Ga naar content

Activiteiten op Malta

Waar een kleine archipel groot in kan zijn! Met helderblauw water en mediterrane temperaturen zijn de eilanden Malta en Gozo een ideale bestemming voor een diversiteit aan watersporten. Maar ook op het land beleef je de leukste outdoor avonturen tijdens het fietsen en wandelen. De gaafste actieve uitjes op Malta hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Wat te doen op Malta? Tips voor een actieve vakantie

Een actieve reis op de eilanden van Malta is makkelijk zelf te regelen. Op diverse plekken in de archipel kan je genieten van het outdoor leven. In het water of op het land. Onze aanraders om te doen:

1. Duiken en snorkelen rondom Malta

Rondom de Maltese eilanden kan je uitstekend duiken en snorkelen. Het kalme water is vrijwel het gehele jaar door goed op temperatuur, wat de archipel een van de meest favoriete duikplekken in Europa maakt. Met meer dan 120 duiklocaties heeft Malta voor zowel de beginnende als de zeer ervaren duiker een overvloed aan opties. 

Vooral het helderblauwe water van Gozo en Comino bevat veel populaire duikplekken. Rondom deze eilanden zijn dan ook genoeg duikscholen te vinden. Je kunt hier onder andere wrakduiken en duiken naar onderwatergrotten. De Blue Lagoon bij Comino is zeer populair vanwege de uitstekende zichtbaarheid tot wel 30 meter diep! Ontdek de afgelegen en rustige stranden van Gozo waar je in de vruchtbare valleien, van bijvoorbeeld San Blas, heerlijk kunt snorkelen.

Snorkelen Malta
Deel op Pinterest

Het "Blauwe Raam", de rotsboog die in 2017 instortte, wordt nu gepromoot als duikbestemming. De ruïnes van de boog onder water zijn nu een hotspot voor duikers. Er kan tussen de rotsen door gezwommen worden.

Voor de ervaren duiker liggen er verspreid rondom de verschillende eilanden allerlei scheepswrakken. Deze liggen op een diepte variërend van 12 tot 50 meter. Sindskort heeft Malta er nog een nieuwe duikplek bij. De MT Hephaestus is in 2018 tijdens een zware storm gezonken voor de kust van Gozo's Xatt L-Aħmar. Deze olietanker biedt 60 meter aan spektakel op een diepte van zo’n 40 meter en is daarmee een mooie toevoeging aan de diverse onderwaterwereld van Malta. 

Zwemmen bij Malta
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

2. Wandelen op Malta

Ook is het heerlijk wandelen op Malta. Wandelaars kunnen zich uitleven op de steile kliffen van Dingli of genieten langs de grillige kustlijn van het ruige zusje Gozo. 

Omdat het kleine eilanden zijn, vind je geen extreem lange, maar wel mooie wandeltochten op Malta. Er is een tiental wandelroutes uitgestippeld, variërend in lengtes van 3,5 tot 13 kilometer. Van deze routes zijn er 3 te vinden op Gozo. Meerdere dagen lopen? Kies dan voor de Gozo Coastal Walk.

Wandelvakantie Malta
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Neem tijdens een wandeling op Gozo zeker een kijkje bij Dwejra Bay. Een wandelvakantie op Malta kan je zelf uitstippelen, bestel dan de wandelgids van Cicerone bij reisboekhandel De Zwerver. Er worden echter ook steeds meer georganiseerde wandelvakanties aangeboden.

3. Fietsen op Malta

Heerlijk is het om de eilanden op een tweewieler te verkennen. Met de zon en een zacht briesje rijd je langs de mooiste plekken. Kijk op Baja Bikes voor georganiseerde fietstours op Malta.

Fietsen
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

4. Kajakken rondom Malta

Wie geen genoeg kan krijgen van het kraakheldere water en de indrukwekkende kustlijn, kan deze ook bewonderen vanuit de kajak. De overwegend rustige zee en het warme water maken het kajakken al snel tot een zorgeloze activiteit. Mistra Bay is bij uitstek een geschikte plaats om te kajakken. Vanaf hier peddel je zo de haven uit en de zee op. Het onbewoonde eiland van Sint Paul is het kajakbezoekje ook zeker waard.

Kajakken Malta
Kajakken Malta
Deel op Pinterest

5. Zeilen bij Malta

Malta is een waar zeilparadijs. Naast de azuurblauwe wateren en paradijselijke baaien, heeft Malta ook een prachtige haven. De Grand Harbour van Valletta wordt doorgaans beschouwd als de mooiste haven van de Middellandse Zee. Jaarlijks start hier in oktober de Rolex Middle Sea Race

Zeilen Malta
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Een groot spektakel waar verschillende klassementen op aangeven van een kanonschot van start gaan.  

Natuurlijk is Malta ook uitermate geschikt voor andere watersportactiviteiten. Zo kun je hier onder andere goed windsurfen, jetskiën en waterskiën. En dat altijd omringd door turquoise water en mooie rotsen.

Zeilen Malta
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

6. Surfen bij Malta

Op Malta waait het of hard, of helemaal niet. Windsurfen en wingfoilen zijn soms goed mogelijk in de baaien, afhankelijk van de wind kun je op de dag zelf kijken welke plek het beste is hiervoor, of vraag een van de lokale surfers. 

Wing foilen
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Kitesurfen is minder gangbaar op deze archipel, vanwege de rotsen en kleine stranden, en in de zomer is het zelfs niet toegestaan op plekken waar veel toeristen komen.

Wij bezochten Malta op uitnodiging van Visit Malta. Op hun website kan je terecht voor meer handige reistips.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Arno Schaveling
Geschreven door
Arno Schaveling
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!