Ga naar content

Ballestas eilanden Peru

Reis Peru - Leuke excursietip, de Islas Ballestas of Ballestas Eilanden in Peru. Ongeveer 200 km ten zuiden van de Peruaanse hoofdstad Lima en 15 kilometer van het stadje Pisco (bekend van de Peruaanse likeur) ligt de kleine vissershaven Paracas. Voor de kust van dit kleine plaatsje liggen de Ballestas eilanden. De eilanden maken deel uit van het Paracas National Reserve.

Islas Ballestas

Paracas is op zich al een bezoek waard. In de baaien bij dit plaatsje vind je werkelijk honderden zeeleeuwen. Wanneer de mannetjes vechten om de vrouwtjes vallen er gegarandeerd slachtoffers. De krengen lokken tal van roodkopgieren en condors, die zich tegoed doen aan deze maaltijd.

Als je hier in de buurt bent moet je echter ook een tour naar de Ballestas Eilanden boeken. Je kan een excursie (duurt ongeveer 2,5 uur) regelen via een plaatselijk bureau in Pisco of Paracas, maar het kan ook via erkende reisorganisaties in Nederland of België, bijvoorbeeld als losse bouwsteen bij Riksja Peru.

Excursie Ballestas eilanden in Peru

Gedurende de ochtend vertrekken er speedboten vanaf de kleine vissershaven Paracas richting de Ballestas eilanden. De eilanden zijn niet voor mensen te betreden en je vaart er alleen tussendoor. Ze bestaan uit grote rotsformaties, grotten en mooie bogen. Het is ongeveer een half uur varen naar de eilanden. Tijdens de boottocht heb je een prachtig zicht op de veelzijdigheid van de flora en fauna op de eilanden en er worden volop mogelijkheden gegeven om al het moois vast te leggen op foto.

De excursieboten komen betrekkelijk dichtbij de eilanden, zodat je de dieren goed kunt bekijken. Onderweg zie je "El Candelabro" op de helling van het schiereiland Paracas; een gigantische rotstekening van een kandelaar die alleen vanaf zee te zien is. Wie deze tekening gemaakt heeft en met welk doel is onbekend. Het vermoeden is dat vissers of piraten dit gemaakt hebben als punt van herkenning. Vervolgens wordt er doorgevaren naar de Ballestas eilanden.

Vogels en andere dieren Ballestas

De Ballestas eilanden vormen een gebied met een enorme variëteit aan vogels. Je ziet er onder andere stormvogels, fregatvogels, humboldtgenten, drie soorten aalscholvers, bruine pelikanen en de humboldtpinguïn. Een typisch Peruaanse vogel die je hier ziet is de "Peruvian Boobie". Deze vogel leeft uitsluitend hier. Vroeger waren de eilanden hoofdzakelijk beroemd door de kwaliteit van de guano die Peru exporteerde naar Europa. Op de eilandjes wordt nu nog één keer per jaar de guano verzameld.

Zeeleeuwen op de Ballestas
Deel op Pinterest

Deze nitraatrijke uitwerpselen worden als meststof gebruikt en zijn economisch gezien zeer belangrijk voor Peru. Buiten de duizenden vogels zie je ook veel zeeleeuwen lekker luieren op de rotsen of zwemmen in de zee. Ook is er een groot strand waar een paar duizend zeeleeuwen liggen. Zeeschildpadden, dolfijnen en walvissen komen ook voor in dit gebied, maar de kans dat je die ziet is een stuk kleiner. 

Reizen naar de Ballestas

Bekijk onze reistips voor de leukste reizen naar de Ballestas eilanden in Peru: van een individuele rondreis of fly-drive tot een volledig georganiseerde groepsreis langs de Ballestas. Tip: er is ook een eilandengroep (veel kleiner en dichter bij Lima) waar de mogelijkheid bestaat met zeeleeuwen te zwemmen. Ook daar ga je in een klein bootje en is absoluut niet druk qua toerisme. De vertrekhaven heet Callao.

Veelgestelde vragen

Geschreven door
Wouter Verloop
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!