Ga naar content

Vogels in Spanje

Spanje is een van de beste Europese landen om vogels te spotten. Het ligt op de doortrekroute naar Afrika en er zijn veel grote en kleinere natuurgebieden en eilanden, waar diverse soorten vogels voorkomen. 

Birdwatching in de Extremadura, in de Elbrodelta, de Pyreneeën of op de Balearische of Canarische eilanden, elk gebied kent zijn eigen (endemische) soorten en is zeer interessant voor de vogelliefhebber.

Vogelreizen Spanje

Je kunt zelf op verkenning gaan, maar ook aansluiten bij een van de mooie vogelreizen van onze partners. Bekijk het aanbod aan mooie reizen voor (beginnende) vogelaars.

Vogelgebieden Spanje

Waar in Spanje moet je zijn als vogelspotter? Lees alles over de beste Spaanse gebieden voor vogelspotten.

1. Extremadura

De Extremadura ten zuidwesten van Madrid en grenzend aan Portugal is het bekendste Spaanse vogelspotgebied. Je hebt er grote kans op het spotten van roofvogels als de Spaanse keizerarend, maar ook veel andere soorten vogels komen hier voor.

In het voorjaar tref je naast de standvogels ook alweer de teruggekeerde trekvogels aan. In de moerasgebieden leven vogels als de zwarte ibis, sterns en purperkoet. Op de laagvlaktes zie je misschien wel de kleine of grote trap en de griel, zandhoenen en kalanderleeuwerik.

Vogels Extremadura
Deel op Pinterest

Tussen de bremstruiken in het Gredosgebergte heb je kans om verschillende soorten gorzen en de ortolaan te zien. Vergeet ook zeker niet een bezoekje te brengen aan de gierenrots Salto de Gitano in het Monfrague National Park. Naast drie soorten gieren spot je hier ook de zwarte ooievaar. 

2. Nationaal Park Doñana

De Cota Doñana is een belangrijk gebied voor watervogels in Andalusië. Je treft hier kolonies flamingo's en reigers aan en in het oosten van het Nationaal Park de ooievaarsheuvel. In de delta van de Guadalquivir zitten vele soorten watervogels. Een greep hieruit: zwarte ibis, vorkstaartplevier, purperkoet en allerlei steltlopers.

Flamingo's Nationaal Park Doñana
Deel op Pinterest

In het Natuurpark van Odiel leven diverse soorten meeuwen en de reuzenstern, terwijl je op zee kans hebt op het spotten van jan-van-genten.

Bij Tarifa, het zuidelijkste puntje van Europa, is het een komen en gaan van trekvogels en Afrikaanse dwaalgasten.

3. Ebrodelta

De delta van de Ebro in Catalonië trekt vogelliefhebbers van over de hele wereld. In dit een na grootste wetland van Spanje zijn 343 vogelsoorten waargenomen en leven tienduizenden exemplaren. In elk seizoen is hier veel waar te nemen, van doortrekkers in het voor- en najaar tot aan zomer- en wintergasten. 

Ebrodelta
Deel op Pinterest

Van alle Europese reigersoorten, flamingo's, de vorkstaartplevier tot aan de audouins meeuw, steltlopers en veel andere soorten watervogels. Dit gebied leent zich uitstekend voor birdwatching.

4. Vogels in de Pyreneeën

In de Spaanse Pyreneeën kun je als vogelspotter zeker je hart ophalen. Voornamelijk roofvogels en gieren (aasgier, vale gier, lammergier) komen hier voor, maar ook andere vogels als citroenkanaries en rotskruipers. 

Gieren Pyreneeën
Deel op Pinterest

Vanaf de voedingsstations in de Sierra de Guara is het makkelijk om de gieren te spotten. Zandhoenderen en de Duponts leeuwerik vind je vooral in Monegros in het zuiden.

5. Vogels op Mallorca

Eilanden trekken natuurlijk veel vogels aan en dat is in Spanje niet anders. Van de Balearen staat vooral Mallorca bekend als vogelspoteiland. De Eleonora's valk is een must see met z'n slanke postuur en luchtacrobatiek! 

Eleonora's Valk
Deel op Pinterest

Mei is een goede tijd voor vogelspotters om Mallorca te bezoeken, dan zijn zangvogels, steltlopers en roofvogels in groten getale aanwezig. Endemische soorten hier zijn de vale pijlstormvogel en Balearische grasmus. Maar ook leuke soorten als de bijeneter en hop kun je hier zomaar spotten.

6. Vogels op de Canarische Eilanden

Ook de Canarische Eilanden zijn geschikt voor vogelspotten. In eerste plaats is de kanarie natuurlijk een inheemse soort hier, maar ook de goudhaan teneriffae en Canarische tjiftjaf. Leuk is ook het vinden van lokale ondersoorten van vinken, pimpelmezen en spechten. Soms verschillen de ondersoorten zelfs per eiland, daarom kun je hier goed de Darwintheorie bestuderen.

Canarische eilanden vogels
Deel op Pinterest

Vooral op Tenerife komen veel endemische soorten voor en ook zeevogels, waarvan de Kuhls Pijlstormvogel de bekendste is en verder de Bulwers stormvogel en het madeirastormvogeltje. 

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!