Ga naar content

wAARDEvol reizen naar North York Moors

Het North York Moors National Park is niet alleen een prachtige plek om te bezoeken, het is ook nog eens een duurzame bestemming in Engeland! Een groep van ruim 700 vrijwilligers zet zich actief in om de natuur en historie in het park te behouden en beschermen.

Duurzame projecten NYM

In het North York Moors National Park wordt een hoop gedaan aan natuurherstel. De locals worden actief betrokken bij het behoud van het nationaal park. Zo wordt samengewerkt met boeren en landeigenaars om het gebied wilder en leefbaarder te maken. Onderstaand enkele voorbeelden van mooie projecten en initiatieven.

Duurzame projecten NYM
© Paul Kent
Deel op Pinterest

1. Ryevitalise

De rivier de Rye loopt als een levensader door NYM heen. Het is een belangrijke levensbron en dat moet vooral zo blijven. Daarom worden inspanningen geleverd om te verzekeren dat deze rivier schoon en gezond blijft. Habitats worden hersteld, bomen aangeplant en invasieve soorten weggehaald. En dankzij educatieprojecten worden de locals ingelicht over het belang van een gezonde rivier.

2. Bescherming Dark Sky Park

NYM draagt met trots de titel van een Dark Sky Park. Hier wordt het nog écht donker en dat is van levensbelang voor vele dieren. Om de duisternis te behouden, worden richtlijnen gegeven voor locals om lichtvervuiling tegen te gaan. Het minimaliseren van licht, de juiste lichtkleur kiezen etc. De Dark Sky status wordt hiermee zeer serieus genomen en beschermd.

wAARDEvol reizen NYM
© Steve Bell
Deel op Pinterest

3. Blue Corridors

Tijdens een project van 2020 tot 2023 is gewerkt aan herstel van Blue Corridors, oftewel de waterwegen in het park. Sommige rivieren en beken werden op onnatuurlijke wijze onderbroken door bijvoorbeeld betonnen buizen en dankzij de inzet van vele vrijwilligers is de natuurlijke balans op veel plekken hersteld. Ook zijn er vijf wandelroutes verbeterd en wordt de waterkwaliteit gemeten. Beter voor iedereen!

4. Traditionele grenzen herstellen

Niet alleen aan natuurbescherming wordt gedacht, ook aan het behoud van erfgoed en cultuur. De karakteristieke stenen muurtjes en heggen die je overal in het park ziet, zijn belangrijk erfgoed en vervullen een belangrijke functie voor de dieren in het park. Daarom worden door het hele park heggen en stenen muurtjes hersteld.

En zo zijn er nog talloze manieren waarop de rangers van het national park zich hardmaken voor het beschermen van de moors.

5. Help zelf mee!

Wanneer jij op reis bent in het park kun jij je eigen steentje bijdragen door middel van micro-vrijwilligerswerk. Het kan zo simpel zijn als afval rapen tijdens een two minute beach clean up of de Whitby Beach Sweeps. Je kunt ook middels de iNaturalist app foto’s maken van wildlife die je tegenkomt om te helpen bij een grootschalig burgeronderzoek naar biodiversiteit.

Duurzaam reizen North York Moors
Help de kust schoonmaken
Deel op Pinterest

Denk ook aan niet-gemotoriseerde activiteiten zoals wandelen en fietsen om de natuur in het park zo min mogelijk te belasten. Je kunt gebruik maken van gratis wandelingen met gids, waarbij je de optie hebt een kleine donatie te doen die direct ten goede komt aan het park. Je kunt ook een donatie doen specifiek voor het herstel van de paden op Roseberry Topping, ons favoriete plekje in het park vanwege de prachtige sunsets.

6. Reis per trein

Een duurzame vakantie begint al met het vervoer er naartoe. Wij bezochten het North York Moors National Park twee keer en deden dit per trein. Het nationaal park is heel makkelijk bereikbaar via Londen en York. Een leuke, relaxte en milieuvriendelijke manier om naar NYM te reizen. Je tickets boek je bij NS International. Wanneer vertrek jij?

Lees meer over vrijwilligerswerk en natuurherstel in North York Moors National Park.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!