Ga naar content

Humantay Lake

Vanuit Cusco kan je een heleboel mooie dagtrips maken. Zoals naar de Sacred Valley of Rainbow Mountain. Maar ook Laguna Humantay, ook wel Humantay Lake genoemd, verdient zeker een plek op je lijstje. Het ligt op wel 4200 meter hoogte en wordt omringd door besneeuwde bergen en gletsjers. Reporter Gina maakte een 18-daagse rondreis door Peru en bezocht onder andere dit prachtige gletsjermeer. Ze vertelt je alles over de reis ernaartoe en de hike zelf.

Laguna Humantay: dit moet je weten

Humantay Lake ligt op 4200 meter hoogte. De hike zelf start ongeveer op 3800 meter bij Soraypampa. Doordat het meer zo hoog ligt, is het belangrijk dat je goed geacclimatiseerd bent in Cusco. Het is het beste wanneer je hier al 2 nachtjes hebt geslapen. Zelf had ik dat ook gedaan en eerder tijdens de reis was ik ook op hogere plekken geweest, maar alsnog vond ik het een hele pittige klim.

Laguna Humantay
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

Je bent ongeveer 1,5 uur onderweg naar boven, wat helemaal niet lang klinkt. Alleen doordat de route bijna continu stijl omhoog gaat, is het best zwaar. Ik moest vaak stoppen om op adem te komen, want ik merkte toch dat mijn ademhaling door de hoogte niet zo soepel ging als normaal. Het is sowieso belangrijk dat je een goede basisconditie hebt. Het uurtje naar beneden gaat een stuk makkelijker!

Wandelen naar Humantay Lake

Als je de hike naar Humantay Lake wil doen vanuit Cusco, zijn er twee opties. Je kunt mee met een georganiseerde tour, of er zelfstandig heen reizen. Ik zet beide opties hieronder voor je op een rij.

Met een tour naar Humantay Lake

In Cusco zijn veel organisaties die tours naar Humantay Lake organiseren. Je gaat dan met een kleine groep naar Soraypampa en maakt gezamenlijk de hike. Het voordeel van deze tours is dat alles voor je wordt geregeld en er veel inclusief is. Je wordt opgehaald bij je accommodatie (heel vroeg, rond een uur of 4 ‘s nachts), je gaat ergens ontbijten en op de terugweg ga je ook nog ergens lunchen. 

Deze tours kosten meestal tussen de 120 en 180 soles. Het verschilt per organisatie of de entree inclusief is. Zo niet, dan kost dat ongeveer 20 soles extra. Het nadeel aan deze georganiseerde tours is dat ze ongeveer allemaal tegelijk aankomen en vertrekken. Daardoor is de kans groot dat je het laatste stuk in de file staat en dat je met een heleboel mensen tegelijk de berg op loopt.

Wandelen naar Humantay Lake
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

Zelf een taxi boeken naar Humantay Lake

Zelf had ik niet zoveel zin om met een groep op pad te gaan, dus regelde ik mijn vervoer naar Humantay Lake zelf. Er zijn meerdere taxibedrijven die dit aanbieden. Je wordt dan opgehaald wanneer je wilt en de chauffeur blijft netjes wachten tot je klaar bent met de hike. Doordat je zelf je tijdstip kan kiezen om weg te gaan, heb je de kans om de rest van de groepen voor een groot deel te vermijden. Het is dan handig om tussen 7 en 9 uur te vertrekken. 

Houd er wel rekening mee dat het een hele lange dag is, aangezien het twee keer zo’n 3,5 uur rijden is en je 2 uur aan het hiken bent. Zelf bleef ik ongeveer een halfuur bij het meer om even uit te rusten en foto’s te maken. Ik boekte mijn taxi en chauffeur bij Taxi Intur Peru. Als je kiest voor deze manier betaal je meestal tussen de 280 en 330 soles. Ga je samen met anderen? Dan wordt het natuurlijk goedkoper omdat je de taxi kunt delen.

Paklijst hike Laguna Humantay

Staat de hike naar Humantay Lake op je lijstje? Zorg er dan voor dat je onderstaande spullen meeneemt:

  • Kleed je aan met laagjes! Doordat het meer zo hoog ligt, is het er vrij frisjes. Maar tijdens het omhoog hiken kun je het natuurlijk wel warm krijgen, dus dan is het handig als je je jas uit kunt doen. 
  • Een regenjas, muts en handschoenen zijn ook altijd handig om voor de zekerheid mee te hebben.
  • Veel water! Natuurlijk om je dorst te lessen, maar ook als je een beetje last krijgt van hoogteziekte is water drinken goed.
  • Snacks voor onderweg (en lunch als je op eigen gelegenheid gaat).
  • Zonnebrand.

Ook goed om te weten: bij het startpunt van de hike en bij het meer zelf staat een klein kraampje waar je wat simpele snacks en drinken kunt krijgen, zoals frisdrank en coca thee.

Ontdek meer moois in Peru

Peru is een prachtig land om een rondreis te maken. Bezoek het wereldwonder Machu Picchu, leuke steden zoals Arequipa en Cusco en verwonder je over de Nazca lijnen en oasestad Huacachina. Tijdens de rondreis Mystiek Peru van TUI zie je het allemaal!

Gina's bezoek aan Humantay Lake maakte deel uit van een 18-daagse rondreis door Peru van TUI Nederland.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!