Ga naar content

wAARDEvol reizen naar Peru

Dat Peru goed bezig is op gebied van duurzaamheid bewijst hun winst van de ITB Earth Award 2024. Deze prijs wordt uitgekeerd aan bestemmingen die een opvallende bijdrage hebben geleverd aan duurzaam toerisme. 

Eco-projecten in Peru

Onderstaand vind je ideeën van mooie inspanningen die in Peru worden geleverd voor een mooiere wereld.

1. Vrijwilligerswerk bij Esperanza Verde

  De groene hoop voor een stukje Amazone in Peru.

  Het conservatieproject Esperanza Verde bevindt zich ter hoogte van Pucallpa en is niet te bezoeken door normale reizigers. Je kunt hier wel vrijwilligerswerk doen.

  Het waardevolle project is in 2010 gestart door de Nederlanders Douwe Bakker en Olivia Conrads. Inmiddels hebben ze 180 hectare regenwoud in bezit met de naam 'Selva Dormida'. Het doel is dit stuk regenwoud met al zijn inwoners te beschermen en behouden, samen met de lokale gemeenschap. Hiernaast hebben ze een eigen plantage, een herbebossingsproject en een opvang voor wilde dieren.

  Esperanza Verde
  © Esperanza Verde
  Deel op Pinterest

  Als vrijwilliger krijg je hier de kans om veel te leren over afgelegen leven midden in de Amazone. Ook leer je over de dieren, de natuur en de Peruviaanse cultuur omdat je samen met mensen uit de lokale gemeenschap werkt.

  Het wildlife rescue center

  De dieren die hier gehuisvest zitten, zijn afkomstig uit de illegale handel. In samenwerking met overheidsinstanties worden ze ondergebracht bij Esperanza Verde. Ook komen particulieren af en toe zelf een gehouden of gevonden dier brengen.

  Het doel is de dieren (wanneer mogelijk) weer vrij te laten in het wild. Mocht dit niet lukken, dan blijven ze permanent in het centrum en in de omgeving van Selva Dormida. Op deze manier krijgen ze de mogelijkheid om een zo natuurlijk en vrij mogelijk leven te leiden, maar wel in alle veiligheid en rust.

  Wildlife rescue center Peru
  © Esperanza Verde
  Deel op Pinterest

  Het centrum huisvest een grote diversiteit aan wildlife. Van vogels en primaten tot aan reptielen en andere zoogdieren zoals pekari’s en luiaards. Als vrijwilliger help je mee in de dagelijkse verzorging van deze dieren door ervoor te zorgen dat hun verblijven worden schoongemaakt en ze voorzien worden van voedsel en verrijking. Ook krijg je de mogelijkheid mee te kijken bij medische behandelingen, speciale verzorging voor baby-dieren of gedragsobservaties.

  Plantage Finca Don Jorge

  Door de coronapandemie is voor het team van Esperanza Verde heel duidelijk geworden hoe belangrijk het is om zelfvoorzienend te kunnen zijn. Op de plantage verbouwen ze verschillende gewassen zoals groenten, fruit en andere planten om zowel de dieren als de vrijwilligers te kunnen voorzien van eten. Zin in chocola? Vraag dan eens aan een van de medewerkers om pure cacao afkomstig van de eigen bomen, lekker om mee te bakken.

  Herbebossing

  Rond het wildopvangcentrum vind je prachtige natuur. Zo’n 180 hectare land wordt dankzij de inzet van het team beschermd tegen boskap. Deze natuur biedt een thuis aan veel verschillende, inheemse diersoorten. Zonder de jungle is er geen thuis voor al deze dieren, dus dragen ze bij aan het behoud van de natuur door zelf ook extra bomen te planten. Het gaat dan om inheemse plantensoorten die helaas vaak illegaal gekapt worden. Zo’n 3000 planten zijn inmiddels geplant in de omgeving van Selva Dormida.

  Selva Dormida
  © Esperanza Verde
  Deel op Pinterest

  Overige activiteiten

  Naast hard werken is er natuurlijk ook tijd voor plezier en ontspanning. In het regenwoud rondom het wildlife center kun je mooie wandelingen maken en wildlife spotten en fotograferen. Maak bijvoorbeeld een wandeling naar het uitzichtpunt of naar de dichtbij gelegen waterval. Na je werk kun je hier een verfrissende duik nemen.

  Je leeft en werkt samen met een groep van internationale vrijwilligers, samen met hen kun je allerlei uitstapjes maken. Zo is er de mogelijkheid om naar Regiala te gaan. Een prachtige plek waar je kunt zwemmen bij een grote waterval, maar de tocht er naartoe is alleen al de moeite waard. Met een kano vaar je door de jungle en let goed op tijdens de wandeling naar de waterval, want wie weet spot je wilde dieren.

  Vrijwilligerswerk Peru
  © Esperanza Verde
  Deel op Pinterest

  Op je vrije dagen heb je ook de mogelijkheid naar het dorp Bello Horizonte aan de overkant van de rivier te gaan. Hier kun je wat basis boodschappen doen en heb je de gelegenheid van het internet gebruik te maken. Vrijwilligerswerk doen bij Esperanza Verde is zeker de moeite waard als je het echte Peru wilt ervaren, ver van alle toeristische trekpleisters. Je werkt samen in een team van verschillende nationaliteiten en de lokale gemeenschap op een prachtige plek omringd door natuur.

  Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over vrijwilligerswerk bij dit project? Bekijk dan vooral de website van Esperanza Verde.

  2. Bescherming Cavinzas- en Palomino-eilanden

  Peru had de ITB Earth Award in 2024 te danken aan de strikte bescherming van deze twee eilandengroepen voor de kust van Lima. De eilanden staan bekend om hun wildlife. Enorme groepen zeeleeuwen, vogels en een kleine groep Humboldt-pinguïns bevolken deze rotseilanden. Dankzij extra inspanningen wordt het duurzaam toerisme bevorderd. Zo zijn er duidelijke reguleringen voor activiteiten rond de eilanden.

  Duurzaam toerisme in Peru
  Deel op Pinterest

  3. Compenseer jouw uitstoot

  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!