Ga naar content

Vakantie met kinderen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika natuur - Met kinderen naar Zuid-Afrika, dat is een geweldig leuk avontuur. Zuid-Afrikanen reizen zelf ook graag en veel in eigen land met het hele gezin.

Reis met de kinderen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft veel te bieden, ook voor jonge kinderen en tieners. De vele wilde dieren zorgen voor een topervaring, maar ook de prachtige stranden zijn leuk voor kids. Tijdens een rondreis in Zuid-Afrika met het gezin is er veel keuze aan accommodaties; overnacht in tenten, een self-catering cottage, een B&B of luxe hotel. Veel accomodaties hebben familiekamers en een zwembad. Wat dacht je van rondreizen met een camper? De hoofdwegen in Zuid-Afrika zijn over het algemeen uitstekend en de campings schoon, leuk gelegen en vaak uitgerust met zwembad en speeltoestellen.

Aanbevolen groepsreizen:

Liever wat avontuurlijker? In Zuid-Afrika verhuurt men 4x4 campers met daktent, geschikt voor een reis met het gezin. Het is niet nodig grote afstanden te reizen, zelfs binnen één provincie is de diversiteit aan fauna en flora en leuke dingen om te doen enorm en de kinderen zullen er zeker van genieten. Hieronder omschrijven we een aantal mogelijkheden en geven we tips voor een verre familiereis in Zuid-Afrika, wellicht leuke inspiratie voor jullie reis!

Aanbevolen privéreizen:

Beste bestemmingen met het gezin in Zuid-Afrika

Waarheen met kinderen in Zuid-Afrika? Bekijk de verschillende mogelijkheden, met voordelen en reistips.

1. Safari + strand in het zuiden

Geniet van het enige big-7 park ter wereld, in Addo Elephant. Waarom de big-7? Het park werd uitgebreid en loopt nu door tot aan de zuidkust. Dus behalve leeuwen, olifanten, neushoorns, luipaarden en buffels kan je hier ook de witte haai en de walvis zien.

In het zuiden kan je ook walvissen zien! Super leuk voor de kids. De beste tijd om walvissen te spotten is van juli tot november en de gehele kust van Port Elizabeth tot aan Kaapstad leent zich hier uitstekend voor. Laat de kinderen ook kennismaken met de pinguins bij Boulders Beach, net buiten Kaapstad en ga met de kabelbaan naar de Tafelberg.

Struisvogels kijken op de struisvogelboerderijen in Oudtshoorn of toch liever het cheetah conservation center bezoeken in de buurt van Albertina. De mogelijkheden zijn eindeloos; tijdens een reis met de kinderen door Zuid-Afrika zal niemand zich vervelen!

Groepsreis met kids: een familiereis - Djoser.
Privé reis met kids:  individuele rondreis - Better Places.

2. Kruger met kinderen

Het is goed te doen om met kinderen het indrukwekkende Kruger Nationaal Park te bezoeken. Hou er rekening mee dat er malaria in bepaalde seizoenen voorkomt in Kruger (in beperkte mate), dus advies van dokter of GGD is aanbevolen.

Kindvriendelijke kampen Kruger
In Kruger liggen tal van kampen verspreid over het park. De gemiddelde afstand van een park naar een ander is 1,5 uur rijden, maar reken op ruim 2 uur voor de tijd om dieren te observeren. Berg-en-Dal, Pretoriuskop, Skukuza, Lower Sabie, Satara, Letaba, Mopani, Shingwedzi en Punda Maria zijn kindvriendelijke kampen met goede faciliteiten. Ze hebben allen een zwembad, kindvriendelijk restaurant, wasruimte en speelruimte. 

Deel op Pinterest

3. Safari + strand in het noorden

Maak tijdens een reis met de kinderen in Zuid-Afrika kennis met de big 5 in het bekendste park van het land, het Krugerpark. Ga ’s ochtends vroeg wilde dieren spotten in een open 4x4, begeleid door een ranger die je van alles kan vertellen over de wilde dieren. Na de lunch lekker luieren aan het zwembad en laat in de middag nog een keer de kans om de onvergetelijke dieren te zien. Combineer voor de kinderen deze safari in het Krugerpark met een paar dagen zon, zee en strand aan de oostkust van Zuid-Afrika. Ook hier kan je dieren spotten! Dolfijnen komen veel voor in dit gedeelte van de oceaan. En wat dacht je van alle nijlpaarden bij de St. Lucia wetlands? 

Groepsreis met kinderen bij SNP en bij Sawadee.
Individuele rondreis met kinderen bij Better Places.

4. Kaapstad met kinderen

In en rond Kaapstad is er vanalles te beleven, ook voor de kleinsten en voor pubers: karten, een dierenpark, vogelpark, aquarium (Two Oceans Aquarium), een leeuwenpark (Cape Town Lion Park) of vlindertuin (Butterfly World) bezoeken, bowlen, schaatsen, enz. Bezoek het MTN Science Centre en leer meer over wetenschap of ontdek het stoerste speelgoed in het Warrior Toy Museum. Zelfs lasergamen, vliegen met een zweefvliegtuig en quadrijden behoren tot de mogelijkheden.

Documenten reizen met minderjarige kinderen

Let op! Welke documenten heb je nodig om met kinderen onder de 18 jaar naar Zuid-Afrika te reizen? Lees alles over reisdocumenten en visa.

Sinds enkele jaren gelden er nieuwe regels voor het reizen met minderjarige kinderen naar Zuid-Afrika. Deze regels zijn opgesteld door het ministerie van Home Affairs met als doel de "handel in kinderen" te belemmeren. Mensen die met kinderen willen reizen dienen in het bezit zijn van een officiële en originele geboorteakte van het kind, waarop de gegevens van de ouders zijn vermeld. Je dient dus van tevoren een geboorteakte aan te vragen in de gemeente waar je kind of kinderen geboren zijn. Voor alleenstaande ouders met kinderen dien je een Parental Consent Affidavit formulier in te vullen, dat ondertekend dient te worden door de Zuid-Afrikaanse ambassade (kosteloos), een erkende notaris en je eigen gemeente (neem je eigen identiteitspapieren mee).

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!