Ga naar content

Egyptische cobra

De Egyptische cobra komt voor in delen van Noord-, West- en Oost-Afrika en het Midden-Oosten en is de meest voorkomende cobra in dit gebied. Het is een van de meest indrukwekkende en prachtige slangen die ik ooit heb gezien.

Waar leeft de Egyptische cobra?

De soort is o.a. te vinden in Algerije, Burkina Faso, Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo-Kinshasa, Tsjaad, Eritrea, Ethiopië, Guinee, Kenia, Libië, Mali, Westelijke Sahara, Marokko, Niger, Nigeria, Senegal, Somalië, Soedan, Tanzania, Oeganda, Jemen, Zimbabwe, Egypte en Djibouti.

Ze kunnen overleven in diverse habitats, waaronder woestijnen, droge graslanden en zelfs in stedelijke gebieden. Ze worden ook aangetroffen in akkerlanden, bij oases en in rivierbeddingen. Er moet enige mate van vochtigheid en vegetatie aanwezig zijn voor hun leefomgeving.

Misstanden met de Egyptische cobra

Mijn hart brak een beetje toen ik ontdekte dat deze slangen vaak uit het wild worden gevangen door zogenaamde "slangenbezweerders" die mensen (vooral toeristen) willen laten geloven dat ze slangen kunnen beheersen.

Weinig toeristen weten iets over de wreedheid die deze slangen hun hele leven moeten ondergaan. Omdat deze slangen giftig zijn, worden vaak hun giftanden verwijderd, zodat ze geen beet meer kunnen toedienen en zichzelf niet kunnen verdedigen.

Ze leven in kleine kisten, krijgen beperkt voedsel en hun enige tijd buiten de kist wordt besteed aan optredens op de drukke straten van Marrakesh, zodat mensen foto's met ze kunnen maken.

Het doet deze prachtige dieren helemaal geen recht. Slangen, net als alle andere wilde dieren, hebben een belangrijke rol in onze ecosystemen. Slangen handhaven het evenwicht tussen prooidieren en controleren "landbouwplagen" zoals ratten en muizen.

Ja, ze zijn giftig. Cobra's doden hun prooi door gif in te spuiten via hun giftanden. Maar zijn ze gevaarlijk voor mensen? NIET als je ze met rust laat! Mensen staan niet op hun menu en, net als de meeste wilde dieren, zullen ze nooit vrijwillig voor interactie met mensen kiezen.

De meeste slangenbeten vinden plaats omdat mensen proberen de slang vast te grijpen, aan te vallen en helaas vaak te doden uit angst. Als toeristen kunnen we de ethische en verantwoorde keuze maken om niet deel te nemen aan entertainment met wilde dieren. Dierenmishandeling is nooit leuk.

Denk na voordat je kiest voor interactie met wilde dieren in gevangenschap. Geniet van wildlife in het wild, want als ze vrij zijn, zijn ze op hun best. ❤️

Afbeelding van Chantal Smit
Geschreven door
Chantal Smit
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!