Ga naar content

Malta

Tussen Sicilië en Noord-Afrika ligt Malta, een kleine archipel vol natuur én cultuur midden in de Middellandse zee. De Maltese Archipel bestaat uit Malta, kleinere zusje Gozo, het onbewoonde Comino en diverse kleinere (rots)eilandjes.

Het gelijknamige hoofdeiland Malta mag dan ongeveer het formaat hebben van Texel, wie denkt zich hier te gaan vervelen heeft het goed mis. Het is met recht een allrounder te noemen. Met een zeer rijke geschiedenis, een indrukwekkende kustlijn en een noemenswaardige gastvrijheid, staat het eiland voor iedereen garant voor een onvergetelijke ervaring!

Natuur op Malta

Wat zijn de mooiste plekjes op Malta? Onderstaand een overzicht van mooie bezienswaardigheden in de natuur.

1. Blue Grotto

Malta staat bekend om de grotten en rotsformaties, waarvan de Blauwe Grot (Blue Grotto) in het zuidwesten van het eiland het meest bekend is. Geniet vanaf het uitzichtpunt of maak een boottocht, waardoor je pas beseft dat het eigenlijk om een reeks grotten gaat. Wanneer het zonlicht op het water schijnt, vergaap je je aan de verschillende tinten blauw van de Middellandse Zee

Filfla
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Vanaf het viewpoint zie je ook het rotseilandje Filfla liggen, een paradijs voor vogels als het stormvogeltje, Kuhls pijlstormvogel en de geelpootmeeuw. Verder komen hier een specifieke soort muurhagedis en slak voor. Het is het meest zuidelijke punt van de Republiek Malta. Aanleggen is hier echter verboden, om de natuur te beschermen.

2. Dingli Cliffs

De kliffen van Dingli liggen net iets verder aan de zuidkust, vormen met gemiddeld 220 meter hoogte het hoogste punt van Malta en strekken zicht uit over twaalf kilometer. Een klein deel ervan is te zien vanaf het uitkijkpunt bij de kapel Maria Magdalena, maar vanaf een boot zullen ze ongetwijfeld meer indruk maken.

Dingli Cliffs
Dingli kliffen
Deel op Pinterest

3. Comino

Op zoek naar totale rust? Neem dan de boot naar het nabijgelegen onbewoonde eiland Cominowaar je in alle stilte kunt wandelen. Op dit piepkleine eiland zal je namelijk geen verkeer en amper mensen tegenkomen. Hoe verder je verwijderd bent van de westelijke kustlijn, des te meer je één wordt met de natuur. Geniet van de prachtige bloemen, de heerlijke geuren van de kruiden die hier groeien en ervaar het spectaculaire uitzicht op Gozo, Malta en de Middellandse zee.

Comino
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Eén van Malta’s allermooiste plekjes bevindt zich aan de oostkust van Comino. Het kraakheldere water van de Blue Lagoon. Dit is niet voor niets een toeristische trekpleister en ook erg populair onder duikers en snorkelaars. Het mag hier dan wat drukker zijn dan op de rest van het eiland, de grillige rotsformaties, het azuurblauwe water en de vele visjes maken de Blue Lagoon tot een paradijs op aarde.

4. Gozo

Gozo is het kleinere zusje van Malta en leent zicht uitstekend voor een natuurvakantie. Het eiland is minder dicht bebouwd dan haar grote broer en er wordt veel landbouw en visserij bedreven. Op de rustige wegen door de dorpjes kun je prima rondrijden of fietsen. Of verken al wandelend de ruige kustlijn met kliffen of bezoek highlights als de Citadella, tempels en zoutpannen. Naturescanner Janneke bezocht Gozo en vertelt je er alles over! 

Gozo
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Je bereikt Gozo met de ferry vanaf Malta in ongeveer 20 minuten. Overweeg zeker eens om langer dan een dagje te gaan, want dit eiland is zeer geschikt voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Verblijven doe je in een van de farmhouses.

Steden en dorpjes van Malta

De rijke geschiedenis van Malta is goed terug te zien op de eilanden, en in het bijzonder in de verschillende steden op het hoofdeiland. Door de tactische ligging van de archipel is Malta in het verleden door verschillende landen geprobeerd in te nemen. De steden werden altijd goed beschermd door metersdikke muren, die tot op de dag van vandaag hier nog van getuigen. De mooiste plaatsen van Malta zetten we hieronder voor je op een rijtje.

1. Mdina

Het centraal gelegen Mdina is absoluut een bezoekje waard. De voormalige hoofdstad ligt bovenop een heuvel en is daardoor van ver af al te zien. De volledig ommuurde stad is gevuld met pittoreske appartementjes, smalle steegjes en katholieke kerken. De middeleeuwse straatjes doen de tijd stilstaan en zijn prachtig om rond te wandelen.

Mooiste plekken Malta
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

De charme van Mdina zit hem niet alleen in de stad zelf. Vanaf de stadsmuur kun je een groot deel van het eiland overzien. De stad werd naar alle waarschijnlijkheid al in 4000 voor Christus bewoond. In de vele eeuwen daarna werd het door diverse volkeren veroverd.

Middeleeuws Medina
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

2. Valletta

Valletta is de huidige hoofdstad van Malta en ligt aan de dichtbevolkte noordoostkant van het eiland. De stad staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en stroomt over van de historische bezienswaardigheden. Musea, kerken, monumenten, mooie gevels; je vindt het allemaal in Valletta. Naast de indrukwekkende St. John’s Co-cathedral, is een persoonlijke aanrader Casa Rocca Piccola. Dit huis is eeuwen lang bewoond door de nobele familie De Piro en is in originele staat te bewonderen.

Grand Harbour Malta
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Valletta laat zich in het bijzonder typeren door de gigantische koepel boven op de ‘Basiliek van Onze-Lieve-Vrouwe van de berg Karmel’. Vanaf de rand van het stadscentrum heb je goed zicht op de Grand Harbour. Door velen gezien als de mooiste haven van de Middellandse Zee. Ook als je nog nooit in Valletta geweest bent zou het je best bekend voor kunnen komen. Vele films zijn hier al opgenomen, waaronder Game of Thrones en Jurassic World. 

Upper Barakka Gardens
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

In de Upper en Lower Barakka Gardens kun je genieten van mooie planten en bloemen en vanuit de terrasvormige bogen een prachtig uitzicht op de grote haven. De bovenste tuinen zijn gebouwd op het Saints Peter en Paul Bastion, terwijl je in de lagere tuin het Monument voor Sir Alexander Ball vindt, in de vorm van een neoklassieke tempel.

In Valletta zijn verder de Maltese balkons zeer opvallend. De oudste exemplaren stammen uit het einde van de zeventiende eeuw. Hiermee kon je laten zien tot welke sociale klasse je behoorde, maar ook niet geheel onbelangrijk: de hitte wordt buitenshuis gehouden. 

Valletta balkons
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

3. Marsaxlokk

Voor wie genoeg hoofdsteden gezien heeft is Marsaxlokk een ware verademing. Dit idyllische vissersdorpje ligt aan de oostkant van het eiland. Het dorpje is vooral bekend van de vrolijk gekleurde vissersbootjes, die door de locals beter bekend staan als ‘luzzu’. Daarnaast is de boulevard vaak gevuld met sfeervolle marktkraampjes, die op zondag in bijzonder grote getalen aanwezig zijn.

Marsaxlokk
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

4. The Three Cities

The Three Cities is de collectieve naam van de drie vestingstadjes Senglea, Cospicua en Vittoriosa. Vittoriosa, doorgaans beschouwd als de mooiste van de drie, is in Malta ook wel bekend als Birgu. Ook hier moet je oppassen dat je niet zomaar door een filmset heen loopt. Hier werden onder andere scènes voor de Da Vinci Code en Swept Away opgenomen.

Three Cities
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Tempels op Malta

Op de eilanden van Malta vind je een groot aantal unieke archeologische oudheden, waaronder zeven megalithische tempels. Deze bouwwerken uit de prehistorie zijn gebouwd met grote stenen. Omdat ze tot de oudste vrijstaande monumenten op aarde behoren, staan ze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De tempels van Hagar Qim en Mnajdra op het eiland Malta bieden uitzicht over zee en het onbewoonde eilandje Filfa voor de kust. Bij de overblijfselen van de Hagar Qim tempel is een modern bezoekerscentrum met 4D-film. Lager gelegen vind je het Mnajdra complex, bestaande uit drie tempels. De decoraties zijn nog prachtig intact.

Vlakbij Valletta ligt de grootste megalithische tempel van de Maltese archipel: Tarxien. Deze werd pas in 1913 ontdekt door de lokale bevolking. De tempels dateren uit een periode van 1.100 jaar, de oudste is van 3.600 voor Christus. De aanwezigheid van grote hoeveelheden dierenbotten geven het vermoeden dat hier vroeger religieuze ceremonies met dierenoffers plaatsvonden. De stenen aan de binnenkant van het complex zijn fraai versierd met reliëfs.


Onze reis werd mogelijk gemaakt door Visit Malta. Bekijk hun website voor meer fijne reistips.

Video Malta

Bekijk ook mijn filmpje met de mooiste videobeelden van onze reis!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Arno Schaveling
Geschreven door
Arno Schaveling
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!