Ga naar content

wAARDEvol reizen

Dit jaar zetten wij bijzondere reizen en waardevolle projecten in de kijker op Naturescanner. Voor Roemenië wijzen we je graag op onderstaande duurzame vakantie en enkele mooie wildlife projecten.

1. Waardevolle reis van Better Places

De Roemeense Karpaten vormen een indrukwekkende bergketen in Centraal-Europa en zijn een perfecte locatie voor het spotten van wildlife. Dit gebied is de thuisbasis van wolven, bruine beren en lynxen! Samen met een gespecialiseerde gids volg je de sporen van deze prachtige roofdieren.

Tijdens een bijzondere excursie over de meren en rivieren van de Donaudelta, krijg je de kans om meer dan 150 soorten vogels te spotten!  Met jouw wildlife excursies draag je bij aan het behoud van beschermde, biodiverse natuurgebieden. Je overnacht in duurzame, kleinschalige accommodaties.

2. Rewilding Europe

Wellicht ook leuk om te weten is dat Rewilding Europe in samenwerking met WWF (samen WeWilder) diverse natuurprojecten in Roemenië heeft lopen. Zo wordt onder andere de Europese bizon weer geïntroduceerd in de Karpaten en wordt gewerkt aan het verwilderen van de Donaudelta.

Rewilding Europe Roemenië
Deel op Pinterest

Dankzij hun inspanningen genieten reizigers weer van wildlife en wilde natuur in verschillende delen van Roemenië en andere Europese landen. Bovendien zorgt Rewilding Europe ervoor dat locals worden ingezet als bizongidsen en -rangers en voor educatieprojecten voor schoolkinderen. Als reiziger draag jij bij aan de lokale economie door een wildlife tour naar de bizons te boeken. Onze reporter Arno ging met WeWilder op bizonexcursie in Roemenië, lees er alles over!

3. Berenopvang Libearty

In Roemenië bevindt zich de grootste populatie bruine beren in Europa, maar helaas kent het land een trieste geschiedenis van uitbuiting en mishandeling van deze indrukwekkende dieren. Beren werden op grote schaal mishandeld, gedwongen tot het aanleren van kunstjes of vastgehouden in kleine kooien buiten restaurants voor vermaak. Om iets te veranderen aan deze situatie besloot Asociatia Milioane de Prieteni (Millions of Friends) in 2005 de berenopvang Libearty in Zarnesti op te richten, die nu de grootste berenopvang ter wereld is.

Bruine beer in Roemenië
Deel op Pinterest

Meer dan 100 beren, gered uit erbarmelijke omstandigheden, worden liefdevol verzorgd op het terrein van Libearty. Bij aankomst wisten de meeste beren niet hoe ze in een boom moesten klimmen, oftewel ze waren vergeten hoe ze beer moesten zijn. Op het bosrijke terrein van de opvang krijgen de dieren de kans om hun natuurlijke gedrag te vertonen, in gezelschap van soortgenoten.

Je hebt tijdens een reis naar Roemenië de mogelijkheid om onder leiding van een gids de opvang te bezoeken, waarbij je entreegeld bijdraagt aan de zorg voor de beren. Als je niet naar Roemenië reist, kun je ook vanuit huis een (kleine) bijdrage leveren aan het welzijn van de beren. Met €20 ondersteun je het dagelijkse onderhoud van één beer en met €5 kan een beer genieten van lekkernijen.

4. Compenseer je vlucht naar Roemenië

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!