Ga naar content

wAARDEvol reizen

Op de Malta Archipel zijn diverse organisaties die zich inzetten voor de bescherming van dieren. Zowel op de kliffen als in de wateren rondom Malta, Gozo en Comino komt veel leven voor. Lees meer over ecotoerisme op Malta en hoe jij kan helpen.

Natuurbescherming op Malta

Er lopen een paar mooie projecten op de eilanden van Malta voor natuurbehoud en bescherming van zeldzame soorten vogels en zeedieren. We zetten er een paar op een rij:

1. Bescherming vogels

Op de kliffen en in de grotten van het eiland Gozo komt een kolonie van de Scopoli's Shearwater (Ciefa in het Maltees) voor, die hier broedt van oktober t/m juli. Ook de Balearic Shearwater is een endemische soort. Beide pijlstormvogels zijn drastisch in aantallen afgenomen, daarom worden deze beschermd in het project LIFE PanPuffinus, waar BirdLife Malta aan meewerkt, samen met natuurbeschermingsorganisaties in Griekenland, Frankrijk en Portugal. Vooral invasieve zoogdieren vormen een bedreiging voor deze vogeltjes, maar vaak zijn ze ook het slachtoffer van visserij. 

BirdLife Malta werkt verder mee aan het nieuwe project LIFE Tetide om pijlstormvogels en het Stormvogeltje te beschermen. Hierin werken ze samen met Italië en Kroatië. Het is mogelijk om lid te worden van de organisatie en projecten te steunen. 

Jongeren uit Europese landen kunnen een jaar lang helpen bij BirdLife Malta als vrijwilliger, tegen kost en inwoning. Lees meer over European Solidarity Corps

Scopoli's Shearwater
Deel op Pinterest

2. Zeedieren redden

De Onechte Karetschildpad, ook wel bekend als Caretta caretta, kent veel bedreigingen, zoals ratten die eieren en jongen opeten, per ongeluk gevangen worden door vissers, recreatie op het water en lichtvervuiling/geluidsoverlast. Nature Trust Malta brengt gewonde zeeschildpadden naar het San Lucjan’s opvangcentrum en helpt hun nesten beschermen. 

De organisatie zet zich ook in voor gestrande dolfijnen, walvissen en haaien op de Maltese eilanden. Zie jij een gestrand dier (gewond of dood), bel dan met de natuurorganisatie: 9999-9505. Wil je tijdens je vakantie inzetten voor wildlife rescue? Elke helpende hand is welkom, neem gerust contact met hen op. 

3. Compenseer je vlucht

De kans is groot dat je Malta bezoekt met het vliegtuig. Wil je je vlucht compenseren en bijdragen aan innovaties ter verduurzaming van de luchtvaart? Kijk dan eens bij Regreener

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!