Ga naar content

Dierenleed op reis voorkomen

Wildlife reizen - Wilde dieren zien op reis, dat is voor vele natuurliefhebbers een droom die uitkomt. Wanneer je dieren spot op verantwoorde wijze is er niks aan de hand. Helaas zijn er ook ogenschijnlijk onschuldige excursies waar een hoop dierenleed achter schuil gaat. Een pijnlijk onderwerp, maar juist zo belangrijk om je ogen hier niet voor te sluiten als je waarde hecht aan een verantwoorde natuurreis.

Gelukkig zijn er een aantal duidelijke red flags als het aankomt op dierenexcursies. Wij hebben voor je op een rij gezet welke wildlife tours je absoluut uit de weg moet gaan als je niet wil bijdragen aan dierenleed en onnatuurlijk gedrag en welke wildlife tours wél verantwoord zijn.

Toerisme en dierenleed

Iedereen kent wel de olifantenritjes waar toeristen op de rug van een olifant worden vervoerd en selfies maken. Een absolute no go, want hierachter schuilt enorm leed. Zo zijn er talloze voorbeelden te noemen hoe dieren worden uitgebuit voor het plezier van de toerist.

Het blijft altijd lastig inschatten of een tour verantwoord is of niet, want soms hebben foute tours een mooi verhaal. Je kan als regel stellen dat het foute boel is wanneer je direct contact hebt met de dieren, want een wild dier zou nooit toestaan dat jij hem aanraakt of met hem wandelt. Deze dieren zijn getraind om onnatuurlijk gedrag te vertonen. 

Foute dierenexcursies:

  • Zwemmen met dolfijnen, wij schreven een uitgebreide pagina over het leed hierachter. In het kort: de dolfijnen die hiervoor gebruikt worden, zijn uit het wild gehaald, in een veel te klein bassin gestopt en leiden een leven dat niet past bij hun sociale en intelligente aard. 
  • De beruchte olifanten- of struisvogelritjes. Olifanten worden volledig gebroken voordat het mogelijk is om op ze te rijden. Ze worden mishandeld, uitgehongerd en zitten vaak vastgeketend. Hartverscheurende praktijken. Een struisvogel heeft überhaupt niet de bouw om op te rijden.
  • Het bezoeken van farms. Hier worden dieren bewust gefokt voor bepaalde lichaamsdelen, vlees of botten. De farm zal vaak beweren dat de dieren gefokt worden om weer uit te zetten in het wild, maar schijn bedriegt. Vaak krijgen mensen bij farms ook nog de kans wilde dieren aan te raken. Misschien denk je ook gelijk aan huskyfarms in Lapland. Dit ligt wel anders omdat het niet om wilde dieren gaat en de honden het fantastisch vinden om te rennen. Dit hebben wij zelf ervaren tijdens onze reizen naar Scandinavië. Natuurlijk is het goed om een verantwoorde kennel uit te zoeken die het beste voor heeft met de honden.
  • Selfies met dieren zoals apen, tijgers en leeuwen. Wilde dieren zouden dit nooit toestaan en worden dan ook gedrogeerd en/of mishandeld om ze koest te houden. 
  • Tours waarbij je dieren mag aanraken of aaien. Direct contact zorgt voor stress bij het dier en bovendien kan je ziektes overdragen aan het dier en andersom.
  • Wandeltours met katachtigen. De leeuwen en tijgers die hiervoor worden gebruikt zijn gefokt en op jonge leeftijd weggehaald bij de ouders zodat ze wennen aan menselijk contact. Wanneer hun rol als 'wandelleeuw' erop zit eindigen zij vaak in een hok of worden doelwit voor de jacht.
  • Dierenshows, met dansende beren en olifanten, dolfijnenshows of roofvogelshows. Dit is onnatuurlijk gedrag en de dieren worden vaak mishandeld om te zorgen dat zij doen wat mensen willen of ervaren veel stress.
  • Snorkel- of duiktours waarbij je koraal, zee-egels of andere zeedieren mag aanraken. Door koraal aan te raken kan het doodgaan en dieren aanraken is natuurlijk altijd uit den boze.

Dubieuze excursies

  • Bezoek aan een sanctuary of shelter waar je dieren mag voeren en aanraken. Deze opvangcentra hebben vaak een heel mooi verhaal, maar uiteindelijk bezorgen ze de dieren onnodig stress. De olifantenshelters in bijvoorbeeld Thailand blijft altijd een lastig verhaal. Bij veel van deze sanctuary's mag je de dieren voeren of ze wassen. Beter is een sanctuary dat olifanten gewoon olifant laat zijn en waar jij de dieren van afstand kan zien. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Chang Chill in Thailand of Elephant Valley Project in Cambodja. 
  • Ritjes op gedomesticeerde dieren zoals ezels, paarden en kamelen. Lang niet altijd worden deze dieren goed verzorgd. Let er dus goed op welke manege je uitkiest en lees altijd reviews. Ezels kunnen maar 40 kilo dragen dus voor jonge kinderen is het nog mogelijk op ze te rijden, maar een ezeltaxi zoals in Santorini is voor de ezels absoluut niet leuk. Er zijn zelfs gevallen van gebroken ruggen door te zware toeristen. Ook een lange hike waarbij ezels de bagage dragen is dubieus. Hierbij is het belangrijk dat de ezel niet te veel draagt (max 40 kg dus), genoeg pauze kan nemen en eten en drinken bij de hand heeft.
  • Dierenpark bezoeken. Dierentuinen komen steeds meer in opspraak omdat de dieren vaak weinig ruimte hebben en geen natuurlijk gedrag vertonen. Ook hier zit wel veel verschil in het soort park. Soms zie je in het buitenland echt schrijnende gevallen van kale hokken of heel kleine hokken met ijsberende dieren. Maar er zijn ook ruim opgezette parken waar de dieren wel de ruimte krijgen en parken die investeren in behoud van soorten. Grijs gebied dus waar je zelf kan bepalen wat oké voelt.

Verantwoorde wildlife excursies

Wanneer je graag een excursie met wilde dieren doet, is het allerbeste om ze in hun natuurlijke omgeving te bewonderen, vanaf een gepaste afstand. Zo kan het dier gewoon zijn leven leiden en geniet jij van een prachtig moment in het leven van dit wilde dier. Je ziet natuurlijk gedrag en dit is uiteindelijk het allermooist. 

Waar kan je dan aan denken?

  • Een safari (bijvoorbeeld met jeep of te voet) waarbij genoeg afstand gehouden wordt tot de wilde dieren en waarbij de dieren niet gestoord worden in hun leven.
  • Een walvis- of dolfijnensafari. De dieren komen vaak zelf op de boten af en zolang er afstand gehouden wordt van de dieren en ze niet gelokt of opgejaagd worden is het oké. Wij hebben zelf goede ervaringen op de Azoren waar de schipper de motor uitzette toen hij walvissen gespot had en de walvissen zelf nieuwsgierig kwamen kijken en er voor kozen onder de boot door te zwemmen. Dolfijnen vinden het leuk om mee te zwemmen met de golven van de boot.
Verantwoorde wildlife excursies
Deel op Pinterest
  • Bezoek aan een verantwoord sanctuary oftewel opvangcentrum. In deze opvangcentra is geen contact tussen mens en dier en wordt niet gefokt.
  • Bonuspunten: als er bij een bepaalde tour of reis een deel van de winst wordt geïnvesteerd in de bescherming van een diersoort of het leefgebied van wilde dieren. Dan is de organisatie écht betrokken bij wildlife.
  • Fotografiecursus of eco-tour met gids waarbij de gids informatie geeft over de lokale fauna. 
  • Bekijk onze pagina over wildlife reizen voor meer inspiratie.

Voor alle wildlife reizen en excursies geldt: gebruik je gezonde verstand en doe onderzoek naar het bedrijf achter de tour. Zijn zij transparant over hoe zij omgaan met ethiek en dierenwelzijn of hebben ze ergens alleen een vaag 'eco'-label staan. Houd je ogen open en bij twijfel beter niet doen. Weet dat je op reis dierenleed ook altijd kan melden bij de politie of bij een dierenbeschermingsorganisatie.

Eten en souvenirs

Het dierenleed gaat verder dan alleen de excursies. Dierenleed in minder zichtbare vorm zit in de dingen die je eet en meeneemt naar huis als souvenir. Het is natuurlijk avontuurlijk om alles uit te proberen als je op reis bent, maar een lokale haaienvinnensoep, kopje civetkoffie of stukje walvis is misschien niet het beste idee. Ook bush meat is iets waar je als wildlife liefhebber beter van weg kan blijven. Dit vlees is afkomstig uit de jacht op wilde dieren. Niet alleen slecht voor de biodiversiteit maar ook een gevaar voor je eigen gezondheid wegens kans op infectieziekten in het vlees. Ook in lokale souvenirs wordt weleens ivoor of andere delen van wilde dieren verwerkt. 

Dilemma
Je kan je vraagtekens erbij zetten of er überhaupt geld verdiend moet worden aan wilde dieren en of we niet beter helemaal uit hun habitat moeten blijven. Maar het alternatief (zeker in Afrikaanse landen) is vaak stroperij of illegale handel. Een lastig dilemma en je zal voor jezelf moeten bepalen of jij wildlife tours acceptabel vindt of niet.

Een pure ontmoeting met een wild dier is uiteindelijk altijd waardevoller dan een vlugge aai of selfie. Het is onbeschrijfelijk om een walvis plots uit het water te zien springen recht voor je boot of een pelikaan boven je hoofd te zien vliegen tijdens een vogelexcursie. Puur natuur, zoals het hoort. 

Ga mee verantwoord dieren spotten met de tours en reizen van onze partners:

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!