Ga naar content

Malta

Net ten zuiden van Italië ligt Malta, een kleine archipel vol natuur én cultuur midden in de Middellandse zee. Het mag dan ongeveer het formaat hebben van Texel, wie denkt zich hier te gaan vervelen heeft het goed mis. Malta is met recht een allrounder te noemen. Met een zeer rijke geschiedenis, een indrukwekkende kustlijn en een noemenswaardige gastvrijheid, staat Malta voor iedereen garant voor een onvergetelijke ervaring!

Mooiste plekken Malta

Wat zijn de mooiste plekjes op Malta en wat is het mooiste eiland van Malta? Malta bestaat uit het hoofdeiland Malta, Gozo en Comino en nog enkele kleine onbewoonde eilandjes. Onderstaand een overzicht van mooie bezienswaardigheden in de natuur maar ook de niet te missen historische en culturele hoogtepunten:

1. Het eiland Gozo

“Het mooiste aan Malta is de ferry naar Gozo.” Dit had een uitspraak kunnen zijn van een inwoner van Gozo, echter zal ook menig bewoner van het Maltese hoofdeiland dit beamen. Decennia lang werden er op Malta grote schepen gebouwd. Inmiddels beperken de Maltezen zich tot scheepsonderhoud, maar hun grote trots vaart nog elke dag op en neer tussen Malta en Gozo. De ferry is het laatste schip van Maltese productie.

Gozo Malta
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Gozo ligt ten noorden van het eiland Malta, op zo’n 25 minuten met de ferry. Voor nog geen 5 euro kun je met de ferry retour, daar hoef je het dus niet voor te laten. Gozo is kleiner dan Malta, en daarmee ook een stuk gemoedelijker. Eenmaal aangekomen op Gozo word je verwelkomd door een hartelijke bevolking, open landschappen, een ruige kustlijn en traditionele dorpjes. Gozo is veel groener dan grote broer Malta en is dus echt een eiland voor de natuurliefhebber. Hier vind je rust!

Een goed voorbeeld van pure rust is Ramla Bay. Ook wel bekend als Ramla il-Ħamra, wat zich vrij vertaalt als het rode zandstrand. Bij het zien van Ramla Bay vereist de naam verder geen uitleg. Hier kan heerlijk gezwommen en gesnorkeld worden. Wie Ramla Bay wil combineren met een leuke wandeling, kan door de groene vallei omhoog klimmen naar de Mixta Cave. Vanaf deze grot heb je een prachtig uitzicht over Ramla Bay.

Mooiste plekken Gozo
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Een ander pareltje aan de Gozitaanse kustlijn is Dwejra Bay. Ook hier is de mogelijkheid om te zwemmen en snorkelen. Dwejra Bay staat bovendien bekend om de uitstekende duikmogelijkheden. Doe dit echter alleen op de daarvoor aangegeven plekken. Wie verder langs de kustlijn loopt ziet het helderblauwe water hier gretig tegen de steile kliffen en puntige rotsen aan klotsen. Recht voor deze indrukwekkende kustlijn bevindt zich Fungus Rock. In de tijd van de Orde van Malta groeiden hier vele waardevolle medicinale planten. Deze op het oog onbruikbare rots werd in het verleden daarom zwaar bewaakt.

2. Het eiland Comino

Op zoek naar totale rust? Neem dan de boot naar het nabijgelegen onbewoonde eiland Comino waar je in alle stilte kunt wandelen. Op dit piepkleine eiland zul je namelijk geen verkeer en amper mensen tegenkomen. Hoe verder je verwijderd bent van de westelijke kustlijn, des te meer je één wordt met de natuur. Geniet van de prachtige bloemen, de heerlijke geuren van de kruiden die hier groeien en ervaar het spectaculaire uitzicht op Gozo, Malta en de Middellandse zee.

Comino Malta
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Eén van Malta’s allermooiste plekjes bevindt zich aan de oostkust van Comino. Het kraakheldere water van de Blue Lagoon. Dit is niet voor niets een toeristische trekpleister en ook erg populair onder duikers en snorkelaars. Het mag hier dan wat drukker zijn dan op de rest van het eiland, de grillige rotsformaties, het azuurblauwe water en de vele visjes maken de Blue Lagoon tot een paradijs op aarde. 

3. Het Eiland Malta

Malta is het hoofdeiland van de archipel. Hoewel het vooral bekendstaat om de prachtige historische steden en dorpen is er ook genoeg natuur te vinden. Zo staat het eiland bekend om de grotten en rotsformaties, waarvan de Blauwe Grot (Blue Grotto) in het zuidwesten van het eiland het meest bekend is.

Blue Grotto Malta
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Hier maak je een boottocht door het stelsel van grotten en wanneer het zonlicht op het water schijnt vergaap je je aan een felblauwe zee!

De mooiste steden en dorpjes van Malta

De rijke geschiedenis van Malta is goed terug te zien op de eilanden, en in het bijzonder in de verschillende steden op het hoofdeiland. Door de tactische ligging van de archipel is Malta in het verleden door verschillende landen geprobeerd in te nemen. Verschillende steden werden altijd goed beschermd door metersdikke muren, die tot op de dag van vandaag hier nog van getuigen. De mooiste plaatsen van Malta zetten we hieronder voor je op een rijtje.

1. Mdina

Het centraal gelegen Mdina is absoluut een bezoekje waard. De voormalige hoofdstad ligt bovenop een heuvel en is daardoor van ver af al te zien. De volledig ommuurde stad is gevuld met pittoreske appartementjes, smalle steegjes en katholieke kerken. De middeleeuwse straatjes doen de tijd stilstaan en zijn prachtig om rond te wandelen.

Mooiste plekken Malta
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

De charme van Mdina zit hem niet alleen in de stad zelf. Vanaf de stadsmuur kun je een groot deel van het eiland overzien. De stad werd naar alle waarschijnlijkheid al in 4000 voor Christus bewoond. In de vele eeuwen daarna werd het door diverse volkeren veroverd.

2. Valletta

Valletta is de huidige hoofdstad van Malta en ligt aan de dichtbevolkte noordoostkant van het eiland. De stad staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en stroomt over van de historische bezienswaardigheden. Musea, kerken, monumenten, mooie gevels; je vindt het allemaal in Valletta. Naast de indrukwekkende St. John’s Co-cathedral, is een persoonlijke aanrader Casa Rocca Piccola. Dit huis is eeuwen lang bewoond door de nobele familie De Piro en is in originele staat te bewonderen.

Mooiste steden Malta
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Valletta laat zich in het bijzonder typeren door de gigantische koepel boven op de ‘Basiliek van Onze-Lieve-Vrouwe van de berg Karmel’. Vanaf de rand van het stadscentrum heb je goed zicht op de Grand Harbour. Door velen gezien als de mooiste haven van de Middellandse Zee. Ook als je nog nooit in Valletta geweest bent zou het je best bekend voor kunnen komen. Vele films zijn hier al opgenomen, waaronder Game of Thrones en Jurassic World. 

Grand Harbour Malta
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

3. Marsaxlokk

Voor wie genoeg hoofdsteden gezien heeft is Marsaxlokk een ware verademing. Dit idyllische vissersdorpje ligt aan de oostkant van het eiland. Het dorpje is vooral bekend van de vrolijk gekleurde vissersbootjes, die door de locals beter bekend staan als ‘luzzu’. Daarnaast is de boulevard vaak gevuld met sfeervolle marktkraampjes, die op zondag in bijzonder grote getalen aanwezig zijn.

Marsaxlokk
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

4. The Three Cities

The Three Cities is de collectieve naam van de drie vestingstadjes Senglea, Cospicua en Vittoriosa. Vittoriosa, doorgaans beschouwd als de mooiste van de drie, is in Malta ook wel bekend als Birgu. Ook hier moet je oppassen dat je niet zomaar door een filmset heen loopt. Hier werden onder andere scènes voor de Da Vinci Code en Swept Away opgenomen.

Tempels op Malta

Op de eilanden van Malta vind je een groot aantal unieke archeologische oudheden, waaronder zeven megalithische tempels. Deze bouwwerken uit de prehistorie zijn gebouwd met grote stenen. Omdat ze tot de oudste vrijstaande monumenten op aarde behoren, staan ze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Op het eiland Gozo bevinden zich de indrukwekkende tempels van Ġgantija, bovenop een heuvel bij het plaatsje Xagħra. Deze majestueuze bezienswaardigheden zijn tussen 3.600 en 3.200 v.Chr. gebouwd en zijn de oudste tempels van de Maltese eilanden. De naam is afgeleid van het woord 'ġgant', Maltees voor reus.

Bezienswaardigheden Malta
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

De tempels van Hagar Qim en Mnajdra op het eiland Malta bieden uitzicht over zee en het onbewoonde eilandje Filfa voor de kust. Bij de overblijfselen van de Hagar Qim tempel is een modern bezoekerscentrum met 4D-film. Lager gelegen vind je het Mnajdra complex, bestaande uit drie tempels. De decoraties zijn nog prachtig intact.

Vlakbij Valletta ligt de grootste megalithische tempel van de Maltese archipel: Tarxien. Deze werd pas in 1913 ontdekt door de lokale bevolking. De tempels dateren uit een periode van 1.100 jaar, de oudste is van 3.600 voor Christus. De aanwezigheid van grote hoeveelheden dierenbotten geven het vermoeden dat hier vroeger religieuze ceremonies met dierenoffers plaatsvonden. De stenen aan de binnenkant van het complex zijn fraai versierd met reliëfs.


Onze reis werd mogelijk gemaakt door Visit Malta. Bekijk hun website voor meer fijne reistips.

Video Malta

Bekijk ook mijn filmpje met de mooiste videobeelden van onze reis!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Arno Schaveling
Geschreven door
Arno Schaveling
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!