Ga naar content

wAARDEvol reizen in Frankrijk

In 2024 schenken wij aandacht aan mooie projecten die de natuur of lokale bevolking ten goede komen. Zo ook voor het geliefde vakantieland Frankrijk. Er zijn een heleboel dingen die je kunt doen om Frankrijk een beetje mooier achter te laten dan toen je aankwam.

wAARDEvolle projecten en reizen in Frankrijk

Waar kan je aan denken bij reizen en projecten die echt wat toevoegen aan het land? Onderstaand vind je duurzame initiatieven, maar ook accommodaties, activiteiten en evenementen voor een waardevolle vakantie.

1. Accommodatie met impact

De keuze voor accommodatie is al een hele belangrijke. Door de juiste overnachtingsplek te kiezen draag je eenvoudig bij aan een mooier Frankrijk. Enkele duurzame accommodaties die zich inzetten voor de lokale natuur, wildlife of bevolking:

  • Het luxueuze hotel Cap Eden Roc in Antibes zet zich actief in voor de natuur. Dit doen zij door middel van educatieprojecten, beach clean-ups aan de Franse Rivièra en donaties aan het lokale centrum ter bescherming van karetschildpadden.
  • Gîte les Ombelles nodigt mensen uit om te komen WWOOFen bij hun biodynamische boerderij. Ooit van WWOOFen gehoord? Je biedt hierbij je hulp op de boerderij aan in ruil voor inwoning. Je krijgt de kans om veel te leren over tuinieren en eigenaar Patrick biedt workshops over permacultuur, een eco-vriendelijke manier van landbouw.
  • Bij Ecolodge l’Ostalas zorg je niet alleen goed voor de aarde, maar ook voor jezelf. Hier kan je terecht voor een fijn eco-retreat waarbij je terugkeert naar jezelf en de natuur. De ecolodge draagt op alle vlakken bij aan een betere wereld. Van biologische fruitteelt tot het houden van bijen.
Frankrijk accommodatie met impact
© WeGoGreenR
Ecolodge l’Ostalas
Deel op Pinterest

2. wAARDEvolle activiteiten

Je kunt deelnemen aan georganiseerde beach clean-ups zoals die bij het hierboven genoemde hotel, maar je kunt natuurlijk ook zelf het initiatief nemen. Kijk ook eens naar een hike met een lokale gids die mensen bewust maakt van alles wat bloeit en groeit in de natuur. Voorbeelden hiervan zijn de stiltewandelingen van de Nederlandse Christine in Normandië of een donkerte wandeling in het Natuurpark van de Ariège Pyreneeën. Bij deze wandelingen in het donker wordt ingegaan op het belang van duisternis en leer je meer over biodiversiteit. 

Nog een ideetje: neem een duik in het natuurlijke zwembad van Combloux in de Franse Alpen. Dompel je onder in het ecologische zwembad, met uitzicht op de Mont Blanc, waar 10.000 waterplanten (en dus geen chloor) zorgen voor goede waterkwaliteit.

3. Duurzame evenementen

Eens in de twee jaar vindt Festival des Jardins plaats in Antibes, Côte d'Azur. Dit tuin- en plantenfestival geeft aandacht aan inheemse soorten en de aanpassing aan klimaatverandering. De volgende editie vindt plaats in 2025. Ook het What a Trip festival in Montpellier is een leuke tip voor wie interesse heeft in duurzaamheid. Het wordt zelfs ondersteund door Greenpeace, dus het is écht groen. In september 2024 kun je weer van het festival genieten.

4. Groen vervoer

Natuurlijk maak jij jouw reis naar Frankrijk alleen maar ecologisch verantwoorder als je per trein reist. Het treinnetwerk in Frankrijk wordt steeds beter. Vanaf Nederland of België zit je binnen no time in Parijs en vanuit de hoofdstad reis je eenvoudig (al slapend!) door naar de Côte d’Azur, Pyreneeën, Alpen of de Auvergne. Of ga je liever met een directe trein vanuit Nederland op wintersport? Allemaal mogelijk!

Duurzaam reizen naar Frankrijk
Deel op Pinterest

Ook Normandië staat bekend om haar goede treinnetwerk. Het is leuk hier te gaan treinhoppen tussen verschillende bestemmingen. Voordeel: de fiets mag gratis mee in de regionale treinen. Zo verplaats jij je fijn en duurzaam. 

De inspiratie voor dit artikel komt uit Het Groene Frankrijk Vakantieboekje van het duurzame PR-bureau Greenspin.nl. Een heel handig digitaal boekje met ideeën om jouw Frankrijk reis waardevol te maken. Download gratis jouw Groene Frankrijk Vakantieboekje.

Uitgelicht

Bekijk ook onze tips voor duurzaam toerisme op Corsica!

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!