Ga naar content

Huacachina

Maak je een rondreis door Peru? Tussen Lima en Nazca vind je een unieke oase, midden in de woestijn. Het is precies wat je je voorstelt bij een oase: kilometers woestijnzand en in het midden een blauwe lagune omringd door palmbomen.

Huacachina werd al in de jaren '40 een bekende plek. Er werd gezegd dat de lagune helende krachten zou hebben, waar vooral rijke mensen van hebben geprofiteerd. Tegenwoordig mag je geen duik meer nemen, omdat het water vervuild is. Er zal dus weinig helends in gezeten hebben...  

Deze hype was na een aantal jaren ook weer voorbij, wat ervoor zorgde dat er vrij weinig meer gebeurde in Huacachina. Tot een jaar of twintig geleden, toen slimme ondernemers wel wat zagen in deze mooie plek.

Activiteiten oasestad Huacachina

Er werd voor meer accommodaties gezorgd, er kwamen restaurantjes bij en er werden allerlei activiteiten voor toeristen opgezet. Huacachina is niet heel groot, maar toch zijn er een aantal dingen die je zeker op je lijstje moet zetten als je hier bent. 

Stad bij oase
© Naturescanner Mirre
Deel op Pinterest

Helaas is het niet meer toegestaan om in de lagune te zwemmen, maar er zijn wel andere sportiviteiten mogelijk. Iedereen die hier komt doet minstens één van onderstaande activiteiten. Of ga gewoon voor allemaal! 

Reistip

1. Sandboarden en buggy rijden

Als je van een beetje adrenaline houdt, moet je zeker een 4x4 buggy tour boeken in Huacachina. Je rijdt niet zelf, maar de chauffeur zorgt er absoluut voor dat het een fantastische ervaring wordt. Je scheurt door de duinen, maakt scherpe bochten en racet over heuvels van 30 meter hoog. Onderweg stop je een aantal keer om mooie foto’s te kunnen maken.

Buggy's
© Naturescanner Mirre
Deel op Pinterest

Meestal boek je deze tours inclusief sandboarden. Een soort snowboarden, maar dan door het zand. Bij sommige tours ga je liggend op je buik van de heuvels af en bij andere ga je echt staan, zoals op een snowboard. Dat doe je dan wel bij de minder steile heuvels.

Sandboard
© Naturescanner Mirre
Deel op Pinterest

Eenmaal beneden komt de buggy je weer ophalen en mag je gewoon nog een keer! Trek vooral lange kleren aan en dichte schoenen, want het zand is heel heet en het gaat schuren als het tussen je kleding komt. En zelfs dan is de kans groot dat je het zand twee dagen later nog steeds terugvindt...

2. Duinen beklimmen

De mooiste uitzichten op de lagune heb je natuurlijk vanaf een hoger gelegen punt. Daar kom je met de buggy tour, maar je kunt er ook voor kiezen om de zandduinen te beklimmen. Afhankelijk van welke heuvel je kiest, is het ongeveer een half uurtje klimmen. Al kan dit door de warmte en het mulle zand net iets langer aanvoelen. 

Duinen
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

Vergeet je ook zeker niet goed in te smeren, want je verbrandt hier supersnel. Eenmaal boven heb je een fantastisch uitzicht over Huacachina en de woestijn.

3. Waterfietsen of varen in de lagune

Toch liever een relaxte activiteit? Huur dan een bootje of waterfiets en maak een tochtje over het groenblauwe water. Tip: verblijf hier minimaal een nachtje, zodat je een van de activiteiten in de woestijn met zonsondergang kunt doen. Dat maakt het extra bijzonder!

Varen op de oase
© Naturescanner Mirre
Deel op Pinterest

Bereikbaarheid Huacachina

De kans is groot dat je Huacachina vanuit Lima gaat bezoeken als je door Peru reist. Vanaf hier gaan er verschillende bussen naar Ica. Deze ritten duren tussen de 4 en 5 uur. 

Als je toevallig een nachtje in Paracas hebt geslapen om de Ballestas eilanden te bezoeken, dan duurt de busreis naar Ica 1,5 uur. Huacachina ligt op slechts 8 kilometer van Ica, dus met een taxi vanuit Ica ben je er in 15 minuten. Reis je toevallig andersom en kom je vanuit Nazca? Dan pak je vanaf daar de bus naar Ica. Dat duurt ongeveer 2 uur.

Video Peru - Huacachina

Bekijk de video van de 18-daagse Peru reis die onder andere langs Huacachina komt.

Het bezoek van Gina en Mirre aan Huacachina maakte deel uit van een 18-daagse rondreis door Peru van TUI Nederland.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!