Ga naar content

Wandelen in Roemenie

Natuur Roemenië - Ga je wandelen in Roemenië? Dan kies je voor een avontuurlijke bestemming, ver weg van het massatoerisme. In Roemenië zijn veel en -niet onbelangrijk- goed gemarkeerde wandelroutes. De zomers zijn overwegend warm en zonnig. Hoog in de bergen is het weer minder stabiel: een flinke regen- en onweersbui hoort bij dit avontuur.

Overnachten kan in eenvoudige (berg)hutten en cabana's, bij een familie thuis (homestay), vertrouwd in je eigen tent of in een hotel. De maaltijden zijn eenvoudig, maar smakelijk en gaan samen met overvloedige hoeveelheden huisgemaakte drank.

Vier wandelgebieden in Roemenië 

We hebben vier van de mooiste wandelgebieden van Roemenië voor je verzameld. Deze gebieden lenen zich voor zowel dagwandelingen als meerdaagse trektochten.

1. Boekovina

Gelegen in het Noordoosten van Roemenië vind je Boekovina. Dit is het meest lieflijke wandelgebied van het land. De heuvels in Boekovina zijn bedekt met beukenbossen. En in deze bossen liggen de beroemde, met fresco's beschilderde kloosters. In Boekovina wandel je door uitgestrekte bossen, langs middeleeuwse kloosters en door eeuwenoude dorpjes. Hier in Boekovina waan je je terug in de tijd.

2. Retezat

Het Retezatgebergte kenmerkt zich door hoge bergtoppen en gletsjermeren. Dit is het oudste en meest bekende Nationaal Park van Roemenië en ligt in de Transsylvanische Alpen.

Hike in Retezat RoemenieDeel op Pinterest

Je kunt er wolven, wisenten, beren en de lynx spotten. In Retezat maak je een uitdagende trektocht en geniet je van spectaculaire vergezichten. Vergeet niet de hoogste bergtop van het gebied, de 2509 meter hoge Peleaga, te beklimmen!

3. Apuseni

In de Westelijke Karpaten ligt het Apusenigebergte. Hier wandel je afwisselend door lieflijke bergweiden, langs bergbeekjes en maak je kennis met de traditionele levensstijl van de bewoners. In de zomer laten herders hun vee hoog in de bergen grazen. Sommige herders verkopen verse kaas. Omdat de bergen van Apuseni uit kalksteen bestaan, vind je hier veel grotten. De meest bekende is Peştera Urşilor, de Berengrot, waar je het skelet van de holenbeer kunt zien. Het Apusenigebergte is bij de Roemenen een populaire bestemming. Er zijn dan ook veel toeristische voorzieningen in het gebied.

4. Făgăraş

In dit woeste berglandschap, gelegen in Transsylvanië, waan je je ver weg van de bewoonde wereld. Vanaf de bergkammen heb je uitzicht op diepe dalen en dichte bossen. Dit is het gebied van de beer! Tijdens de wandeltocht kruis je de Transfăgărășan. Met de vele haarspeldbochten en duizelingwekkende afgronden de meest spectaculaire weg van Roemenië! Bij de verkopers langs de weg koop je lokale producten als spek, worst, jam, honing en huisgestookte Țuică (Raki).

Wandelen in FagarasDeel op Pinterest

Voorbereiding op een wandelreis in Roemenië

Bij reizen in Oost-Europa kun je er zeker van zijn dat niet alles volgens plan verloopt... Maar met een flexibele instelling komt het altijd weer goed. Ga je er alleen op uit om te hiken? Vertrek dan met een goed uitgewerkt tochtplan, verdiep je in de wandelroutes en het weer in het gebied. In Roemenië leven beren, de kans dat je er één op je tocht tegen komt is klein. Verdiep je in het gedrag van de beer, zodat je veilig in Roemenië kunt wandelen.

Word reisbegeleider
Deze tekst is geschreven door enthousiaste wandelbegeleider Claire Leenen van Spring Reizen. Spring Reizen is een organisatie die wandelreizen organiseert op vrijwillige basis zonder winstoogmerk. Lijkt het jou leuk om het team van Spring Reizen te versterken, ben jij tussen de 25 en 38 jaar en heb je wandelervaring? Dan is dit je kans om de gratis opleiding tot reisbegeleider te volgen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Claire Leenen
Geschreven door
Claire Leenen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!