Ga naar content

Pucon en Huerquehue National Park

Huerquehue National Park ligt op de flanken van de Andes bij de grens van Chili en Argentinië. Aan de noordkant van Los Lagos is het alleen bereikbaar vanuit de plaats Pucón. Tijdens een reis naar Patagonië zorgt de natuur hier voor een lieflijke afwisseling met het ruige gebied.

Bezienswaardigheden Pucón

Dat Pucón niet altijd een rustige uitvalplaats voor bergbeklimmers en toeristen is, blijkt uit de tientallen verkeersborden die aangeven waarheen te vluchten als de vulkaan Villarrica weer eens uitbarst. Chilenen zijn wel wat gewend, de aarde komt zelden tot rust in dit bijzondere gebied. Al deze vulkanische activiteit heeft er voor gezorgd dat er een gebied ontstaan is met een ongekende schoonheid en prachtige natuur.

1. Landschap Pucon

Rond Pucon wisselen dreigende vulkaankraters, spiegelende bergmeren en uitgestrekte wouden elkaar af. Het wordt meteen duidelijk waarom juist Pucon vanaf het begin van de vorige eeuw geliefd was bij de jetset van Santiago en Valdivia. Hotel Antumalal getuigt nog van deze tijd, dromerig weggestopt op een berghelling met uitzicht over Lago Villarrica.

Natuur bij Pucon
Deel op Pinterest

Er zijn veel mogelijkheden om begeleid op excursie te gaan. Vanaf het meer de bergen intrekkend met o.a. de Carileufu Waterval (beste locatie om de zeldzame riviereend te spotten), het meer van Trailenco en het Villarrica National Park als doelen.

2. Huerquehue National Park

Pucon is een goede uitvalsbasis voor het Huerquehue Nationaal Park en een natuurreis in Patagonië. Enkele touroperators bieden ook groepsreizen aan met een bezoek aan Pucon en Huerquehue. Vanaf Lago Tinquilco in het Nationale Park, noordoost van Pucon, is elke stap naar boven een stap terug in de geologische tijd. Bloemen en planten verdwijnen terwijl het pad verder omhoog klimt. Loofbomen worden schaarser en maken uiteindelijk plaats voor de meest primitieve naaldbomen die nu nog voorkomen.

Huerquehue National Park
Deel op Pinterest

Op de hoogtemeter staat 1310 meter, maar op de geologische tijdschaal ben je 120 miljoen jaar teruggelopen. Je staat op het moment dat het oer-continent Gondwana definitief uit elkaar zou vallen. In deze omgeving groeit de Araucaria, een dennensoort, die stamt uit de Jura. Spaanse ontdekkingsreizigers noemden ze Araucaria’s naar de inheemse Araucana (Mapuchi) volkeren in midden-Chili. Nooit zullen ze vermoed hebben dat ze gestuit waren op een levend fossiel uit het oude Gondwana continent. Alleen in Chili, Nieuw-Caledonië, Nieuw-Guinea en Australië zijn deze bijzondere bomen nog te vinden.

3. Bergwandelen

Het park heeft verschillende entrees. de hoofdingang ligt aan de kant van Pucon. In deze omgeving ligt ook een resort waardoor het aan deze kant van het park voor Chileense begrippen opmerkelijk druk kan zijn. De route is echter prachtig en brengt je van 900 meter tot 1500 meter hoogte. Vuurkroonkolibries zijn vaste bloembezoekers langs het pad, Patagonische buizerden en Chimango’s zweven over de hellingen.

Na de Cascada Nido de Aquila stijgt het even flink, maar dan begint het vlakkere Araucaria bos. In de zuidelijke zomer zijn de vier bergmeertjes een perfecte plek voor een picknick. Bij Lagune el Toro ligt de aansluiting op de tweedaagse route Los Huerquenes en Refugio Renahue. Huerquehue, een topbestemming tijdens elke Chileense natuurreis.

Reizen naar Pucon en Huerquehue

Pucon ligt in het Chileense Lake District en is vanaf Valparaiso uitstekend met een auto bereikbaar. Een ideale uitvalsbasis voor een individuele natuurreis naar de voet van de Andes en de vijf grote vulkanen in dit gebied.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!