Ga naar content

Malta natuur

Malta is een kleine archipel in de Middellandse zee. Het is een mooie vakantiebestemming om er even een weekje tussenuit te zijn, te wandelen of te duiken. De natuur op Malta nodigt zowel in de zomer als in de winter uit om te komen genieten.

Vakantie op Malta

Malta, een ministaat in het hart van de Middellandse zee die uit de eilanden Malta, Gozo, Comino en nog wat onbekende eilandjes bestaat, ligt pal onder het Italiaanse Sicilië en tegenover Tunesië. Met zijn helderblauwe water en mediterrane temperaturen is Malta een ideale bestemming om te duiken en te snorkelen en dat op nog geen 4 uur vliegen. 

1. Duiken Malta

Rondom de eilanden van Malta kan je uitstekend duiken, de archipel is een van de meest favoriete duikplekken in Europa. Vooral het helderblauwe water van Gozo en Comino is een erg populaire duikplek en er zijn dan ook genoeg duikscholen te vinden. Je kunt hier onder andere wrakduiken en duiken naar onderwatergrotten.

Vooral de Blue Lagoon – de naam zegt het al - bij Comino, is zeer populair vanwege de uitstekende zichtbaarheid tot wel 30 meter diep! Ontdek de afgelegen en rustige stranden van Gozo waar je in de vruchtbare valleien van bijvoorbeeld San Blas, heerlijk kunt snorkelen. Natuurlijk is Malta ook uitermate geschikt voor andere watersportactiviteiten. Zo kun je hier heel goed zeilen, windsurfen en waterskiën.

2. Wandelen op Malta

Ook is het heerlijk wandelen op Malta. Wandelaars kunnen zich uitleven op de steile kliffen van Dingli of genieten langs de grillige kustlijn van het groene zusje Gozo. Omdat het kleine eilanden zijn vind je geen extreem lange, maar wel mooie wandeltochten op Malta. Er zijn een tiental wandelroutes uitgestippeld, variërend in lengtes van 3,5 tot 13 kilometer. Van deze routes zijn er 3 te vinden op het groene eiland Gozo. Dit eiland is opmerkelijk groener dan het grotere Malta.

Maar laat je niet van de wijs brengen, ondanks zijn omvang staan de wandelpaden garant voor schitterende uitzichten. Neem tijdens een wandeling op Gozo ook een kijkje bij Dwjera Bay. Helaas is het vroeger veelvuldig gefotografeerde Azure Window, een door erosie uitgeslepen rots ingestort. Dit "venster" was een van de hoogtepunten op Gozo. Een wandelvakantie op Malta kan je zelf uitstippelen, bestel dan de wandelgids van Cicerone bij reisboekhandel De Zwerver. Er worden echter ook steeds meer georganiseerde wandelvakanties aangeboden.

3. Fietsen op Malta

Heerlijk is het om het eiland op een tweewieler te verkennen. Met de zon en een zacht briesje rijd je langs de mooiste plekken. Kijk op Baja Bikes voor georganiseerde fietstours op Malta.

Mooiste plekken Malta

Wat zijn de mooiste plekjes op Malta en wat is het mooiste eiland van Malta? Een overzicht van mooie bezienswaardigheden en hoogtepunten:

1. Het eiland Gozo

Gozo ligt ten noorden van het eiland Malta, op een boottocht van ca. 30 minuten. Het eiland is kleiner dan Malta en ook gemoedelijker. Een hartelijke bevolking, open landschappen, een ruige kustlijn en traditionele dorpjes verwelkomen je hier en veel toeristen vinden dit het mooiste eiland van Malta. Het "blauwe raam", de rotsboog die in 2017 instortte, wordt nu gepromoot als duikbestemming. De ruïnes van de boog onder water zijn nu een hotspot voor duikers. Zij kunnen nu om en tussen de rotsen zwemmen. 

Deel op Pinterest

2. Het eiland Comino

Hou je van totale rust? Neem dan de boot naar het nabijgelegen onbewoonde eiland Comino waar je in alle stilte kunt wandelen. Op dit piepkleine eiland zul je namelijk geen verkeer en amper mensen tegenkomen. Hoe verder je verwijderd bent van het 'drukkere gedeelte' bij de geliefde Blue Lagoon, des te meer je in aanraking komt met de mooie natuur. Geniet van de prachtige bloemen, de heerlijke geuren die je tegemoet komen van de kruiden die hier groeien en ervaar het spectaculaire uitzicht op Gozo, Malta en de Middellandse zee.

3. Valletta

Valletta is de hoofdstad van Malta op het gelijknamige eiland. De stad staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en is een van de gebieden met hoogste concentratie aan historische bezienswaardigheden. Musea, kerken, monumenten, mooie gevels, je vindt het allemaal in Valletta. 

Deel op Pinterest

4. Mdina

Mdina is een van Malta's mooiste plaatsjes. Het uitzicht vanaf een afstand is schitterend, maar de verbazing bereikt haar hoogtepunten tijdens een stadswandeling. Het volledig ommuurde stadje charmeert iedere bezoeker met de mooie oude gebouwen. De middeleeuwse straatjes doen de tijd stilstaan en zijn prachtig om rond te wandelen. Mdina ligt in het midden van het eiland.

De stad werd naar alle waarschijnlijkheid al in 4000 v.Chr. bewoond. In de vele eeuwen daarna werd het door diverse volkeren veroverd. 

Deel op Pinterest
Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!