Ga naar content

Vogels in Oeganda

Oeganda is een van de Oost-Afrikaanse landen, ingeklemd tussen Soedan in het noorden, Congo in het westen, Rwanda en Tanzania in het zuiden en het overbekende vogelland Kenia in het oosten. De natuur in het land is groen en vochtig, met grote meren. Dat staat garant voor een rijke vogelbevolking. 

Tijdens een vogelreis in Oeganda spreken vooral kleurige vogels extra tot de verbeelding. Zo kan je er 9 soorten ijsvogels, 8 soorten neushoornvogels, 8 soorten bijeneters en 4 soorten scharrelaars zeker zien. En er zijn nog vele andere bijzondere vogels in Oeganda. Hoewel de meeste mensen naar het land reizen voor het zien van gorilla's, vinden wij de vogels net zo boeiend. Hieronder een verslag van vogelreizen specialist Blue Elephant.

Waar vogels zien in Oeganda?

Bijzonder rijke vogelgebieden zijn Bwindi Forest National Park, Lake Bunyonyi, Kibale Forest, Murchison Falls, Queen Elizabeth NP, maar dat neemt niet weg dat het hele land vogelrijk is met verrassingen op elke plek, gewoon in dorpen op het boerenland enzovoorts.

Welke vogels zie je in Oeganda?

Vele soorten zijn zo gewoon dat ze niet eens vermeld worden, zoals de maraboe’s, aalscholvers, Afrikaanse nimmerzat of de alom aanwezige Afrikaanse zeearend, die vaak Afrikaanse visarend wordt genoemd. Ook de Grey-crowned crane wordt nog veel gezien hoewel hij in aantal afneemt.

Wie in de winter komt kan bovendien veel overwinteraars uit Europa en Azië tegenkomen, niet alleen vele eenden, steltlopers, sterns, kwikstaarten en andere kleine vogels maar ook grote aantallen steppearenden, kiekendieven, kleine torenvalken, Amoervalken, boomvalken te midden van de vele soorten Afrikaanse roofvogels waaronder de White-backed Vultures, Bateleur, Wahlberg’s Eagle, grijze en zwarte wouwen, enzovoorts.

Beste plekken om vogels te zien in Oeganda

Wat zijn de beste plekken om vogels te zien en in welke natuurparken kan je welke soorten verwachten? Lees informatie over de mooiste vogelgebieden in Oeganda.

Bwindi
Bwindi Nationaal Park is misschien wel de meest beroemde plek om te vogelen in Oeganda, met zijn steile hellingen en diepe kloven, zijn ongerepte bossen en zijn 350 vogelsoorten op maar 331 km2, geniet het wereldfaam. Hier kun je bijzondere soorten zien als de moeilijk waar te nemen Red-throated Alethe en Equatorial Akalat, maar ook de opvallende blauw-met-zwarte Black Bee-eater, de Regal en de Purple-breasted Sunbird en zo veel meer. 

Vogelen in Oeganda
Deel op Pinterest

Ook voor vlinderliefhebbers is het een paradijs. Onder de 120 soorten zoogdieren zijn de chimpansee en de berggorilla’s. Rond Buhoma zijn de bossen erg open waardoor het gemakkelijk is om "moeilijke" soorten van de boomkronen te zien. Je heb hier goede kansen op Olive en Dusky Longtailed Cuckoo, Bar-tailed Trogon en de prachtige White-headed Wood Hoopoo. 

De vogelbevolking is te rijk om op te noemen met onder andere 5 soorten sunbirds en 6 soorten forest starlings. In het oosten van het park ligt een moerasgebied waar als meest bijzondere soort de African Green Broadbill zit. Maar wees gewaarschuwd, bijna niemand lukt het om deze endeem te zien te krijgen. Andere echte bijzonderheden zijn hier de Neumann’s Warbler en de Grauer’s Swamp (ook wel Rush) Warbler.

Lake Bunyonyi
Ten zuidoosten van Bwindi ligt Lake Bunyonyi. Het is een bijzonder vogelgebied met zeldzaamheden als Grauer’s Broadbill, Dwarf Honeyguide, Stripe-breasted Tit, Collared (Ruwenzori) Apalis, Fraser’s Eagle Owl, Bar-tailed Trogon en Handsome Francolin.

Queen Elizabeth National Park
Queen Elizabeth Nationaal Park ligt ten noorden van Bwindi. Zeer bekend vanwege de grote zoogdieren is het ook voor vogelaars een paradijs. Water- en moerasvogels maken een groot deel uit van het park dat aan Lake Edward grenst en ook Lake George omvat Harlequin quail, Blue Quail, African Crake, African Skimmer, African  Spoonbill en wat niet al. Grote jongens zijn hier de Martial Eagle en de Verreaux’s Eagle Owl. Het voorkomen van de Secretary Bird is vermeldenswaard.

Kibale National Park
Kibale Nationaal Park ligt dan weer wat verder naar het noorden. Dit is een zeer bosrijk gebied met niet minder dan 13 soorten apen. De vogelwereld is ook in dit deel van Oeganda indrukwekkend met bodembewonende Green-breasted en African Pitta’s, Red-winged Francolin en Abyssinian Ground Thrush. Onder de vele andere zijn de Uganda Woodland Warbler, Joyful en Cabanis Greenbul en Leaf Love. Het bosrijke gebied is natuurlijk ook rijk aan spechten (o.a. Speckle-breasted Woodpecker), toerako’s en drie soorten Honeyguides.

Lake Albert en Murchison Falls
Meer naar het noorden ligt Lake Albert en ten noordoosten daarvan weer Murchison Falls, het grootste nationale park. Hier heb je een goede kans om de steeds zeldzamer wordende schoenbekooievaar te zien.

Vogelsoorten Oeganda
Deel op Pinterest

Andere soorten van de wetlands zijn hier de Saddle-back Stork, Goliath Heron, Sacred Ibis, Darter, Giant Kingfisher en natuurlijk de African Fishing Eagle. Overal zie je hier Red-throated Bee-eater, Blue-breasted Bee-eater en ook de Northern Carmine Bee-eater.

Kortom, naast gorilla's zijn er heel wat andere dieren te zien in Oeganda, en het is met name voor liefhebbers van vogels een waar paradijs.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Kees van Berkel
Geschreven door
Kees van Berkel
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!