Ga naar content

Zermatt

Zwitserland - Dat Zermatt een walhalla is voor outdoor sporters, is algemeen bekend. Vanuit het sfeervolle dorp in Wallis sta je binnen een mum van tijd hoog in de bergen en vanuit bijna elke hoek heb je een overweldigend zicht op de indrukwekkende Matterhorn

Wandelen vanuit Zermatt

Naturescanner Gina bezocht Zermatt in de zomer en zet haar drie favoriete wandelroutes op een rijtje. 

1. Gornerschlucht

De wandeling door de Gornerschlucht, oftewel de Gornerkloof, is ideaal wanneer je een kleine activiteit in wilt plannen. Vanuit Zermatt bereik je de start van de wandeling in ongeveer 25 minuutjes en met de wandeling zelf ben je iets meer dan een halfuur bezig. 

Gornerschlucht
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

Het gesteente in de kloof is wel 220 miljoen jaar oud en het helderblauwe water neemt op ieder moment van de dag andere kleuren aan. Onderweg loop je op houten vlonders en trappen, terwijl het bulderende water onder je doorstroomt. 

Het is ook mogelijk om een begeleide wandeling met een gids te maken, je komt dan op plekken waar je zonder begeleiding niet kunt komen. De toegang tot de kloof kost ongeveer 6 euro.

2. Naar Gornergrat 

Een flinke uitdagende wandeling met fenomenale uitzichten op de Matterhorn is die naar de Gornergrat. Je start de wandeling bij bergstation Riffelberg, waar je met de Gornergratbahn naartoe reist. Alleen al de rit in deze tandradbaan is absoluut de moeite waard. 

De eerste paar kilometers voeren naar de Riffelsee. Dit bergmeer is een bekende fotospot, omdat je er bij weinig wind de reflectie van de Matterhorn in kunt ziet. De meeste mensen wandelen vervolgens linksom richting Gornergrat. Maar, voor deze wandeling ga je rechtsom, richting de Monte Rosa Hütte. Hierdoor heb je tijdens het wandelen continu uitzicht op de Gornergletsjer

Gornergletsjer
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

De totale route is ongeveer 10 kilometer lang, waarbij je 650 meter stijgt en daalt. Vooral het laatste stuk bergopwaarts richting de Gornergrat is erg steil, een goede conditie is dus vereist. Net als het hebben van geen hoogtevrees. Eenmaal bovenaan bevind je je op 3.089 meter hoogte en kun je genieten van een nog mooier uitzicht op de gletsjer en de Matterhorn. Bijkomen kan in het bergrestaurant. De weg terug voert je langs de andere kant van de berg. Deze route is een stuk makkelijker dan de weg omhoog!

3. 5 Lakes Walk

De 5 Lakes Walk is een populaire wandeling in Zermatt. Zoals de naam al zegt, passeer je onderweg vijf verschillende bergmeren: de Stellisee, Grindjisee, Grünsee, Moosjisee en Leisee. Alle vijf de meren zien er totaal verschillend uit en in twee van de vijf kun je zwemmen. 

5 lakes hike
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

De start van de wandeling is bij het bergstation Blauherd, deze bereik je door vanaf bergstation Sunnega de gondel te nemen. Je kunt er ook, zoals ik, voor kiezen om alleen met het ondergrondse treintje naar Sunnega te gaan en het stuk naar Blauherd te lopen.

In totaal is de wandelroute ongeveer 10 kilometer met een hoogteverschil van 450 meter. Zolang je een goede conditie hebt, is de route voor iedereen te doen. Bij de Leisee vind je een grote speeltuin en picknicktafels. Ideaal voor families met kinderen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!