Ga naar content

Nazca

De stad Nazca, ook wel Nasca geschreven, ligt tussen Huacachina en Arequipa. Je komt er in de meeste gevallen langs als je een rondreis in Peru maakt. Iets buiten Nazca vind je de beroemde Nazcalijnen. Deze mysterieuze tekeningen liggen verspreid over een gebied van 450 km2. 

Bezienswaardigheden Nazca

Hoe kun je de Nazca-lijnen het beste bewonderen en wat is er nog meer te zien rondom Nazca? Reporter Gina vertelt het je in dit artikel.

Reistip

1. Nazcalijnen

De Nazcalijnen zijn de meest opvallende groep van geogliefen ter wereld. Ze zijn waarschijnlijk gemaakt in 200 v.C. tot 600 n.C. door de Nazca-beschaving, die toen in het gebied leefde. De lijnen in de grond vormen tekeningen van tot wel 300 meter groot en beelden dieren en geometrische figuren af. Waarom ze precies zijn gemaakt, weet niemand. De meeste mensen denken dat het een astrologische kalender is, maar het zouden ook offers aan de goden geweest kunnen zijn.

Je kunt de Nazca-lijnen op twee manieren bekijken. Vanaf een uitkijktoren of per vliegtuig. De uitkijktoren heet de Torre Mirador de Las Lines de Nazca. Een ticket om naar boven te gaan kost 6 soles. Vanaf boven kun je drie figuren zien: een hagedis, een boom en een hand.

Lijnen van Nazca
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

Toch heb je het beste uitzicht op de Nazca-lijnen vanuit de lucht. Tijdens een vlucht over de Nazca-lijnen kun je zo’n dertien verschillende tekeningen zien. Waaronder de pelikaan, alien, aap en kolibrie. Overdag, maar vooral ‘s morgens, vertrekken er verschillende vliegtuigjes voor een rondvlucht over het gebied. De vliegtuigen hebben plek voor 4 tot 12 personen en de vlucht duurt een half uur. Het hele avontuur kost ongeveer 90 soles.

Tips voor een vlucht over de Nazca-lijnen:

  • Neem als je snel misselijk wordt van tevoren een reispilletje. Om alle figuren goed te kunnen zien, maakt de piloot nogal wat scherpe bochten. Dat kan voor een leuke achtbaan-ervaring zorgen, maar ook voor wat misselijkheid als je daar gevoelig voor bent.
  • Kies voor een ochtendvlucht. De meeste vluchten gaan sowieso ‘s morgens en dat heeft onder andere met het zicht te maken. Aan het einde van de dag wordt het in dit gebied vaak een beetje heiig en dan kun je de figuren minder goed zien.
  • Hou rekening met wat uitloop. Sowieso gaan de meeste dingen in Peru trager dan we in Nederland gewend zijn en dat is ook hier het geval. Natuurlijk boek je een bepaalde vertrektijd, maar het kan zomaar een halfuur tot een uur uitlopen voor je de lucht in bent.

2. Cantalloc Aqueducts

Op ongeveer 4 kilometer van Nazca vind je de Cantalloc Aqueducts. Hier kun je heel goed zien hoe de bevolking vroeger hun landerijen en dorpen van water konden voorzien. Er valt namelijk amper regen in deze regio. 

Irrigatie
© Naturescanner Mirre
Deel op Pinterest

Toch wist de Nazca bevolking in pre-Inca-tijden al dat er water onder de grond stroomde. Daarom legden ze een ondergronds tunnelsysteem aan om het water om te leiden naar grote putten. Via een spiraalvormig trappensysteem bereikten ze de bodem van de put. Daar konden ze water uit halen en ze hadden zo ook meteen toegang tot de tunnels om deze om de paar maanden schoon te maken. 

Cantalloc Aqueducts
© Naturescanner Mirre
Deel op Pinterest

Het is een aanrader om deze aquaducten met een gids te bezoeken. Die vertelt je alles over dit bijzondere watersysteem en geeft je achtergrondinfo over de leefwijze van de bevolking. Een groot deel van de Cantalloc Aqueducts wordt tegenwoordig zelfs nog gebruikt.

3. Maria Reiche museum

Maria Reiche was een Duitse wetenschapper die jarenlang onderzoek heeft gedaan naar de Nazcalijnen. Zij geloofde dat de tekeningen deel uitmaakten van een astronomische kalender. Haar voormalige woonhuis is tegenwoordig een klein museum. Zo krijg je een klein kijkje in haar leven en het onderzoek wat ze deed. 

4. Maria Reiche planetarium

In het Maria Reiche planetarium wordt één van de theorieën van Maria Reiche uitgelegd. Zij dacht dat de Nazcalijnen naar diverse sterrenbeelden wijzen. Door middel van een film kom je meer te weten over haar leven. In de ronde koepel worden de sterren geprojecteerd, waardoor haar theorie onderbouwd wordt. De eigenaar neemt je ook nog mee naar buiten om de genoemde sterrenbeelden aan te wijzen.

5. Antonini museum

In de omgeving van Nazca zijn veel archeologische opgravingen gedaan. Omdat er grafrovers actief waren, besloot een archeoloog om een museum op te richten waarin hij zijn vondsten tentoonstelt: het Antonini museum, vernoemd naar de archeoloog. 

Antonini museum
© Naturescanner Mirre
Deel op Pinterest

Het is een schatkamer vol met vondsten uit zowel de Nazcatijd als uit andere tijdsperiodes. Er zijn maskers, sieraden, gebruiksvoorwerpen en zelfs mummies te zien. Achter het museum kun je een deel van het ondergrondse Nazca-aquaduct bewonderen.

Video Nazcalijnen tijdens rondreis Peru

Bekijk de video van Mirre en Gina die 18 dagen door Peru reisden, onder andere langs de Nazcalijnen.

Verblijf in Nazca

In het stadje Nazca is verder niet heel veel te doen. Tijdens de trip die ik maakte verbleven we er twee nachtjes, dus we hadden ongeveer 1,5 dag te besteden. Dat is net genoeg om bovenstaande activiteiten van je lijstje af te strepen.

Het bezoek van Gina en Mirre aan Nazca maakte deel uit van een 18-daagse rondreis door Peru van TUI Nederland.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!