Ga naar content

Zwemmen met dolfijnen

Op vele plaatsen in de wereld heb je de mogelijkheid om te zwemmen met dolfijnen. Klinkt erg leuk, maar lees eerst toch even meer. Op sommige plaatsen leiden de dolfijnen een gestrest leven. Er gaat veel leed gepaard met dit entertainment!

Dolfijnen zien

Wat zijn de beste plekken om deze prachtige dieren te zien? Lees onze tips over dolfijnen spotten.

Wil je wel zwemmen met dolfijnen?

Onze ogen gingen open door een documentaire over dolfijnen die we op TV zagen. De grootste misleiding is eigenlijk de "eeuwige lach" van de dolfijn, waardoor het lijkt of de dieren altijd gelukkig zijn. De waarheid is dat de dieren in gevangenschap vaak de stress niet aan kunnen. Een dolfijn kan zelf bepalen wanneer hij ophoudt met ademen en het gebeurt regelmatig dat ze op deze manier "zelfmoord plegen". Onderschat de stress van de dolfijnen niet. Dolfijnen maken gebruik van sonar. De geluiden van een massa mensen zijn voor hen ondraaglijk.

Waar komen de dolfijnen vandaan?

Denk je dat de dolfijnen in dierenparken ter plaatse gevangen worden? Fout. De meeste dolfijnen in dolphin encounters komen van Taiji in Japan. Daar worden dolfijnen massaal gevangen en een selectie wordt voor veel geld verkocht aan centra over de hele wereld. De duizenden andere dolfijnen die gevangen worden, worden genadeloos afgemaakt. Men zegt dat het vlees verkocht wordt in Japan, maar dit kan en mag niet, het vlees bevat namelijk een hoog kwikgehalte en is erg giftig.

Waarheid is dat de Japanse regering de slachters subsidieert omdat ze denken dat de dolfijnen te veel vis eten van de visvangst. Ze zien dolfijnen als een "plaag". Kleine, in financiële problemen geraakte landen worden omgekocht om Japan te steunen in het behoud van walvisvangst en dolfijnenslachting. Koop of download de volledige documentaire The Cove, het is een echte eye opener. Benieuwd? Bekijk dan de Trailer.

Toch zwemmen met dolfijnen?

Vraag dus eerst even goed aan andere toeristen ter plekke hoe zij het zwemmen ervaren hebben en trek je eigen conclusies. Als je houdt van dolfijnen, zwem er dan niet mee en strijd ervoor dat de dieren in vrijheid kunnen leven. Wil je het toch doen, kies dan op zijn minst de organisatie die het beste zorg draagt voor de dieren.

3 programma's

Vaak worden er drie programma's aangeboden: Touch, Swim of Dolphin Encounter. Je krijgt een korte uitleg, waarna je samen met andere mensen in ondiep water kennis mag maken met dolfijnen. In de meeste landen mag je de dolfijnen aanraken en aaien, maar let er op dat je dit niet te veel doet, dolfijnen zijn erg kwetsbaar. Daarna zwem je met de dieren naar dieper water en bij het Swim programma word je meestal verder getrokken terwijl je je vasthoudt aan de rugvin van de dolfijn. Het in het water gaan met dolfijnen zonder er mee te zwemmen wordt een Dolphin Encounter genoemd. Je gaat te water met de dolfijn, mag met de dolfijn dansen, kusje geven, voeren, aaien, eigenlijk alles behalve het zwemmen, en het is stukken goedkoper. Op sommige plaatsen kun je ook duiken met dolfijnen en samen de koraalriffen verkennen.

Hou er rekening mee dat het vaak ook een prijzige excursie is, je zit al snel op zo'n 100 - 150 euro per persoon voor een half uur en in Egypte is het naar het schijnt nog duurder.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!