Ga naar content

Nationale parken in Peru

Weinig landen hebben zo’n enorme diversiteit in natuur als Peru, en dat heeft alles te maken met de geografische ligging. Een groot deel van het land is bedekt met weelderig tropisch regenwoud, zowel in de Amazonas in het noorden als in het oostelijk deel van het land. Het Andesgebergte met pieken tot ver boven de 6.500 meter domineert de hele brede middenstrook en tot slot kom je aan de kustlijn van vele honderden km lang, met zandstranden, kliffen en woestijngebied.

Mooiste nationale parken in Peru

Peru is een land dat de wonderen van de natuur omarmt. We nemen je mee langs vijf nationale parken en reservaten die de veelzijdigheid van Peruaanse natuur belichten.

1. Manu National Park – Wildlife paradijs

Verscholen in het hart van de Peruaanse Amazone, is Nationaal Park Manu een UNESCO Werelderfgoedlocatie en een van de meest bio-diverse plekken op aarde. Dit ongerepte regenwoudreservaat in de regio Madre de Dios beslaat meer dan 15.000 vierkante kilometer en omvat zowel laagland tropische regenwouden als nevelwouden in de hoge Andes.

Manu National Park
© PROMPERU
Deel op Pinterest

Het park herbergt een verbluffende verscheidenheid aan wildlife, waaronder jaguars, reuzenotters, ara's en ontelbare soorten amfibieën en reptielen. Vogelliefhebbers trekken naar Manu voor de kans om de kleurrijke harpijarend en de zeldzame Andes-Cock-of-the-rock te spotten. De afgelegen ligging en de beschermde status van Manu hebben bijgedragen aan het behoud van zijn natuurlijke schoonheid.

2. Huascarán National Park – hoogste berg van Peru

Gelegen in het hart van de Andes, in de Ancash regio, is Nationaal Park Huascarán een eerbetoon aan de prachtige bergnatuur van Peru. Met een oppervlakte van ongeveer 3.400 vierkante kilometer herbergt het enkele van de hoogste tropische bergen ter wereld, waaronder de Huascarán, die op meer dan 6.700 meter boven zeeniveau torent. Dit is de hoogste berg van Peru.

Nationale parken Peru
© PROMPERU
Deel op Pinterest

Fotogeniek zijn ook turquoise gletsjermeren, de ultieme beloning na een stevige hike. Het park biedt dan ook spectaculaire wandel- en klimmogelijkheden, en van over de hele wereld komen bergsporters hierheen om de uitdaging aan te gaan. De Andes zijn de thuisbasis van zeldzame soorten zoals de vicuña en de Andescondor, en maken Huascarán National Park tot een must visit voor ieder die houdt van bergen.

3. National Reserve Paracas – op de grens van zee en woestijn

Aan de zuidkust van Peru, in de regio Ica, ligt Nationaal Reservaat Paracas, een oase van biodiversiteit te midden van de uitgestrekte kustwoestijnen en het blauwe water van de Stille Oceaan. Dit park beslaat ongeveer 335.000 hectare en omvat zowel land- als zeegebieden. Wat Paracas echt bijzonder maakt, is het onderwaterleven en het zee-ecosysteem. Je vindt er talloze soorten vissen, zeevogels, zeeleeuwen maar ook pinguïns.

National Reserve Paracas
© PROMPERU
Deel op Pinterest

Maak een boottocht naar de Ballestas-eilanden, vlak voor de kust. Deze kleine rotseilanden worden bevolkt door honderden zeevogels en zeeleeuwen. Wat een contrast met het woestijngebied op het vaste land, een landschap van hoge zandduinen en hoge kliffen langs de kust. Op verschillende plaatsen kun je hier geweldig snorkelen.

4. Tingo Maria National Park – in het centrale hoogland

Nationaal Park Tingo María, gelegen in de centrale hooglanden van Peru, in de regio Huanuco, is een park dat zich onderscheidt door zijn opvallende geologische formaties en weelderige bossen. Het is vernoemd naar de iconische Tingo María-berg, die lijkt op een slapende vrouw als je hem vanuit de juiste hoek bekijkt.

Dit beschermde gebied met een oppervlakte van ongeveer 4.777 vierkante kilometer heeft dichte bossen. Voor veel vogelsoorten, waaronder toekans en papegaaien is dit hun thuisbasis. Ook leven hier zoogdieren zoals brilberen en reuzenmiereneters.

Een van de meest bijzondere plaatsen in het park is de ‘Cueva de las Lechuzas’, of de Grot van de Uilen, waar bezoekers een indrukwekkende kolonie vleermuizen en uilen kunnen zien. Daarnaast zijn er verschillende wandelroutes om het park te verkennen, langs watervallen en panoramische uitkijkpunten.

Tingo Maria National Park
© PROMPERU
Deel op Pinterest

5. Nationaal Park Cordillera Azul

Dit park in het oosten van Peru is een verborgen juweeltje voor natuurliefhebbers. Het park is meer dan 13.500 km2 groot en wisselt berggebieden en regenwoud met elkaar af. De naam Cordillera Azul – Blauwe Bergen – dankt het park aan een blauwe waas die de bergen bedekt. Dit opvallende natuurverschijnsel wordt veroorzaakt door de essentiële oliën van miljoenen cederbomen in het gebied.

Ook hier zijn de ongerepte natuur en wildlife indrukwekkend. Met een beetje geluk spot je onder meer jaguars, brilberen en verschillende apensoorten. Ook vind je er meer dan 1.200 vogelsoorten. Het is een perfecte plek voor wandelingen, kamperen en opzoek te gaan naar de prachtige watervallen in het park. De Cordillera Azul is een plek van ongerepte schoonheid en ligt op het grensgebied van de regio San Martin, Loreto, Ucayali en Huanuco.

Nationaal Park Cordillera Azul
© PROMPERU
Deel op Pinterest

Peru is een land van ongeëvenaarde biodiversiteit, en deze vijf nationale parken en beschermde natuurgebieden geven slechts een fractie weer. Of je nu van de weelderige regenwouden van Manu houdt, het hooggebergte in Huascarán National Park verkiest, de kustnatuur van Paracas ontdekt, de vogels van Cordillera Azul spot of de geologische formaties van Tingo María verkent, Peru laat een diepe indruk achter.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!