiele telefoonbereik hier enorm beperkt is.

1. Vogels en wildlife spotten in Asnen

  Er zijn volop mogelijkheden om het Nationaal Park vanaf het water te verkennen, te genieten van de serene omgeving en tegelijkertijd wildlife en vogels te observeren.

  - Big Five

  Het spotten van de Åsnen Big Five is voor de meeste bezoekers een wens. Wie weet zie je de eland, de koning van het bos, zoals de Zweden hem noemen. Lastig te spotten in het wild, al komen deze machtige dieren veel voor in dit Nationaal Park en zijn ze met name tegen zonsopkomst en zonsondergang te zien, zelfs in het water, aangezien het erg goede zwemmers schijnen te zijn! 

  De rest van de Big 5 bestaat uit de zeearend, parelduiker, kraanvogel en visarend. En er komen ook wilde zwijnen, lynxen, vossen, otters en natuurlijk heel veel verschillende vissoorten voor. Zo is Lake Åsnen erg geliefd bij sportvissers en een belangrijke stop voor trekvogels. Met meer dan 270 vogelsoorten biedt het gebied enorm veel mogelijkheden voor bird watching.

  - Visarend

  De visarend broedt volop in het gebied en je kunt deze majestueuze vogels en hun indrukwekkende nesten dan ook nagenoeg met zekerheid zien tijdens een boottocht op het Åsnenmeer, mits ze nog niet naar het zuiden zijn gevlogen om te overwinteren.

  Visarend in Asnen
  © Naturescanner Naomi
  Deel op Pinterest

  In het broedseizoen, in de lente en zomer van begin april tot eind juli, zijn er verschillende beschermde gebieden opgezet binnen en buiten het Nationaal Park. Deze kan je vinden op de officiële kaart van het natuurgebied, die te koop is bij verschillende lokale ondernemers in de regio.

  2. Boottocht maken

  Een boottocht is een leuke manier om de natuur van Åsnen in je op te nemen. Dat kan, net zoals wij deden, vanuit het Getnö Gård resort, samen met eigenaresse Ingrid Olsson. Zij weet, als een van de ambassadeurs van het Åsnen Nationaal Park, precies welke plekken de moeite zijn, waar je wel en niet mag komen, en kan veel interessante feitjes vertellen over het meer en de omgeving. 

  bootje varen Asnen
  © Naturescanner Naomi
  Deel op Pinterest

  Wij verbleven ook bij dit fijne resort, direct aan het meer, in een houten huisje midden in de natuur. Een bijzonder gebied, waarvan de oorsprong zelfs helemaal terug gaat tot de Vikingtijd.

  Outdoor activiteiten

  Het is heerlijk genieten van de rust en ruimte, maar voor actieve gasten biedt Getnö Gård ook een scala aan mogelijkheden, zoals kajakken, kanoën, vissen, boottochten, wandelen of fietsen, direct vanaf het resort. Er is zelfs een 120 km lange kanoroute door de Åsnen regio, met onderweg verschillende plekken om te kamperen. De Värendsleden Canoe Trail loopt van Asa in het noorden tot Granö in het zuiden, via de westkant van het Åsnenmeer en door het Nationaal Park.

  Daarnaast zijn er verschillende goed gemarkeerde wandelpaden in de omgeving en zo’n 6 fietsroutes rondom het Åsnenmeer. Wij huurden e-bikes bij het leuke winkeltje en tevens café/restaurant Ålshults Handelsbod in het nabijgelegen Ålshult. Vandaar reden we de autovrije fietsroute door het Nationaal Park, helemaal tot aan de Trollberget ingang aan de westkant.

  Kayak
  © Naturescanner Naomi
  Deel op Pinterest

  De route voert door prachtige bossen vol varens en gekleurde heide en is omgeven door meren en eilanden. Het komt uit bij 1 van de 2 ingangen van het Nationaal Park met een houten plateau op het water, dat een prachtig zicht biedt over het meer.

  De Trollberget ingang is een fijne picknick plek met verschillende recreatieve mogelijkheden en faciliteiten. Tevens het startpunt van mooie wandelroutes en een populaire plek voor gezinnen, waar de kinderen op zoek kunnen naar trollen in de omliggende grotten en alles leren over de lokale flora en fauna op de educatieve borden.

  Wat te doen in de omgeving? De Åsnen regio

  Van Ålshult reden we door naar Växjö, de hoofdstad van Småland, omringd door wel 200 meren en 23 natuurreservaten. Wij volgden de Sirkövagen Route, die langs authentiek Zweedse en erg fotogenieke plekjes voert.
  Vergeet onderweg niet te stoppen voor lunch bij het kleurrijke en authentieke Kurrebo in Urshult.

  Kurrebo
  © Naturescanner Naomi
  Deel op Pinterest

  Deze B&B heeft een eigen moestuin, café en organisch restaurant met heerlijk vegetarisch en veganistisch eten, geserveerd in een ontspannen sfeer. De mooie vintage meubels, het goede eten, de scherpe prijzen en de locatie op de heuvel boven het Åsnenmeer, maken het een echte aanrader. 

  Loop ook zeker even de heuvel op naar Lunnabacken voor een indrukwekkend uitzicht over de Åsnen regio. Dit is namelijk een van de hoogste plekken van de streek en je vindt hier tevens het interessante ‘homestead museum’. De perfecte plek om meer te leren over de historie van de lokale boerderijen. Helemaal als je ook zo gek bent op die rode authentiek Zweedse huizen met begroeide daken.

  Lunnabacken Asnen regio
  © Naturescanner Naomi
  Deel op Pinterest

  Onze reis naar Åsnen werd mede mogelijk gemaakt door Go Visit South Sweden.

  Getnö Gård Resort

  Getnö Gård ligt aan de oevers van het Åsnenmeer. Het wordt volledig omringd door natuur, met veel rust en ruimte, en biedt verschillende soorten accommodaties aan, verdeeld over 15 km² privé natuurgebied, net buiten het Nationaal Park. 

  © Naturescanner Naomi
  Deel op Pinterest

  De accommodaties variëren van 12 comfortabele huisjes bij het hoofdgedeelte (het hele jaar door geopend, met 2 tot 12 slaapplekken per cabin), tot 4 simpele vissershutjes voor de zomer, direct aan het meer, met een bootsteiger. Elk huisje heeft zijn eigen vuurkorf en BBQ. Daarnaast zijn er verschillende kampeerplekken rondom het meer, beschikbaar van april tot oktober. Het hoofdgebouw is voorzien van zonnepanelen.

  vakantiehuisje
  © Naturescanner Naomi
  Deel op Pinterest

  Het hoofdgebouw heeft een café met bakkerij en campingwinkel, met verschillende lunch en BBQ pakketten voor afhaal en veel mogelijkheden voor activiteiten op en rond het water. Daarnaast bieden ze hier diverse kleinschalige tours aan met lokale gidsen.

  En de natuurlijke ingang naar het Nationaal Park via het water direct vanaf het resort, maakt het de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van het Åsnen Nationaal Park.

  Milieubewust & duurzaam resort

  Getnö Gård is erg toegewijd aan duurzaamheid en milieubewustzijn. Ze nemen actief deel aan natuurbescherming met verschillende educatieve programma's om bezoekers bewust te maken van de unieke ecosystemen van Åsnen. Ze werken enkel regionaal en duurzaam sinds 1967 en wekken met zonnepanelen hun eigen energie op.

  Het is een familiebedrijf, dat dit deel van het Nationaal Park al meerdere generaties beheert en beschermt. Hierdoor draag je met jouw verblijf direct bij aan de lokale economie. 

  Bootjes bij Getnö Gard
  © Naturescanner Naomi
  Deel op Pinterest

  Er zijn nog meer lokale ondernemers in de regio, bij wie je op deze manier kan bijdragen. En door met respect met de natuur om te gaan en je te houden aan de speciale zones en restricties tijdens het broedseizoen, draag je tevens je steentje bij aan de duurzaamheid en natuurbehoud van de Åsnen regio.

  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!