Ga naar content

Vogelreizen in Europa

In eigen land kennen we de mooie plekken om vogels te kijken: op de Waddeneilanden, in de Biesbosch of bij het Lauwersmeer bijvoorbeeld.

Vogels in Europa

Maar wil je even verder weg van huis om bijzondere vogelsoorten te zien, dan vraag je je wellicht af wat de beste gebieden zijn om vogels in Europa te observeren.

Wat zijn de beste vogelgebieden in Europa?

NatureScanner belicht informatie over de natuur in heel Europa. Daarbij tonen we de mooiste natuurreizen, waarvan vogelreizen natuurlijk ook een belangrijk deel uitmaken. Er zijn vele goede vogellocaties in Europa, zowel in het noorden als het zuiden en het oosten of het westen. Toch is het opvallend dat we in onderstaande lijst veel bestemmingen in Oost-Europa terugvinden. Wellicht omdat de natuur daar nog wat meer ongerept is dan in het drukke Westen. 

Vogels spotten in Europa
Deel op Pinterest

Laten we beginnen met even te kijken wat er dicht bij huis te zien is. Ontdek de beste vogelgebieden in Nederland.

Top vogellocaties Europa

In Europa zijn allerlei vogelsoorten te zien. Denk daarbij aan papegaaiduikers in de Noordelijke landen, flamingo's in de Camargue en op Sicilië, kraanvogels bij het Forêt d'Orient of gieren in Spanje. Hier onze top 11 natuurgebieden in Europa voor vogelaars, de mooiste en beste gebieden in Europa om vogels te zien:

1. Vogels in de Algarve

Voor veel zonaanbidders een overwinteringsplek, en zo ook voor veel vogels. Met haar ligging op de meest zuidwestelijke uithoek van Europa komen hier allerlei soorten het hele jaar voor. Lees meer over de vogels in de Algarve.

2. Hortobágy in Hongarije

Hortobagy is een steppelandschap op de Grote Hongaarse Laagvlakte en een begrip voor elke vogelaar. Het gebied wordt gezien als een van de beste plekken in Europa om vogels te observeren, met meer dan 330 vogelsoorten.

Vogels Hortobágy in Hongarije
Deel op Pinterest

Hoogtepunt zijn de tienduizenden kraanvogels. Maar het gebied telt ook overwinteraars zoals ganzen, zeearenden, kemphanen en klapeksters. Een van de mooiste vogels is wat mij betreft de scharrelaar.
Lees meer over Hortobagy en de natuurgebieden in Hongarije.

3. Vogels in Bulgarije

Het Rodopigebergte in Bulgarije is rijk aan roofvogels; slangenarenden, steenarenden en aasgieren, monniksgieren en vale gieren. In het voorjaar weten veel trekvogels hun weg te vinden naar de kust van de Zwarte Zee, maar nog spectaculairder is de late zomer: dan wemelt het hier van de vogels. Ook de wetlands rond Bourgas zijn een top vogellocatie. Lees meer over een vogelreis naar Bulgarije

Vogels in Bulgarije
Deel op Pinterest

4. Doñana National Park in Spanje

In het uiterste zuiden van Spanje ligt een moerassig vogelparadijs. Lees meer over Doñana Nationaal Park.

5. Roofvogels in Extremadura

Op de grens van Spanje en Portugal ligt een ruig en desolaat gebied waar je veel roofvogels kunt observeren, met name gieren. Lees meer over Extremadura.

6. Vogelrijke Donaudelta

De Donaudelta in Roemenië is een van de meest vogelrijke gebieden in Centraal Europa. Meer dan 300 vogelsoorten werden hier geregistreerd. Uiteraard tal van broedvogels, waaronder dwergaalscholvers, roze pelikanen, kroeskoppelikanen, ralreigers, purperreigers, zwarte ibissen, enz.

Vogels in Roemenië
Deel op Pinterest

Overwinteraars zijn kolganzen, roodhalsganze), pijlstaarten) en de zeldzame dwerggans. Wil je de Donaudelta bezoeken? Boek dan een georganiseerde reis bij SNP of trek een dag de delta in met onderstaande tour:

7. Lake Skadar

Een heerlijk vogelgebied vind je in het oosten van Montenegro. Het Meer van Shkodër maakt deel uit van het Nationaal Park Skadarsko Jezero. In totaal werden in dit natuurgebied 270 vogelsoorten vastgesteld. Ook hier weer pelikanen, die hier dankzij tal van maatregelen goed beschermd zijn. Bekijk onze tips voor reizen naar de mooiste plekken in Montenegro

Vogels kijken Lake Skadar
Deel op Pinterest

8. Lesbos

Iedere vogelaar weet dat Lesbos hét Griekse eiland bij uitstek is om gevleugelde vrienden te zien. Er is op Lesbos een grote afwisseling aan biotopen, van steeneikenbossen en olijfboomgaarden tot droge heuvels. De vele rivieren, kwelders, poelen en meertjes verrijken het aantal vogels. Kees van Berkel vertelt ons meer over de vele vogelsoorten op Lesbos.

9. Picardië

In de Baai van de Somme in het Franse Picardië komen twee keer per jaar veel trekvogels over. Het Parc de le Marquenterre en Hâble d'Ault zijn moerasachtige gebieden die een echt walhalla zijn voor de vogelliefhebber. 

10. Hutovo Blato in Bosnië

Hutovo Blato is een moerassig natuur- en vogelreservaat in Bosnië-Herzegovina. Tientallen soorten leven het hele jaar door in de drassige moerassen, en daarnaast wordt het bezocht door meer dan 240 soorten trekvogels. Dit zorgt tijdens het trekseizoen voor indrukwekkende beelden, als tienduizenden vogels neerstrijken op Deransko Meer.
Lees meer over Bosnië-Herzegovina

11. Vogels in Georgië

Vogelaars verzamelen zich graag in de omgeving van Batumi en de Chorokhi Delta. Lees meer over vogels in Georgië.

12. Vogelgebieden in Polen

Naast eeuwenoude oerbossen zijn er nog andere verrassende gebieden in Polen. Biebrza is een moerassig natuurgebied, waar alle drie de soorten moerassterns veelvuldig voorkomen. 

Vogellocaties in Europa
Deel op Pinterest

Ook rietvogels laten zich graag zien. Het gebied telt diverse kijkhutten waarvandaan je trekvogels en standplaatsvogels kunt observeren.

Overige goede vogelgebieden in Europa

- Loiredal - Frankrijk
- Schotland vogelreis
- Spitsbergen 

Vogelreis Europa

Wil jij ook een vogelreis in Europa maken en een van deze vogelbestemmingen verkennen in groep of individueel? Bekijk dan het aanbod bijzondere vogelreizen in Europa bij onze reistips per bestemming.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!